Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Droger kopen: hier let je op!

16 Februari 2018

In ons regenachtige land is het soms een uitdaging om je was te laten drogen aan een waslijn. Daarbij hebben veel mensen geen plaats in huis om het vochtige wasgoed op te hangen. Een droger kan uitkomst bieden en is dan ook een ideaal alternatief. De was neemt zo geen plaats in en het wordt ook nog eens zeer snel droog. Er zijn tegenwoordig zo veel keuzes en mogelijkheden bij de aanschaf van een wasdroger? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kopen van een droger.

Welke 5 verschillende soorten wasdrogers zijn er?

 • Een luchtafvoerdroger;
 • Een condensdroger;
 • Een warmtepompdroger;
 • Een gasdroger;
 • Een was/droog combinatie.
 • Bekijk hier de kooptips:

  Wat is een luchtafvoerdroger?

  Een luchtafvoerdroger is qua aanschaf een relatief goedkope droger. Deze droger voert de warme en vochtige lucht af naar buiten. Er wordt bij deze droger een speciaal rooster in de muur gemaakt waar de slang in vast geklikt kan worden. In sommige gevallen zie je de slang ook wel eens door een gat in de muur of een raam naar buiten hangen. Luchtafvoerdrogers werken op een hoge temperatuur waardoor je was gauw droog is.

  Wat is een condensdroger?

  Bij dit apparaat wordt warme lucht door een verwarmingselement verwarmd en daarna de ronddraaiende trommel ingeblazen. De condens die daardoor vrijkomt uit het wasgoed wordt óf in een uitneembaar condensreservoir opgevangen. Zodra het condensreservoir vol is, kun je deze eenvoudig in de gootsteen of in het toilet kunt legen. Het is ook mogelijk om deze condensdrogers met een afvoerslang op de waterafvoer (die je ook voor je wasmachine nodig hebt) aan te sluiten. Een voordeel van deze droger is dat je hem op ieder gewenste plaats neer kunt zetten. Condensdrogers zijn vrij goedkoop in de aanschaf.

  Wat is een warmtepompdroger?

  De meest energiezuinige droger is de warmtepompdroger. Dit type wasdroger is zo’n 60% zuiniger in gebruik dan de traditionele luchtafvoer- of condensdrogers. De warme lucht die nodig is om de was te drogen wordt niet verwarmd door een verwarmingselement zoals bij een condensdroger, maar door een ingebouwde waterpomp in combinatie met een koelmiddel. Het koelmiddel wordt door de pomp omgezet van gas naar een vloeibare vorm, waardoor er warmte vrijkomt. Deze warmte wordt gebruikt om de was te drogen. Een groot deel van deze warmte wordt ook weer hergebruikt. Hierdoor droogt deze machine de was op lagere temperaturen en is hij iets langer bezig voordat de was goed droog is, maar het voordeel is wel dat hij hierdoor nog zuiniger is dan de meeste A+++ drogers. Een ander bijkomend voordeel is dat deze manier van drogen een stuk beter voor je kleding is, en dan met name voor de fijne was.

  Wat is een gasdroger?

  Een gasdroger werkt, zoals de naam al aangeeft, op gas. Dit is vaak sneller en efficiënter dan elektriciteit. Ze zijn net zo zuinig als warmtepompdrogers, maar drogen net zo snel als een luchtafvoerdroger. De warme vochtige lucht wordt ook bij dit exemplaar door een buis naar buiten afgevoerd. Om deze droger aan te schaffen moet je wel over een gasaansluiting in het washok beschikken. Deze versie wasdrogers zijn iets prijziger in de aanschaf en hebben een erg klein aanbod.

  Wat is een was/ droogcombinatie?

  Een was/droog combinatie is een wasmachine en een droger in één. Dit apparaat is vooral handig als je een gebrek aan ruimte in huis hebt. Deze machine wast eerst de was om daarna in hetzelfde apparaat de was weer te drogen. De capaciteit van de machine tussen de was- en droog functies is echter verschillend. Stop je dus een grote was in de machine, kun je daarna maar de helft laten drogen, waardoor de andere helft op een wasrek terecht komt. 8 KG wassen is namelijk maar 4 KG drogen. Daarnaast duurt zowel het wassen als het drogen in dit soort machines langer, én is het energieverbruik fors hoger dan bij de losse machines.

  Het vulgewicht van een droger

  Naast de verschillende types zijn er natuurlijk nog een aantal andere zaken om op te letten bij de aanschaf van een droger. Het vulgewicht geeft aan hoeveel was je in één keer kunt drogen. Het is verstandig om de capaciteit van je droger af te stemmen op je wasmachine. Heb je namelijk een wasmachine die 9 kilo in keer wast kom je met een 7 kilo droger niet handig uit. Een gedeelte van de was zal dan alsnog op een wasrek moeten drogen.

  Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde vulgewichten 1 á 2 personen : max 7 KG
  3 tot 5 personen : 7 á 8 KG
  6 personen en meer : 8 KG of meer
  Let er wel goed op dat je de droger niet te vol stopt, de kans op gekreukte kleding neemt daarmee namelijk ook toe.

  Het geluidsniveau van de droger

  Een ander punt om op te letten bij de aanschaf van een droger is het geluidsniveau. Als een wasdroger in de garage of op zolder geplaatst wordt, is het niet zo erg dat deze een beetje meer geluid maakt. Staat een droger echter vlakbij een woon- of een slaapkamer, dan is het vaak wel fijn als deze zo stil mogelijk is. Denk er dus goed over na waar je de droger gaat plaatsen. Een droger die minder dan 63 dB aan geluid maakt, kun je beschouwen als zéér stil, 63 tot 65 dB is de gemiddelde geluidssterkte van een droger. Het aantal decibellen dat een droger produceert vind je terug op het energielabel.

  De energieklasse van de droger

  De zuinigste manier om de was te laten drogen is natuurlijk om deze op een waslijn / rek te hangen. Maar ook wasdrogers kunnen tegenwoordig energiezuinig zijn. Iedere droger is tegenwoordig voorzien van een energielabel, waarop de consument precies kan zien welke droger het zuinigst is. Een zuinige droger is misschien iets duurder in de aanschaf, maar dit verdient zich door het lage energiegebruik ook zo weer terug. De letters variëren van A+++ als het zuinigst tot de letter D, die het minsts zuinig is.

  Trommelverlichting van een droger

  Ga je de droger op een relatief donkere plaats neerzetten? Dan is het wellicht verstandig om voor een droger met trommelverlichting te kiezen. Er is dan een lampje in de trommel geplaatst waardoor je allereerst goed kunt zien of er geen was achterblijft en tevens of alles wel goed droog is.

  Draairichting van de deur

  Een ander aspect om wél even rekening mee te houden is de draairichting van de deur. De meeste drogers gaan naar links open, maar sommige naar rechts. Als je de droger in een hele kleine ruimte neer gaat zetten, is dit iets om rekening mee te houden. Het zou vervelend zijn als je er bij de eerste was achter komt dat de deur helemaal niet open kan. Als je de droger op de wasmachine plaatst, kan het ook erg makkelijk zijn dat beide deuren naar dezelfde kant op open gaan.

  Besturing van de droger

  De besturing van de droger houdt in hoe de machine bepaalt dat het programma klaar is. Is het een tijd gestuurde droger, dan stopt de machine na de ingestelde tijd met drogen. Het kan dan gebeuren dat de was óf nog wat nat is óf dusdanig droog dat je extreem veel kreukels hebt. Een automatisch gestuurde droger heeft dit probleem niet. Deze meet door middel van sensoren in de trommel de vochtigheidsgraad en stopt pas met drogen als de was echt droog is.

  Afvoermogelijkheden van een droger

  De plaats waar je de droger gaat plaatsen heeft effect op wat voor soort droger je kunt aanschaffen. Het heeft namelijk helemaal geen zin om een luchtafvoerdroger aan te schaffen als je helemaal geen mogelijkheid hebt om de slang dusdanig aan te sluiten dat de vochtige lucht naar buiten wordt afgevoerd. Een condensdroger is dan een betere keuze omdat daar het vocht in een condensbak wordt opgevangen, die je in de gootsteen of toilet kunt legen.

  Mocht je de droger op je wasmachine willen plaatsen kan het handig zijn om een condensbak aan de onderkant van de droger te hebben. Zo hoef je niet op je tenen te staan en te rekken en te strekken voordat je het reservoir kunt legen. Sommige condensdrogers zijn tevens voorzien van een aansluiting voor een afvoerslang. Deze kun je dan aansluiten op de waterafvoer (die je ook voor de wasmachine nodig hebt) zodat het condenswater in één keer afgevoerd wordt. Je hoeft dan het condensreservoir niet meer te legen. Kijk bij aanschaf wel even of er een afvoerslang meegeleverd wordt. Afvoerslangen zijn los leverbaar als dit niet het geval is.

  Top Wasdroger aanbiedingen


  Top Condensdroger aanbiedingen


  Top Warmtepomp droger aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's