Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke ladder is het handigst voor jou ?

06 Mei 2019

Een ladder aanschaffen is makkelijker gezegd dan gedaan. Helaas ondervinden veel mensen dat pas als het te laat is. Niet iedere willekeurige ladder is namelijk geschikt voor jouw klus. Welke ladder is het handigste voor jou? Op deze vraag gaan wij proberen een antwoord te geven.

Een ladder is een ladder…….. toch?

Een ladder of trap is één van de meest ingezette gereedschappen als het gaat om werkzaamheden in en rondom het (eigen) huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ramen lappen, de kozijnen schilderen, de dakgoten leeg scheppen, een plafonnetje witten en zo zijn er nog heel veel andere voorbeelden te benoemen. Niets is zo makkelijk als even snel een ladder tegen de muur of gevel te zetten en er op te klimmen…..zou je denken. De praktijk wijst soms echter anders uit.

Helaas wil het werken op een ladder maar al te vaak mis gaan. De ladder staat te dicht bij de muur of gevel en valt om, de ladder is niet berekend op jouw gewicht, de ladder is niet goed vast gezet en klapt in elkaar (het liefste met jou er nog op) en zo zijn er nog diverse andere ‘huishoudelijke ongelukjes’ te noemen. Om dit soort grappen te voorkomen, is het verstandig om (uiteraard voordat je met je klus begint) eerst even goed na te gaan wat je precies van plan bent met de ladder en of het niet verstandiger is om misschien wel een vouwladder, een telescoopladder, een rolsteiger of een kamersteiger neer te zetten.

Werkhoogte

Wanneer je een ladder gaat kopen, zul je termen voorbij horen komen als: ‘werkhoogte’ of ‘hoogte in reformstand’. Met deze termen wordt niets meer en niets minder bedoeld hoe er gewerkt kan worden als je de ladder vrijstaand of tegen de gevel aan gebruikt. Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt hoe hoog je ongeveer moet klimmen, moet er nagedacht worden of bijvoorbeeld het dak betreden moet worden of dat er alleen aan de gevel gewerkt wordt. Als je een dak moet beklimmen, moet je immers rekening houden met een oversteek van 1 meter. Bij gewoon aan de gevel werken mag je maximaal zo’n 90 centimeter boven de ladder uit werken. Sommige fabrikanten geven de maximale stahoogte aan door de bovenste sport (trede) een andere kleur te geven.

Welke ladder is het handigste voor jou?

Vroeger waren ladder simpel en recht maar dat is tegenwoordig wel anders. Hieronder vind je een overzicht van verschillende ladders zodat ook jij de ladder die het handigste is voor jouw klus uit kunt zoeken.

 • Rechte ladders
 • Een rechte ladder is de klassieke ladder. Je zet de ladder ergens tegenaan en klimt erop. Rechte ladders zijn niet vrijstaand te gebruiken en zijn bovendien niet opvouwbaar. Er zijn drie soorten rechte ladders: enkele ladders, schuifladders en telescoopladders. Een enkele ladder heeft een vaste werkhoogte, terwijl een schuifladder kan worden uitgeschoven voor extra werkhoogte. Zorg er bij een schuifladder altijd voor dat deze goed vergrendeld is voordat je erop klimt.

 • Telescoopladders
 • Een telescoopladder is een speciale versie van een uitschuifbare ladder. Deze kan in elkaar geschoven worden tot een zeer compact formaat. Een ingeschoven telescopische ladder is vaak maar ongeveer een meter lang, waardoor je deze gemakkelijk in een hoekje van je woning of garage kunt opbergen. Met een handig mechanisme zijn de meeste telescoopladders automatisch in en uit te klappen.

 • Vouwladders
 • Vouwladders zijn het meest multifunctioneel in gebruik. Doordat deze ladders zijn voorzien van meerdere scharnieren, kun je ze in verschillende standen vouwen. Daardoor kun je deze niet alleen als rechte ladder gebruiken, maar bijvoorbeeld ook vrijstaand in de A-stand of zelfs als steiger. Meestal wordt er een werkplatform meegeleverd, dat je bovenop de steiger kunt leggen voor extra stevigheid en veiligheid. Zo kun je gemakkelijk en veilig wat heen en weer lopen over je zelf gefabriceerde steigertje. Let er ook bij deze variant op dat alles goed vast en vergrendeld zit voordat je erop stapt.

 • Reformladders
 • Een reformladder is ideaal voor hoge werkzaamheden. De naam 'reform' komt voort uit de mogelijkheid om de ladder in verschillende standen te plaatsen. Je kunt de ladder als reguliere, rechte ladder gebruiken en hem bijvoorbeeld tegen het dak neerzetten, maar het is ook mogelijk om hem vrijstaand te gebruiken. Dit wordt ook wel de 'A-stand', omdat de vorm van de vrijstaande ladder op de hoofdletter A lijkt.

 • Rolsteiger
 • Als je op grote hoogte moet werken en je daarbij je handen vrij wilt hebben, kun je beter voor een rolsteiger gaan. Op een ladder sta je toch vaak te balanceren en moet je je gereedschap in je zak steken of in één hand houden. Rolsteigers zijn met name ideaal bij grotere klussen. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen of renoveren van de gevels. Een rolsteiger heeft een groot platform waardoor je veel werkruimte hebt. De rolsteiger is verkrijgbaar in diverse formaten en heeft in vergelijking tot de eenvoudige ladder een stuk meer ruimte nodig. Rolsteigers zijn goed stabiel vast te zetten en kunnen worden voorzien van leuningen, zodat je extra veiligheid creëert. Dankzij de wieltjes is de steiger gemakkelijk te verplaatsen.

 • Kamersteiger
 • Als je wel wilt werken vanaf een stabiele en veilige basis, maar niet veel ruimte beschikbaar hebt, is een kamersteiger een goede keuze. Dit type steiger is compacter en hierdoor ook geschikt voor binnenshuis. Zo kun je hem onder meer inzetten bij werkzaamheden aan je plafond. Ze zijn modulair uit te bouwen, zodat je altijd de juiste werkhoogte bereikt.

  Bekijk hier hoe je veilig een ladder gebruikt


  Top Ladder aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's