Geüpdatet: 17 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet ik op letten bij het kopen van een pannenset?

07 Juni 2018

Een pannenset is een aankoop waar je ontzettend lang plezier van hoopt te hebben. Of je nu op jezelf gaat wonen en je eerste pannenset aanschaft of dat je je oude set al jaren hebt en eigenlijk wel eens iets nieuws wilt. Als je een winkel binnen stapt of het internet op gaat voor een pannenset, zul je ontdekken dat er eindeloos veel soorten en maten bestaan Er zijn dan ook best wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij zullen je in dit artikel wegwijs maken door te vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een pannenset.

Basis Pannenset

Als je nog helemaal geen pannen in huis hebt, kun je het beste beginnen met een basis pannenset. Een basis pannenset bestaat normaal gesproken uit drie kookpannen, een steelpan en een koekenpan. Een goede richtlijn is een set kookpannen met een diameter van 18, 20 en 24 cm, een steelpan van 16 cm en een koekenpan van 28 of 30 cm. Het is natuurlijk wel verstandig om van te voren eens na te gaan of je regelmatig voor zes personen kookt of dat je een tweepersoonshuishouding hebt.

Soort warmtebron afhankelijk voor keuze voor de juiste pannenset

Het belangrijkste is echter dat je pannen koopt die het best bij jouw soort fornuis passen. Kook je op gas, elektrisch, op inductie, keramisch of op halogeen? Moeten je pannen ook in je oven kunnen of is dat niet nodig? Het zijn allemaal zaken waar je over na moet denken bepalen van welk materiaal je pannen gemaakt moeten zijn.

 • Gas

 • Koken op gas is in Nederland de oudste en nog steeds de bekendste vorm van koken. Je pan staat hierbij rechtstreeks op het vuur. De warmte kun je regelen door het gas hoger of lager te zetten. Voor koken op gas heb je eigenlijk geen speciale pannen nodig.

 • Elektrisch

 • Bij elektrisch koken heb je pitten die elektrisch worden verwarmd en deze warmte wordt doorgeven aan je pannen. Zo goed als alle pannen zijn geschikt voor elektrisch koken waarbij een vlakke bodem eigenlijk het beste is.

 • Inductie

 • Bij koken op inductie worden je pannen verwarmd door een magnetisch veld. De kookplaat zelf wordt nauwelijks warm en de warmte gaat door je kookplaat heen om je pannen te verwarmen. Met een inductie kookplaat is je pan dan ook al na 20 seconde heet. Een inductie kookplaat gebruikt dus minder energie om de kookzones op te warmen. Voor koken op inductie heb je dan ook speciale pannen nodig die een dikke en magnetische bodem hebben.

 • Keramisch

 • Als je keramisch kookt heb je een glazen kookplaat die bij de ‘pitten’ wordt verwarmd door gloeispiralen, de zogenaamde elektrische verwarmingselementen. Deze kleuren rood als ze heet zijn. Vaak duurt het 1 à 2 minuten voordat de kookplaat en je pan heet genoeg zijn Hierbij is het belangrijk dat de bodem van je pan echt helemaal vlak is, zo kan de warmte het best worden verdeeld over je pan. Wanneer je de pan van de plaat afhaalt, kan hij nog wel 10 tot 30 minuten heet zijn en nagloeien.

 • Halogeen

 • Als je op halogeen kookt vind je in je keuken een keramische plaat waaronder sterke halogeenlampen zitten. Deze lampen verwarmen de keramische plaat die vervolgens je pannen weer verwarmt. Ook bij halogeen is het belangrijk dat je pan een erg vlakke bodem heeft zodat de warmte het best wordt geleid.

 • Oven

 • Om sommige gerechten te kunnen bereiden heb je de oven nodig. Je kookt of bakt dan eerst iets eerst op je gasstel waarna het gerecht verder in de oven moet worden gegaard. Als je vaak van deze techniek gebruik maakt, is het wel zaak om hier bij de aanschaf van een pannenset rekening mee te houden. Pannen die ovenbestendig zijn, is dan zeker wel handig. Pannen met plastic handvaten vallen dan natuurlijk meteen af.

  Van welk materiaal moeten de pannen zijn?

  Tegenwoordig worden pannen (en pannensets) van allerlei verschillende soorten materiaal gemaakt. De meest voorkomende soorten zijn roestvrij staal, gietijzer en aluminium pannen.

 • Roestvrij stalen pannen

 • Roestvrij stalen pannen (RVS) zijn pannen die bestand zijn tegen hoge temperaturen en zo goed als onverwoestbaar. Je kunt er dus jaren mee voort. Het enige nadeel van roestvrij stalen pannen is dat de handvaten erg warm worden. Gelukkig zijn daar de keukenhandschoenen voor uitgevonden. Je hoeft bij deze pannen ook niet bang te zijn dat er snel krassen op zullen komen. Roestvrij staal is namelijk een zeer hard materiaal. RVS-pannen zijn makkelijk schoon te maken maar warmen wat langzamer op dan bijvoorbeeld aluminium pannen. Als ze eenmaal warm zijn houden ze de warmte wel lang vast.

 • Aluminium pannen

 • Een aluminium pan is een wat lichtere pan die vrij snel warm is. Het nadeel is echter dat dit soort pannen de warmte niet lang vast kan houden. Aluminium pannen zijn eenvoudig te reinigen. Op gas heb je wél kans dat de goedkopere versies snel vervormen. Als je dan bijvoorbeeld overstapt op keramisch koken of koken op inductie kan het zijn dat je nieuwe pannen aan moet schaffen.

 • Gietijzeren pannen

 • Een pan van gietijzer is een erg zware en massieve pan. Het opwarmen van deze pannen duurt iets langer, maar als ze eenmaal op temperatuur zijn dan blijven ze dat ook. De pannen zijn bestand tegen hoge temperaturen en zullen niet snel vervormen. Daarom zijn deze pannen ook ideaal om in de oven te worden gebruikt. Deze pannen gaan vaak levenslang mee en zijn dus ook een goede investering.

  Onderhoud aan pannen

  Het goed onderhouden van je pannenset kan de levensduur van je pannen flink verlengen. En ingewikkeld is het zeker niet! Het belangrijkst is namelijk het goed laten afkoelen van je pan nadat je hem gebruikt hebt. Is de pan helemaal afgekoeld? Was hem dan met de hand af en gebruik hierbij een sopje en een afwasborstel. Gebruik geen schuurspons of schuurmiddel, en stop pannen ook liever niet in de vatwasser. Hierdoor kan je de pan namelijk beschadigen.

  introductie pannenset:


  Top Pannenset aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's