Geüpdatet: 22 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat zijn de leukste bordspellen?

01 Oktober 2018

Veel mensen vinden het gezellig om eens niet de tv, smartphone en computer aan te hebben maar lekker een bordspel te spelen. Er zijn verschillende soorten bordspellen verkrijgbaar en de kans is groot dat je door de bomen het bos niet ziet. Wat zijn de leukste bordspellen? In dit artikel proberen we je te helpen bij het maken van je keuze.

De verkoop van bordspellen is weer behoorlijk uit een dip gekropen. Er is een periode geweest waarin mensen het spelen van bordspellen als ouderwets zagen en zich veel meer gingen richten op het digitale aanbod in vorm van spelcomputers. Dit is tegenwoordig veel minder het geval.

Vanzelfsprekend zal de voorkeur van de jongeren vooral uitgaan naar de Xbox of de Playstation, maar de iets oudere generatie zien duidelijk ook de gezelligheid van het spelen van een bordspel. Een bordspel wordt weer steeds vaker tevoorschijn gehaald en met z’n tweeën, met de familie of met vrienden gespeeld. Bordspellen worden dan ook wel gezelligheidsspellen genoemd.

De onderverdeling van bordspellen

Een bordspel wordt op een ingedeeld spelbord gespeeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van onder andere stenen, stukken, dobbelstenen of fiches. Bordspellen zijn in te delen in diverse categorieën. Er zijn strategische bordspellen, kansspelen en spelen gericht op behendigheid, tactiek of kennis.

Daarnaast kunnen bordspellen ook op een andere manier ingedeeld worden. Er zijn immers spellen waarbij er teams geformeerd moeten worden, maar ook bordspellen waar je alleen moet zien te winnen.

Tot slot kun je de spellen indelen in leeftijdscategorie. Bordspellen die heel veel regels bevatten en waar je veel tactiek voor nodig hebt zijn vaak niet geschikt voor de jongere kinderen. Deze spellen die té moeilijk zijn worden gezien als de volwassen spellen. Daarnaast zijn er ook kinderspellen en familiespellen verkrijgbaar onder de noemer gezelschapsspellen.

Op iedere omschrijving van een bordspel staat een leeftijdsindicatie. Dit geeft aan voor welke (gemiddelde) leeftijdscategorie een spel geschikt is. Dit is al een handige indicatie welke spellen welke bordspellen leuk zijn voor een specifieke groep.

Het tijdloze karakter van bordspellen

Bordspellen zijn tegenwoordig dus weer helemaal in en eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Het eerste bordspel zijn al zo’n 5500 jaar oud en aangetroffen in het pre-dynastieke Egypte. Het oudste bordspel is overigens een spel dat de naam “Senet” heeft. Dit spel wordt gespeeld op een bord bestaande uit drie rijen van tien vakjes.

Eén van de andere bordspellen die al in een ver verleden werd gespeeld was het bekende Backgammon, waarbij gebruik werd gemaakt van dobbelstenen. Vormen van dit spel werd al zo’n 3000 jaar voor onze jaartelling aangetroffen. Het klassieke spel Backgammon wordt ook tegenwoordig nog veelvuldig gespeeld en is nog volop verkrijgbaar, in Nederland ook onder namen als “Tric Trac” of “Triktrac”. Dit geeft het tijdloze karakter aan van bordspellen.

De bordspellen die vroeger veel gespeeld werden

In het tijdperk waarin onze digitale- en visuele mogelijkheden veel beperkter waren dan nu het geval is, werd er zeer vaak een bordspel uit de kast gehaald. Op het moment dat er niets interessants op de beperkte aantal tv zenders te zien was, ging de tv uit en kozen gezinnen, families en vriendengroepen om gezellig aan tafel een bordspel te spelen. In die tijd kwamen bordspellen als Ganzenbord, Mens erger je Niet, Triviant en het tijdloze Monopoly veelvuldig op tafel.

De bordspellen die vroeger veel gespeeld werden staan vaak nu nog in de kast, maar wel tussen veel andere moderne spellen. Een spel als Monopoly heeft inmiddels zeer veel modernere versies en updates ondergaan, maar blijft een leuk spel als je de hele avond over investeringen en financiën in onroerend goed wilt nadenken. Naast Backgammon is ook Monopoly een uitstekend voorbeeld van het tijdloze karakter van bordspellen. Monopoly is van oorsprong een volwassenen spel, maar heeft ook varianten die uitstekend voor kinderen geschikt zijn evenals een spel als Triviant overigens.

Wat zijn de leukste bordspellen?

De grote hoeveelheid variaties die verkrijgbaar zijn in spellen als Monopoly en Triviant geven een duidelijke indicatie van de verkrijgbaarheid van bordspellen. Er is een ruime en vooral veelzijdige keuze in bordspellen. Dit sluit volledig aan op de toenemende vraag naar bordspellen. Veel gezinnen, vriendengroepen, families, volwassenen en kinderen hebben het bordspel weer helemaal ontdekt en vinden het lekker om eens een avond of middag juist géén gebruik te maken van de digitale mogelijkheden.

De vraag is echter wat de leukste bordspellen zijn. Gezien het grote aanbod in bordspellen is het natuurlijk onmogelijk om alle spellen hier door te nemen. Smaken verschillen immers en er komen regelmatig weer nieuwe leuke spellen op de markt zoals recentelijk “Ticket to Ride Europe”, “Escape Room The Game Spel” en “Patchwork”.

Daarnaast zijn er ook een aantal echte klassiekers die door veel mensen nog steeds gezien worden als de leukste bordspellen. Hieronder een opsomming van een aantal van deze klassiekers:

Schaken

Schaken wordt gezien als een denksport maar ook als klassiek bordspel. Ook dit spel is een goed voorbeeld van het tijdloze karakter van bordspellen. Al eeuwen geleden speelden de mensen een potje schaken (en overigens ook dammen). Hoewel dit strategische bordspel dus al zeer oud is, wordt het ook in deze tijd veel gespeeld. Het spel is geschikt voor iedereen vanaf een jaar of 10. Het spel wordt gespeeld op een bord dat onderverdeeld is in witte en zwarte vakken. De beschikbare stukken worden onder de twee spelers verdeeld. Een speler krijgt de witte stukken en de andere speler speelt met zwarte stukken. Het doel van het spel is om de tegenspeler “schaakmat te zetten”. Dit is het geval als de koning van een van de spelers in de aanval radius van een stuk van de tegenstander staat en hierdoor geforceerd verplaatst moet worden naar een veilige plek.

Rummikub en Scrabble

Ook het spel Rummikub is een spel wat al een lange tijd bij veel mensen in de kast ligt en enige vergelijkingen kent met het bekende klassieke bordspel Scrabble. Bij Scrabble is het de bedoeling om woorden te vormen, Rummikub is een spel waarin cijfercombinaties moeten worden gevormd. Beide spellen zijn echte familiespellen waar meerdere personen aan deel kunnen nemen. De doelstelling van deze spellen is om zo snel mogelijk het plankje van cijfers of letters leeg te spelen.

Yahtzee en Regenwormen

Het spel Yahtzee is al een lange tijd een populair spel dat gespeeld wordt met 5 dobbelstenen. De spelers moeten zo hoog mogelijke combinaties met de ogen van de dobbelstenen weten te maken en deze op de bijbehorende scorelijst noteren. Deze combinaties kunnen gevormd worden door overeenkomstige worpen, maar ook door een aantal voorgeschreven combinaties die de ogen van de dobbelstenen moeten hebben.

Een vergelijkbaar spel is het iets modernere Regenwormen spel. Ook dit spel mag niet in de kast ontbreken. Ook bij dit spel moet een combinatie van getallen gevormd worden, in dit geval door het gooien van dobbelstenen. Deze combinatie kan pas als score worden geteld als er ook een regenworm is verzameld. Daarnaast is er een mogelijkheid dat een andere speler er met die score vandoor gaat als hij of zij dezelfde score op tafel weet te leggen.

Kolonisten van Catan

Ook het spel Kolonisten van Catan is een van de bekendere bordspellen waarvan meerdere versies en veel uitbreidingssets zijn uitgegeven. Bij dit bordspel moeten spelers een bestaan voor een bevolkingsgroep opbouwen. Dit kan gedaan worden door het winnen van grondstoffen, het voorzien van eten en het aanleggen van een infrastructuur. Aan het voorzien van middelen om te overleven zijn punten verbonden. De winnaar is de speler die de meeste punten heeft op het moment dat de opdrachtkaarten allemaal uitgevoerd zijn.

30 Seconds en Hints

Tot slot in ons lijstje van de beste (klassieke) bordspellen willen we spellen als 30 Seconds en Hints benoemen. Dit zijn de bekendste party spellen van dit moment. Dit spel kan worden gespeeld door grotere groepen mensen die het onderwerp die op het kaartje staat moeten omschrijven, uittekenen of uitbeelden, uiteraard zonder dat de tekst op het kaartje genoemd wordt. Dit levert vele hilarische en onvergetelijke momenten op tijdens het feest.

Deze leuke bordspellen bewijzen iedere keer weer dat je ook een gezellige avond zonder TV of digitale mogelijkheden kunt hebben met je partner, vrienden of familie. Mits je tegen je verlies kan natuurlijk!

Bekijk hier een filmpje over een aantal populaire bordspellen


Top monopoly aanbiedingen


Top Stratego aanbiedingen


Top Ganzenbord aanbiedingen


Top Scrabble aanbiedingen


Top Bordspel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's