Geüpdatet: 2 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je opletten bij de aankoop van een audiokabel?

04 Maart 2019

Veel mensen denken dat ze even makkelijk naar de winkel kunnen rennen om audiokabels aan te schaffen. Dat is echter niet zo eenvoudig als gedacht. Je hebt veel keuzemogelijkheden hierin! Wij leggen uit welke je moet hebben en waar je op moet letten bij de aankoop van een audiokabel. Je zult merken dat het dan niet zo moeilijk is als het lijkt!

Naast je TV zul je wellicht de beschikking hebben over randapparatuur waarmee je een optimale audio ervaring kunt creëren bij onder andere het kijken naar films, concerten of sport en het spelen van games. Hierbij kun je denken aan een soundbar, receiver of speakers. Deze toepassingen worden verbonden met audiokabels. Je zult echter in de winkel (of op internet) ontdekken dat er véél alternatieven zijn op dit gebied. De manier waarop je muziek wilt beluisteren of films wilt bekijken zal jouw keuze bepalen.

Verschillende soorten audiokabels

Als je wilt weten welke audiokabels je moet hebben moet je allereerst vaststellen of je gebruik maakt van een digitaal of analoog signaal. In het laatste geval maak je gebruik van rood/ witte stekkers. Deze connectoren worden ook wel interlink genoemd en worden veelvuldig gebruikt om een CD, DVD of een Blu-ray aan te sluiten op een versterker. Deze kabel heeft diverse benamingen. De meest gebruikte benaming is de tulp kabel, maar ook namen als RCA, Cinch of Phono kabel worden wel gebruikt. Deze kabel herken je verder aan de ronde RCA connector met een uitstekend staafje.

Digitale kabels worden aangeduid met de term S/PDIF. Hierin heb je de keuze uit twee categorieën: de optische kabels en de digitale coaxiale audiokabels. Het verschil wordt gemaakt door de manier waarop de signalen verstuurd worden. In het eerste geval wordt het signaal via optische transmissie verstuurd. De digitale coaxiale audiokabels versturen een elektrisch signaal.

Daarnaast zijn er audiokabels die speciaal gemaakt zijn voor subwoofers maar ook voor smartphones, tablets, laptops, computers, hoofdtelefoons en koptelefoons, de 3,5 mm Jack (AUX) kabels. Tot slot zijn er speciale speakerkabels en XLR aansluitingen voor microfoons, studioapparatuur en mengpanelen.

Aandachtspunten bij het aankopen van audiokabels

Er zijn een aantal aandachtspunten bij het aankopen van audiokabels. Je zou zeggen dat het makkelijk en veilig is om een lange kabel te kopen. Dit is echter zeker niet het geval! Een te lange kabel gaat ten koste van de signaalkwaliteit. Als je een lange tulp kabel nodig hebt kies dan zeker voor een kabel met vergulde connectoren. Deze kabels zijn minder storingsgevoelig en kunnen invloeden van buitenaf (die signaalverlies kunnen veroorzaken) tegenhouden.

Als je oudere analoge- en nieuwere digitale apparaten met elkaar wilt verbinden, heb je een converter nodig. Dit is een omvormer waarmee je deze toepassingen wel gezamenlijk kunt gebruiken. Er zit relatief veel verschil in prijs tussen de diverse audiokabels. Dit heeft zeker te maken met de kwaliteit. Zoals aangegeven zal een kabel met vergulde connectoren het signaal beter kunnen geleiden. Dit is zeker de investering waard als je hier veel waarde aan hecht!

Bekijk hier een test van audiokabels


Top Audiokabel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's