Geüpdatet: 6 Februari 2023

Dagaanbiedingen blog

Tips voor de juiste e-reader

16 Februari 2018

De meeste mensen zullen het probleem wel kennen. Je gaat op reis en je wilt een heerlijke stapel boeken meenemen. Helaas zit je dan al snel aan je maximale gewicht. Met de aanschaf van een e-reader hoef je niet meer te kiezen. Je kunt hier zelfs honderden boeken op downloaden. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een e-reader. Hieronder geven we je tips voor het aanschaffen van de juiste e-reader.

Het juiste scherm van een e-reader

Er zijn 3 verschillende soorten schermen voor een e-reader:

E-Ink
De schermen van deze e-readers zijn (zo lijkt het althans) voorzien van elektronische inkt. Dit is een heel ander type scherm dan van een monitor of tablet. Hierdoor lijkt het net alsof je van papier leest. Een beetje zoals op de “oude” manier van een boek lezen. Dit e-reader scherm werkt namelijk niet door licht uit te stralen, zoals bij bijvoorbeeld ook een tablet het geval is, maar door licht te reflecteren. Voor veel mensen is dit het favoriete scherm omdat het rustig voor de ogen is. Je kunt er uren op lezen zonder dat je pijn in je ogen krijgt. Daarnaast kun je met dit scherm zelfs in de volle zon rustig doorlezen, terwijl je bij een LCD scherm niets meer ziet. Een ander groot voordeel van deze e-reader is dat het bijna geen energie van je accu vraagt, waardoor je dagen en soms zelfs weken door kunt lezen zonder dat je de e-reader moet opladen.

E-ink Carta
E-Ink heeft een nieuw soort elektronisch papier ontwikkeld dat Carta heet en 50 % meer contrast biedt dan bestaande e-ink-soorten. De Carta-techniek van E-Ink is een flinke verbetering ten opzichte van standaard E-Ink beeldschermen. Ook het zogenaamde “omslaan” van de pagina’s van je e-book gaat bij E-Ink Carta veel sneller. Het aantal pixels op het scherm is sterk uitgebreid en dat zorgt voor een scherp en prettig leesbaar beeld.

LCD
LCD staat voor liquid crystal display, oftewel een vloeibaar kristal scherm. Het is een beeldscherm met een relatief laag energieverbruik. Vrijwel alle laptops en tablets zijn hiervan voorzien. Deze LCD schermen stralen dus licht uit, in tegenstelling tot de E-ink schermen die licht reflecteren. Het voordeel van LCD schermen is, in tegenstelling tot E Ink schermen, dat je ook de mogelijkheid hebt om iets in kleur te bekijken. Dit kan handig zijn bij het lezen van PDF bestanden met afbeeldingen. In het donker kun je op deze versie E-readers door de helderheid van de achtergrondverlichting goed doorlezen. Het lezen op een LCD scherm is echter een stuk vermoeiender. Daar staat tegenover dat een e-reader met LCD scherm goedkoper is dan een E-Ink variant. Door het hogere gebruik van energie, is de batterij van dit soort e-readers vaak na 8 uur al leeg, hetgeen met de E-ink niet zo is.

Bekijk hier de kooptips:

Grootte van het e-reader scherm

De meeste E-reader schermen meten diagonaal zo’n 15,24 centimeter (6 inch). Daardoor passen ze zo goed als in iedere tas, en vaak ook in de binnenzak van een jas zodat je de E-reader overal mee naartoe kunt nemen. De meeste mensen ervaren een 6 inch scherm als precies goed. Daarnaast zijn er ook E-readers met een 10 inch scherm. Dit is vooral handig voor zakelijk gebruik of voor bijvoorbeeld studieboeken. Het begint dan echter wel al meer op een tablet te lijken.

Aanbod voor e-readers

Bijna alle online boekwinkels hebben tegenwoordig e-boeken. Na aanschaf krijg je direct een link om te downloaden, waarna je kunt beginnen met lezen. Je hoeft dus niet meer te wachten tot het boek geleverd wordt. Bedenk van te voren of je de e-boeken wilt kopen via Amazon of ergens anders. De digitale boeken van Amazon zijn namelijk alleen te lezen op een Amazon Kindle E-reader en niet op andere e-readers. Andersom geldt dat je met een Amazon Kindle geen e-books van een ander (het zogenaamde EPUB) formaat kunt lezen.

Groot voordeel van het EPUB bestandsformaat is dat tekst automatisch wordt aangepast aan de schermgrootte en de wensen van de lezer. Wil je de tekst wat groter, dan is dat geen probleem en kun je dat moeiteloos instellen op je E-reader. Word-documenten (.doc of .docx) of excel bestanden kunnen niet worden geopend op een E-reader, en PDF besneden maar in beperkte mate. Let dus goed op wat voor E-reader je aanschaft. Ga je veel Nederlandstalige boeken op je E-reader lezen, dan is Epub een prima provider. Wil je veel in het Engels lezen dan kun je het beste een Amazon Kindle aanschaffen.

Internetverbinding voor de e-reader en andere extra’s

De luxere en vaak wat duurdere e-readers hebben ook nog allerhande extra’s. Zo zijn er e-readers die verbinding met het internet kunnen maken, wat handig kan zijn om meteen een boek uit te kunnen zoeken en op je e-reader te kunnen plaatsen. Je hoeft het boek dan niet eerst te downloaden op je computer. Veel andere internet handelingen zijn beperkt door de schermtechniek. Je kunt dus niet even lekker over het internet surfen via je e-reader. Daar heb je echt een tablet voor nodig. Daarnaast zijn er op sommige exemplaren wel mogelijkheden om met je Facebook te connecten, en met je vrienden te delen welk boek je gaat lezen. Er zijn e-readers waar je aantekeningen op kunt maken en zijn er zelfs mogelijkheden om audio af te spelen. Mocht je echter alleen lekker willen lezen, dan zijn alle extra’s verder niet nodig en zal een “simpeler” exemplaar volstaan.

Opslagcapaciteit van de e-reader

Hoe meer boeken je op je e-reader wilt downloaden, hoe meer opslagcapaciteit je nodig zult hebben. Stripboeken nemen bijvoorbeeld veel meer plaats in dan gewone boeken. Dit komt vooral de alle illustraties. Op 1 GB kunnen zo’n 1000 boeken worden gedownload, natuurlijk afhankelijk van de lengte van het boek en de hoeveelheid illustraties. Je kunt bijvoorbeeld ook een e-reader kopen met 1 GB aan opslag en zodra deze vol is het geheugen uitbreiden met losse geheugenkaarten.

1GB = +/- 1000 boeken
2GB = +/- 1750 boeken
4GB = +/- 3500 boeken
8GB = +/- 7500 boeken

Top E-Reader aanbiedingen


Top Tablet aanbiedingen


Gerelateerde pagina's