Geüpdatet: 30 Mei 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe gebruik je een skottelbraai?

18 Juni 2018

Mensen die graag koken in de buitenlucht, kunnen eigenlijk niet zonder een skottelbraai. Een skottelbraai biedt veel meer mogelijkheden dan de welbekende barbecue, want op dit kooktoestel is het mogelijk om te bakken, grillen én te wokken. De schaal, die rond is en ovaal toeloopt, is zeer geschikt om het eten warm te houden als dit klaar is. Hierdoor kunnen zelfs volledige gerechten mee klaargemaakt worden. Klinkt allemaal heel leuk toch? Maar hoe gebruik je nou zo’n skottelbraai? Wij gaan het je vertellen.

De oorsprong van de skottelbraai

Het woord “skottelbraai” komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika: “skottel” kennen wij als “schotel”, “braai” kunnen we vertalen met het woord “braden”. Een skottelbraai is dus een schotel om op te braden. De Zuid-Afrikaanse boeren gebruikten vroeger een ploegschaar of schep om hun eten op te bereiden wanneer zij in het veld aan het werk waren voordat ze deze handige skottel gingen gebruiken.

Een skottelbraai is een soort van barbecue, maar dan zonder rooster. Het is eigenlijk een soort grote wok die op een driepoot staat. Naast barbecueën kun je op een skottelbraai ook bakken, wokken en grillen. Ideaal om mee te nemen naar bijvoorbeeld de camping, maar ook voor thuis in de tuin op een mooie ’s zomerse dag is het een fantastisch apparaat.

Skottelbraai gebruiken

De skottelbraai moet, met een veilige gasslang en de juiste drukregelaar, worden aangesloten op een gasfles. Let er wel op dat dit een propaan- of butaanfles is. De gangbare flessen van Campinggaz werken overigens niet op een skottelbraai! Deze flessen hoeven maar éénmalig te worden aangeschaft en zijn hervulbaar (in binnen- en buitenland). Omdat de schaal rond is en ovaal toeloopt, is het bereiden van gerechten erg gemakkelijk. Iets wat al gaar is kan opzij geschoven worden en blijft dan toch warm. Vlees of vis die wat meer warmte nodig hebben, kun je in het midden leggen.

Naast de skottelbraai zelf, zijn er ook vele handige accessoires verkrijgbaar. Denk hierbij aan een wokpan of een barbecuerooster. Daarmee kun je naast vlees en vis allerlei soorten groenten wokken op de skottelbraai. Ook je skottelbraai omtoveren tot een heuse BBQ behoort op die manier tot de opties. Zo hoef je niet te kiezen tussen de twee apparaten. Daarnaast kan men fruit als dessert op de skottelbraai leggen, denk bijvoorbeeld aan gebakken banaan.

Door middel van het gebruik van een deksel in combinatie met het barbecuerooster, is het zelfs mogelijk om een handig oventje te creëren. Hiermee kan zelfs een pizza of een brood gebakken worden. De skottelbraai is dus een prima optie voor outdoor cooking!

Hoe gebruik je een skottelbraai, bekijk hier:


Top Skottelbraai aanbiedingen


Gerelateerde pagina's