Geüpdatet: 30 Januari 2023

Dagaanbiedingen blog

Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?

01 November 2018

Stoomgenerator of stoomstrijkijzer?

Ben je op zoek naar een nieuw strijkijzer? Dan moet je jezelf even afvragen of een stoomgenerator of een stoomstrijkijzer het beste bij je past. Er zit immers wel een behoorlijk verschil tussen deze twee opties. In dit artikel laten we je de verschillen zien zodat je een weloverwogen keuze kunt maken tussen een stoomgenerator of een stoomstrijkijzer.

Je keuze tussen een stoomgenerator of een stoomstrijkijzer zal afhangen van je budget en de hoeveelheid strijkwerk dat voor je ligt. Heb je steeds een grote berg wasgoed dat gladgestreken moet worden? Dan kun je het beste kiezen voor het grotere werk, de stoomgenerator. Hiermee zul je sneller en efficiënter te werk kunnen gaan. Als je slechts af en toe een overhemd moet strijken en je het overige textiel ongestreken in je kast legt, kun je het prima af met een stoomstrijkijzer.

Het verschil tussen een stoomgenerator en een stoomstrijkijzer

Het grote verschil tussen een stoomgenerator en een stoomstrijkijzer is het vermogen. In feite is een stoomgenerator, juist een stoomstrijkijzer met veel meer power. Een stoomstrijkijzer wekt dan ook de stoom in de strijkbout op terwijl een strijkijzer met een stoomgenerator dit doet met behulp van een aparte watertank.

Een stoomstrijkijzer heeft een ingebouwd waterreservoir. Hierin wordt het water verwarmd. De stoom dat hierdoor ontstaat, komt tijdens het strijken via de gaatjes in de strijkzool naar buiten. Bij een geavanceerd stoomstrijkijzer kun je een extra stoomstoot geven om de hardnekkige kreukels weg te werken. Een stoomstrijkijzer is snel op bedrijfstemperatuur en relatief voordelig in aanschaf.

Een stoomgenerator maakt gebruik van een relatief grote, externe watertank. Deze watertank is voorzien van een generator voor het opwekken van stoom. Een stoomgenerator kan in vergelijking met een stoomstrijkijzer twee keer zoveel stoom produceren en zorgen dat je continue de beschikking hierover hebt. Dit komt omdat de stoomgenerator een veel hogere druk kan opbouwen die wordt uitgedrukt in grammen per minuut. Hoe meer grammen per minuut, hoe makkelijker je de kreukels uit het textiel kunt wegwerken. Je zult met een stoomgenerator dan ook veel makkelijker en langer kunnen strijken. Je kunt het waterreservoir zelfs navullen als je aan het strijken bent. Het nadeel is wel dat je even moet wachten voordat je echt aan je klus kan beginnen. Een stoomgenerator doet er zo’n twee minuten over om op temperatuur te komen. Daarnaast maakt de generator meer geluid en is uiteraard duurder in aanschaf.

De verschillen tussen een stoomgenerator en een stoomstrijkijzer op een rijtje

Een stoomstrijkijzer:

 • Compacte afmeting;
 • Is snel opgewarmd;
 • Voordelige prijsstelling;
 • Beperkt strijk vermogen;
 • Gemiddelde stoomdruk van 32g/min;
 • Relatief kleine watertank (gemiddeld 3 deciliter).
 • Een stoomgenerator:

 • Grote afmeting met een grote watertank;
 • Groot strijk vermogen;
 • Reservoir aan te vullen tijdens het strijken;
 • Gemiddelde stoomdruk van 100 g/min;
 • Relatief grote watertank (gemiddeld 1 á 2 liter)
 • ;
 • Langere opwarmtijd nodig;
 • Maakt meer geluid;
 • Duurder in aanschaf.
 • Wat voor jou de beste keuze is: een stoomgenerator of een stoomstrijkijzer

  De vraag is nu wat de beste keuze voor jou is, een stoomgenerator of een stoomstrijkijzer? Als je niet veel strijkwerk hebt, over een beperkt budget beschikt of slechts beperkte ruimte hebt om je strijkijzer op te bergen is een stoomstrijkijzer absoluut de beste keuze. Met een stoomgenerator kun je echter langer en efficiënter werken.

  Daarnaast is er nog een ander opvallend verschil: het ijzer van een stoomstrijkijzer is zwaarder dan het ijzer van een stoomgenerator. Dit betekent dat het veel lichter en minder belastend is om te strijken met een stoomgenerator. Ook dit is wel belangrijk om even rekening mee te houden.

  Als je een stoomgenerator gaat aanschaffen is het wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat je hiervoor een speciale strijkplank nodig hebt. Je hebt immers wel ruimte nodig om je generator (waterreservoir) neer te zetten. Hiervoor is een normale strijkplank niet geschikt.

  Bekijk hier een filmpje over strijkijzers en stoomgenerators


  Top Stoomgenerator aanbiedingen


  Top Stoomstrijkijzer aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's