Geüpdatet: 12 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke Desktop moet ik kiezen?

05 April 2018

Als je besluit om een nieuwe desktop te kopen en je gaat eens bekijken welke het dan zou moeten gaan worden zo het kunnen dat je schrikt van alle opties en mogelijkheden. Een desktop kopen is namelijk nog niet zo eenvoudig. Welke desktop moet je nu kiezen? Het is dan ook verstandig om eerst goed na te denken over wat voor pc je wilt hebben. Niet iedere desktop voldoet namelijk aan jouw eisen. En weet je wel zeker dat je zo’n grote desktop nodig hebt of volstaat een laptop of misschien zelfs wel een tablet ook? Allemaal vragen om rekening mee te houden tijdens de aanschaf van een nieuwe desktop. Wij helpen je met dit artikel op weg met het maken van jouw keuze welke desktop voor jouw interessant is om te kiezen

.

Desktop of laptop?

Een desktop is zo’n vrij grote kast die je onder of naast je bureau plaatst en waar je tevens een toetsenbord en beeldscherm bij nodig hebt. Het zijn wat grote apparaten die dus ook meer ruimte in beslag nemen. Daar staat tegenover dat de toetsen op een afzonderlijk toetsenbord vaak groter zijn dan op een laptop, je beeldscherm een stuk groter is en alles dus makkelijk te bekijken is. Daarnaast is ook de muis makkelijker te gebruiken dan de ingebouwde mousepad van de laptop.

Een laptop is echter bijzonder handig wanneer je die mee wil kunnen nemen. Wie regelmatig onderweg is of niet erg veel ruimte tot zijn beschikking heeft, kan het best voor een laptop kiezen. Het grote voordeel is dat je geen ruimte verliest aan een extra scherm en die grote logge kast onder of naast je bureau. Het grote nadeel is dat je het zal moeten doen met een (relatief) klein beeldscherm.

Soorten Desktops

Als je de keuze hebt gemaakt tussen een laptop en een desktop heb je de makkelijkste keuze achter de rug. De volgende keuze die je kunt maken is wat voor soort model desktop je wilt hebben. Dit is een lastige keuze, er zijn veel opties. De juiste keuze hangt af van je gebruik. Hieronder wat verschillende opties:

 • Als eerste is er het staande model. Dit is het model dat eigenlijk iedereen wel kent. De grote logge kast, het aparte beeldscherm, het toetsenbord dat tegenwoordig zowel met als zonder kabel verkrijgbaar is en je muis. Al met al een hoop onderdelen die dus ook een hoop ruimte in beslag nemen.
 • Daarnaast is er het all-in-one model. Bij deze versie heb je niet meer te maken met een losse computerkast, maar zit dit in je beeldscherm geïntegreerd.
 • Als derde optie bestaat er tegenwoordig een Small Form Factor model. Ook dit is weer een versie met losse onderdelen alleen zijn deze een stuk kleiner dan de authentieke staande versie. Deze kleinere desktop versie neemt dus ook wat minder ruimte in beslag.
 • Als laatste optie is er de Stick pc. Het voordeel hiervan is dat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Ze zijn even groot als een USB stick en zijn prima te gebruiken als je even wilt internetten of een email wilt versturen. Het nadeel van deze versie is dat je altijd wel een losse monitor of een tv scherm nodig hebt. Erg snel zijn ze helaas niet en hebben vaak een zeer beperkte opslagruimte.
 • De processor

  Ook met betrekking tot de processor zijn er veel keuzemogelijkheden. Dit is het belangrijkste deel van de hele computer. Dit is het gedeelte dat het meeste werk verricht en het is wel verstandig om de juiste processor aansluitend op jouw wensen en gebruik te kiezen. Je wilt liever geen gaming processor voor office werk. Het kan wel maar het is er niet voor gebouwd. Andersom is in veel gevallen bijna niet eens mogelijk, gewoon omdat de processor dan niet zwaar genoeg is voor de games.

  Wil je je desktop voornamelijk gaan gebruiken voor officewerk en internet dan heb je genoeg aan een lichte processor. Je kunt hierbij denken aan de Intel Pentium, Intel Atom, Intel Celeron, AMD Athlon of AMD E-serie processor.

  Wil je echter meerdere taken tegelijk uitvoeren zoals muziek luisteren, tekstverwerken of internetten, dan is het verstandig om voor een wat zwaardere en snellere processor te kiezen. Bijvoorbeeld een Intel Core i3, Intel Core i5, AMD A4- of A6-serie processor.

  Ben je echter van plan om “zware” taken op je desktop uit te gaan voeren zoals het spelen van zware games, of ben je van plan om foto- en videobewerking te gaan uitvoeren op je pc of misschien wel (3D) grafische vormgeving, dan is het verstandig om voor een zware processor te kiezen zoals de Intel Core i7 of AMD A6-, A8- of A10-serie processor.

  Je ziet dus dat er van te voren goed moet worden nagedacht over wat je met je desktop van plan bent. Een desktop is namelijk niet iets wat je ieder jaar opnieuw aanschaft omdat je misschien de verkeerde keuze hebt gemaakt.

  In- en uitgangen van je pc

  Een ander dingetje om goed over na te denken zijn de in-en uitgangen van je pc. Denk ook hier goed na wat je met de desktop wilt gaan doen en controleer of de pc die je op het oog hebt beschikt over alles wat je daarvoor nodig hebt. Om je even een voorbeeld te geven, het zou jammer zijn als je je thuisbioscoop wilt aansluiten op je pc maar het blijkt dat je pc helemaal niet over een aansluiting voor digitale audio beschikt. Of je hebt 5 USB apparaten die je allemaal wilt aansluiten en gebruiken (denk hierbij aan een muis, toetsenbord, webcam, externe harde schrijf, en misschien een labelprinter) maar je pc heeft maar 4 USB poorten. Of je wilt 2 beeldschermen gebruiken maar je pc heeft maar één aansluiting. Allemaal zaken die je moet overwegen voordat je een nieuwe desktop aanschaft.

  Harde schijf

  Ook de harde schijf is iets om over na te denken. Een harde schijf bepaald namelijk wat en hoeveel jij op je pc op kunt slaan. Een harde schijf met een relatief klein geheugen is misschien niet heel handig als je grote bestanden, foto’s, films en dat soort zaken op wilt slaan. Mocht je nou toch je droomdesktop gevonden hebben en die blijkt over een kleine harde schijf te beschikken is dit geen ramp. Je kunt dit namelijk uitbreiden met een externe harde schijf. De meeste pc’s worden geleverd met 320 of 500 GB opslagruimte en dat is meestal genoeg. Duurdere modellen beschikken ongeveer 640 GB opslagruimte. Als je een traditionele kast hebt, kun je meer opslag creëren door een HDD schijf erbij te kopen.

  De snelheid van je nieuwe desktop hangt af van je harde schijf. Er zijn verschillende harde schijven met verschillende snelheden. Als je echt een snelle pc wilt hebben kun je het beste kiezen voor een SSD (Solid State Drive). Het is geen harde schijf en heeft geen groot geheugen, maar je je kunt je géén sneller systeem wensen. Het is wel duurder dan een HDD schijf, maar het is het geld absoluut waard. Ook hier kun je, zoals eerder vermeld, de opslagruimte uitbreiden.

  Besturingssysteem

  Elke desktop pc moet voorzien zijn van een besturingssysteem, anders kan je er (als leek) niets mee doen. Maar welk besturingssysteem wil je gebruiken? Ook hier bestaan er namelijk verschillende soorten. De bekendste is Microsoft Windows. Op dit moment zijn er 3 mogelijkheden, Windows 7, Windows 8 en Windows 10. Een pc met zo’n besturingssysteem wordt ook wel een Windows pc genoemd. Een heel ander besturingssysteem is Mac OS X van Apple. Zoals je waarschijnlijk wel weet is dit is een ander type computer waarbij ook nooit de term pc gehanteerd wordt, maar een Macbook. Oorspronkelijk werden Apple-computers ontwikkeld voor de grafische markt, maar tegenwoordig zijn er ook veel consumenten die deze apparaten aanschaffen. Het Windows besturingssysteem kan niet op een Macbook geïnstalleerd worden en omgekeerd. Dit is zeker iets om rekening mee te houden bij de aanschaf.

  Het beeldscherm

  Het laatste waar we je zeker op willen attenderen is het beeldscherm. Ook hier is het verstandig om even bij stil te staan voordat je het aanschaft. Zo zijn er namelijk beeldschermen voor bijvoorbeeld kantoorgebruik. Deze zijn gemaakt voor dagelijks en langdurig gebruik, en kun je zo instellen dat ze niet vermoeiend voor je ogen zijn. Een beeldscherm groter dan 24 Inch is echter weer beter geschikt voor gaming.

  De meeste mensen kiezen voor breedband schermen, maar ook die zijn verkrijgbaar in diverse soorten. Zo heb je schermen die veel reflecteren. Heel mooi om te zien, maar als de zon erop schijnt kan best lastig om te werken als je moeilijk zicht hebt op je scherm. Bij het gamen is het daarnaast ook handig wanneer een beeldscherm een snelle verversingsfrequentie heeft. Let er ook op dat bij aankoop van een pc de monitor inbegrepen is, want in vele gevallen is dat niet zo.

  Top Desktop aanbiedingen


  Top Monitor aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's