Geüpdatet: 9 December 2022

Dagaanbiedingen blog

Waarom een Blu-ray kopen?

21 Februari 2019

Waar veel huishoudens vroeger een dvd-speler in huis hadden, is dat tegenwoordig steeds vaker een Blu-ray speler. Maar waarom een Blu-ray speler kopen als een dvd-speler ook nog steeds op de markt is? Passen alle bij elkaar verzamelde dvd’s in dit apparaat of moet je die zomaar weggooien? Zonde van het geld, vind je ook niet? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een Blu-ray speler en een dvd-speler? Dit is zomaar een greep uit veel gestelde vragen die mensen stellen op het moment dat ze het woord Blu-ray speler horen. Daarom gaan wij je in deze blog alles wat je moet weten over dit apparaat vertellen.

Wat is een Blu-ray speler?

Om te beginnen is het fijn te weten wat een Blu-ray speler nu eigenlijk is. Blu-ray is inderdaad de opvolger van de dvd. Aangezien veel mensen tegenwoordig over stappen op een full-HD televisie, is het fijn als er ook films in full-HD gekeken kunnen worden. Maar aangezien een dvd schijf /disk niet over de benodigde full-HD capaciteit beschikte, moest er dus een naar een oplossing gezocht worden en een nieuw medium ontwikkeld worden. Dit werd de Blu-ray speler.

Verschil Dvd-speler en Blu-ray speler

Nu je dus weet waarom een Blu-ray speler in het leven geroepen is, zullen we je ook uitleggen wat de verschillen tussen een dvd-speler en een Blu-ray speler zijn. Aan de disk zelf zul je niet zo gauw verschillen ontdekken. Ook een Blu-ray is niets meer en niets minder dan een schijfje of een disk. De capaciteit van de Blu-ray is echter volkomen anders dan die van een dvd. De informatie wordt met een blauwe laser (vandaar ook de naam Blu-ray) en met een kleinere golflengte op het schijfje gebrand. Doordat de laser van een Blu-ray speler een stuk fijner is dan die van een dvd-speler, kan de informatie dichter bij elkaar worden geplaatst op een schijfje.

Hierdoor past er veel meer informatie op de schijf. Waar je bij een dvd niet meer dan 4.5GB kwijt kan, loopt dit bij een Blu-ray al gauw op tot zo’n 25GB. Daarbij is het mogelijk om verschillende lagen op een schijfje te zetten, waardoor je zelfs maximaal 75 GB op kunt opslaan. Daarnaast heeft een dvd een beeldformaat van 720 x 576 pixels, maar kan Blu-ray 1920 x 1080 pixels weergeven. Een wezenlijk verschil dus. De kleuren zijn scherper en de details worden beter weergegeven. Dit maakt de Blu-ray schijf dus uitermate geschikt voor full-HD kwaliteit.

Cd’s en Dvd’s afspelen via Blu-ray

Het bovenstaande klinkt natuurlijk allemaal heel leuk. Betere beeldkwaliteit, betere kleuren en als je een natuurfilm kijkt is het net of die haai daadwerkelijk door je woonkamer zwemt, maar hoe zit het met je verzameling dvd’s? Kunnen die per direct in het grijze archief als je over gaat op een full-HD televisie en een Blu-ray speler? Want dat is natuurlijk zonde en laten we wel wezen, we zijn en blijven zuinige Nederlanders toch?

Het antwoord op deze vraag is: nee. Je kunt je dvd collectie gewoon behouden en afspelen op je nieuwe Blu-ray apparaat. Er zijn echter wel wat dingetjes om rekening mee te houden. Als je een dvd op een Full HD flatscreen kijkt, ziet dat er een stuk minder scherp uit dan een Full HD film. De resolutie is namelijk veel lager. Maar om te voorkomen dat de verkopen van Blu-ray spelers zou stagneren hebben de fabrikanten daar natuurlijk iets op bedacht.

Veel Blu-ray spelers zijn daarom uitgerust met het zogenaamde up-scaling. Daarbij ‘berekent’ de Blu-ray speler dan extra beeldlijnen bij de film op dvd, waardoor het er scherper uitziet. Het haalt de kwaliteit van een echte Blu-ray film niet, maar het kijkt wel een stuk prettiger en je collectie dvd’s blijft gewoon lekker in de kast staan.

Waarom een Blu-ray kopen

Als je oude televisie het begeven heeft en je hebt inmiddels al gekozen voor een nieuwe full-HD televisie, kun je het beste ook een Blu-ray speler aanschaffen. Natuurlijk is het een extra uitgave, maar achteraf zul je er blij om zijn. Zoals aangegeven kun je er ook zonder problemen je cd’s en dvd’s op afspelen. Maar een Blu-ray apparaat heeft nog meer te bieden.

Heb je namelijk een full HD flatscreen in de woonkamer staan en sluit je deze aan op je oude dvd-sper, haal je niet het maximale uit je beeldscherm. Op een Full HD tv komt je dvd dan wazig en onscherp over. Daarnaast wordt het kijken in 3D ook steeds populairder, dit kan op je Blu-ray wel, in tegenstelling tot je oude dvd-speler. Daarnaast beschikken de meeste Blu-ray spelers over wifi en kun je dus online-games spelen, contact maken met je pc en je eerder gedownloade films afspelen, inloggen op je social media kanalen en nog veel meer. Tevens beschikken veel Blu-ray spelers over een smart tv platform waardoor je applicaties kunt downloaden en bijvoorbeeld gebruik kunt maken van video on demand. Je favoriete films kun je dan in full HD kijken. Dit is in het Netflix tijdperk zeker geen overbodige luxe, waar we eigenlijk niet zonder van kunnen.

Bekijk hier hoe je een blu-ray speler connect met je telefoon


Top Blu-ray speler aanbiedingen


Top Home Cinema set aanbiedingen


Gerelateerde pagina's