Geüpdatet: 28 September 2023

Dagaanbiedingen blog

De beste rijstkoker van dit moment

02 April 2021

Steeds meer mensen ontdekken het gemak van een rijstkoker. Rijst koken op een fornuis vereist nogal wat precisie waardoor je met enige regelmaat aangebrande of nog harde rijst zit opgescheept. Bovendien is aangebrande rijst ook vreselijk lastig te verwijderen uit een pan. Een rijstkoker is de ultieme oplossing. Geen aangebrande rijstkoek meer maar heerlijke luchtige rijst, net als in een restaurant. Als je graag wilt dat je rijst altijd lukt, lees dan dit artikel. We vertellen je hoe een rijstkoker nu eigenlijk werkt, en wat de beste rijstkoker van dit moment is.

Hoe kook je rijst?

Als je op het fornuis rijst gaat koken, was je eerst de rijst om overtollig zetmeel te verwijderen. Dan doe je de rijst in een pan en voeg je net zoveel water toe totdat er een laag water boven de rijst staat van ongeveer een vingerkootje dik. Als de rijst kookt, doe je het vuur laag met de deksel op de pan en laat je het nog 15 minuten op laag vuur doorkoken. Daarna doe je het vuur uit en laat je de rijst met de deksel op de pan nog 10 minuten na stomen. Als alles goed is gegaan is het water verdwenen en heb je heerlijke luchtige rijst. Maar het gebeurt ook met enige regelmaat dat de rijst toch net is aangebrand of dat de rijst te zacht is geworden en je eigenlijk een pan met rijstepap hebt.

Uitvinding van de rijstkoker

Omdat rijst koken makkelijk fout kan gaan hebben ze in Aziatische landen al jaren geleden het gemak van een rijstkoker ontdekt. De rijstkoker is uitgevonden in Japan in 1937 om voor het leger grote hoeveelheden rijst te kunnen klaarmaken. Deze rijstkokers waren nog behoorlijk primitief en onhandig in gebruik voor de gewone consument. In 1965 werd de eerste elektrische rijstkoker gelanceerd die ook uit zichzelf afsloeg wanneer de rijst gaar was, en binnen een mum van tijd had de elektrische rijstkoker Aziƫ veroverd. Daarentegen beginnen we in Nederland pas nu te ontdekken hoe handig een rijstkoker kan zijn.

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker bestaat uit een schaal of kom waar je de rijst en het water in kunt doen, een verwarmingselement en een thermostaat. Een rijstkoker kent twee standen: koken en warmhouden. Als je de rijstkoker aanzet in de kookstand verhit het verwarmingselement het water tot 100 graden waardoor het water gaat koken. Water wordt niet warmer dan 100 graden. Dus wanneer al het water is opgekookt, stijgt de temperatuur in de rijstkoker. Als de thermostaat signaleert dat de temperatuur hoer wordt dan 100 graden, gaat de rijstkoker over op de warmhoud stand. In deze stand kan de rijstkoker langere tijd blijven staan. Je kunt dus ook ruim van tevoren de rijst koken en toch nog warme rijst hebben als je gaat opdienen.

Wat is de beste rijstkoker van dit moment?

Je kunt rijstkokers kopen die in grootte en volume variƫren van 2 tot 100 personen. Ook zijn er rijstkokers waarmee je meer kunt doen dan alleen rijst koken, zoals vis of andere producten stomen of pasta koken. In deze vergelijking kijken we alleen naar rijstkokers die als primaire functie het koken van rijst hebben. Dit zijn de drie beste rijstkokers van dit moment:

De Tristar RK-6126

Goede prijs-kwaliteitsverhouding, goedkoopste uit deze drie. De rijst kan nog lang warm gehouden worden.

De Tefal RK1038

De beste en duurste uit de drie. Voorzien van anti-aanbaklaag en 8 verschillende kookstanden.

De Russell Hobbs 19750-56

Degelijke rijstkoker, uitgevoerd in RVS. Compact formaat en anti-aanbaklaag.

De beste rijstkoker van dit moment:

Top 15 rijstkoker aanbiedingen


Gerelateerde pagina's