Geüpdatet: 20 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat zijn de spelregels van Mens Erger Je Niet?

16 Mei 2019

Als je een rijtje zou maken van klassieke spellen, dan zou het spel “Mens Erger Je Niet” hier zeker in voorkomen. Als je de spelregels van Mens Erger Je Niet kent, weet je precies waarom deze naam zo toepasselijk is. Soms denk je dat je bijna al je pionnen binnen hebt en de winst binnen handbereik is, maar wordt je toch door een tegenstander geslagen en ben je toch verder weg van je doel dan je denkt! De kunst is om je dan niet te ergeren……

Mens Erger Je Niet is een bordspel dat al ruim een eeuw geleden op de Nederlandse markt verscheen. Het spel is ontwikkeld in India waar een soortgelijk spel bekend is onder de naam “Pachisi”. Sinds 1914 kennen we Mens Erger Je Niet in de huidige vorm. Uiteraard zijn er diverse vormen van dit spel uitgebracht.

De originele versie is te spelen met 2 tot zes spelers. Het spel kent immers twee varianten: een kant van het spelbord is ontworpen om het spel met 2 tot 4 spelers te spelen, de andere zijde is ontworpen voor 5 tot 6 spelers. Het spel is geschikt voor spelers van 6 jaar of ouder. De spelregels zijn eenvoudig uit te leggen.

Hoe speel je Mens Erger Je Niet?

Mens Erger Je Niet is een spel waarin veel geluk en een beetje tactiek komt kijken. Het spelbord is eenvoudig vormgegeven. Het spelbord is verdeeld in vier start stippen (begin cirkels), vier eind stippen (eind cirkels) en een route over het bord tussen deze punten. Iedere speler heeft vier pionnen in een overeenkomstige kleur. Het is de bedoeling dat de speler de pionnen van het beginpunt naar het eindpunt beweegt op basis van het aantal ogen dat de bijgeleverde dobbelsteen aangeeft. De speler mag een pion op het speelveld plaatsen als deze zes heeft gegooid. Daarna mag de speler de pion over de route laten voortbewegen op weg naar het einddoel.

Het is toegestaan om meerdere pionnen in het speelveld te hebben staan. Daarnaast mogen de pionnen elkaar passen. De speler die als eerste zijn of haar vier pionnen in de eind cirkels heeft staan, heeft gewonnen. Dit lijkt héél eenvoudig, maar niet als één van de tegenstanders hier een stokje (pionnetje) voor steekt!

Spelregels Mens Erger Je Niet

Op het moment dat een speler “toevallig” op een pion van een tegenstander komt, is die pion van de tegenstander geslagen en moet deze van het veld af naar de begin cirkel. In dat geval moet die tegenstander de volledige route opnieuw afleggen. Het wordt een uitdaging om je niet te ergeren als je dat overkomt!

De Spelregels van Mens Erger Je Niet schrijven voor dat de startspeler wordt vastgesteld op basis van wie het hoogst gooit met de dobbelsteen. Op het moment dat een speler zes gooit, is hij of zij verplicht om een nieuwe pion in het veld te brengen. Daarna mag deze speler nog eens gooien om die betreffende pion voort te bewegen, met het risico om een eigen pion uit het veld te slaan als deze in de directe omgeving staat. Op het moment dat er géén pionnen meer in de start cirkels staan, mag de speler een willekeurige pion voortbewegen, daarna mag deze speler nogmaals gooien als “extra beloning” voor het gooien van een zes.

De speler die als eerste alle vier de pionnetjes precies in de eind cirkels heeft kunnen krijgen, heeft het spel gewonnen. De pionnen mogen alleen voorwaarts lopen, met uitzondering van het vinden van de juiste positie in de eind cirkels. Als de pion de eind cirkel bereikt heeft, kan deze niet meer gebruikt worden en heeft deze het gewenste doel bereikt.

Als de eind cirkel niet precies bereikt wordt, zal de betreffende pion niet bewogen kunnen worden. Het spel wordt in de richting van de klok mee gespeeld. Dit heeft zowel betrekking op de looproute op het speelbord als de volgorde van het spelen. Als de speler zijn pion op een nieuw plek heeft gezet, is de persoon links van hem of haar aan de beurt. Een gemiddeld spel duurt ongeveer een half uur.

Mens Erger Je Niet, geluk of tactiek?

Als je het bovenstaande leest zou je kunnen denken dat alleen de factor geluk bepalend is om het spel te winnen. Dit is echter niet helemaal het geval! Door tactisch en strategisch te spelen, kun je de kans op winst wel verhogen.

Hieronder 5 interessante tips die je in je achterhoofd kunt houden bij het spelen van Mens Erger Je Niet:

 • Blijf zover mogelijk weg van vijandelijke pionnen;
 • Wacht indien noodzakelijk een vergevorderde pion van een tegenstander op om deze te proberen te slaan als deze je voorbij is;
 • Zet geen pion op het startveld van een tegenstander maar “wacht” nét voor dit gebied;
 • Gebruik indien je alle pionnen op het veld hebt, de mogelijkheid van het gooien van een zes (en de bijbehorende beloning dat je nog eens mag gooien) om een pion uit een “gevarengebied” te halen.
 • Werk samen met een tegenstander om een vergevorderde tegenstander te hinderen.
 • Variaties op het klassieke spel

  Uiteraard zijn er diverse huisregels op Mens Erger Je Niet te verzinnen. Zo kun je spelen in twee teams die tegenover elkaar zitten en kun je ervoor kiezen om een pion de route nogmaals “vrijwillig” laten doorlopen om een andere speler te kunnen hinderen.

  Veel spelers kiezen ervoor om niet te wachten om zes te gooien maar de pionnen meteen in het veld te plaatsen om “wat tijd te winnen” en anderen kiezen ervoor om de vrijheid te geven om binnen de eind cirkels te mogen manoeuvreren om het einddoel iets makkelijker te maken. Er kan ook gekozen worden voor het andere uiterste en het toestaan om ook achteruit te slaan al dat tot de mogelijkheden behoort. Op dat moment zal het spel nog meer zijn naam eer aan doen want probeer je dan maar niet te ergeren als je voor de zoveelste keer het speelveld afgezet wordt.

  Bekijk hier hoe je het spel ook virtueel kunt spelen


  Top Mens erger je niet aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's