Geüpdatet: 15 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je tuinkussens schoonmaken?

22 Februari 2019

Tuinkussens hebben vaak meer te verduren dan je zelf denkt. Al ben je er nog zo zuinig op een ongelukje zit in een klein hoekje. Hoe moet je tuinkussens schoonmaken is dan ook een veel gestelde vraag. We zullen je er het antwoord op geven.

Na een heerlijke zomer waarin je veel buiten hebt kunnen zitten, kan het zo maar zijn dat je, als je de kussens gaat opbergen voor de winter, wat vetvlekken van die gezellige bbq, wat druppels rode wijn, zonnebrandcrème en zelfs kringen van je natte zwembroek tegen komt. Dat is zonde natuurlijk, maar geen paniek. Wij gaan je vertellen hoe je tuinkussens moet schoonmaken.

Tuinkussens met een afritsbare hoes

De eerste opmerking die we maken kun je een beetje zien als het intrappen van een open deur natuurlijk, maar we vermelden het toch even. Heb je tuinkussens met een afritsbare hoes, haal dan zo veel mogelijk vuil ervan af met een droge doek of een zachte bostel. Daarna rits je de hoes van het kussen af en was je deze in de wasmachine op maximaal 30 graden. Was de hoezen vooral niet heter en stop deze nooit in de droger want dan zou je wel eens voor nare verassingen kunnen komen te staan als je de hoezen weer om de kussens gaat ritsen……..

Na het wassen kun je de hoezen het beste laten drogen op een droge warme plaats. Dit kan bijvoorbeeld binnen op zolder of als het een mooie dag is buiten aan de waslijn, maar wel in de schaduw. Hang de hoezen vooral niet in de brandende zon. Natte hoezen kunnen in de zon sneller verkleuren dan je lief is.

Tuinkussens zonder afritsbare hoes schoonmaken

Heb je echter tuinkussens zonder een afritsbare hoes, dan zul je deze natuurlijk op een andere manier schoon moeten maken. Stop de hoezen zeker niet in de wasmachine. Door het ronddraaien van de trommel kan het gebeuren dat de vulling zich gaat oprollen of samenvouwen en of je deze nog in de juiste vorm terug krijgt, is altijd maar de vraag. Daarnaast hebben tuinkussens vaak een waterafstotende laag, die je vernietigd in de wasmachine. Met alle gevolgen van dien.

Het is beter om je tuinkussens schoon te maken met een doek of borstel met een sopje met (af)wasmiddel. Dit zal de waterafstotende laag op je kussens niet aantasten en het heeft genoeg kracht om vieze vlekken te kunnen verwijderen. Met name afwasmiddel werkt erg goed tegen vet vlekken. Test altijd wel van te voren op een klein stukje (dat niet meteen in het oog springt) of jouw tuinkussen hier tegen kan.

Als je het tuinkussen hiermee behandeld hebt, laat je het even wat intrekken waarna je het met schoon water wat na poetst. Mocht echter blijken dat er nog steeds een aantal hardnekkige vlekken in je tuinkussen zitten, is het tijd voor zwaar geschut. Je kunt dan het beste in een teil of in je bad een flink sop maken en daar je tuinkussens inlaten weken. Daarna kun je het beste met een zachte borstel over de vlek schrobbenen en het goed uitspoelen. Doe dit wel op een hete droge zomerdag, want daarna zullen je kussens door en door moeten drogen. De vulling is natuurlijk ook nat geworden en deze heeft zeker wat tijd nodig om helemaal te drogen.

Je zult zien dat je tuinkussens na deze behandeling er weer uit zien als nieuw en klaar zijn voor een nieuwe fantastische zomer. Nu maar hopen op lekker weer.

Bekijk hier een video over wat je wel en niet moet doen!


Top Tuinkussen aanbiedingen


Top Tuinstoel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's