Geüpdatet: 2 Oktober 2023

Dagaanbiedingen blog

Welk dekbed is geschikt voor mij?

01 Maart 2018

Een dekbed kopen is niet iets wat zomaar voor elkaar is. Het aanbod moet zeker vergeleken worden om de juiste keuze te maken. Er komen namelijk wel een aantal belangrijke zaken bij kijken en de keuze wordt niet alleen bepaald door de afmetingen. De keuze van een nieuw dekbed is erg belangrijk. Tenslotte gaat een dekbed gemiddeld zo’n 10 jaar mee, soms wel langer. In dit artikel het antwoord welk dekbed het meest geschikt is.

Ga je je voor een natuurproduct of voor een synthetisch dekbed? Hoe zit het met de verschillende warmteklassen van een enkel dekbed of 4-seizoenendekbed? Welk formaat is het beste? Het zijn allemaal vragen waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een dekbed. Je wilt natuurlijk wel een exemplaar waar je lekker comfortabel en gezond onder kunt slapen. Je ziet dus dat veel factoren samen het slaapcomfort van een dekbed bepalen. Comfort is namelijk een individuele aangelegenheid. Hieronder geven we je informatie om je op weg te helpen.

Bekijk de dekbed aanschaf tips:

De warmteklasse van een dekbed

De belangrijkste vraag die je jezelf kunt stellen voordat je een nieuw dekbed gaat aanschaffen is in welke warmteklasse je valt. Dit is namelijk volledig afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en situatie. De warmtebehoefte verschilt namelijk van persoon tot persoon.

Dekbedden zijn ingedeeld in 4 verschillende warmteklassen. De indeling hiervoor is als volgt:

 • Warmteklasse 1: Dekbedden van 8,8 cm en dikker. Dit zijn de dikste dekbedden met de hoogste warmte isolatie die er zijn. Ze zijn vooral geschikt voor koude slaapkamers of als je nogal gevoelig bent voor kou. Zelfs als het buiten flink vriest blijf je met dit dekbed lekker warm.
 • Warmteklasse 2: Dekbedden van 6,2 tot 8,2 cm dik. Winterdekbedden vallen in deze klasse. Deze dekbedden worden door de meeste mensen tijdens de winter gebruikt.
 • Warmteklasse 3: Dekbedden van 4,0 tot 5,7 cm dik. Deze dekbedden zijn geschikt als je in een redelijk verwarmde slaapkamer slaapt. Het is een dekbed voor gematigde winters en niet te warme zomers. Het zorgt het hele jaar door voor een comfortabele temperatuur.
 • Warmteklasse 4: Dekbedden van 2,0 tot 3,4 cm dik. Dit zijn de zogenaamde zomerdekbedden. Ze hebben een lage warmte-isolatie en bieden hiermee een optimaal comfort in warme zomernachten. Ook voor mensen die het zowel ‘s zomers als ‘s winters vaak ‘s nachts warm hebben is dit dekbed ideaal.

 

Welke soorten dekbedden zijn er?

Er zijn 3 verschillende soorten dekbedden. Namelijk een zomerdekbed, een winterdekbed en een vierseizoenendekbed. Een zomerdekbed is, de naam zegt het al, erg geschikt voor in de zomer. Het is een licht en luchtig dekbed en toch warm genoeg mocht het eens een nachtje iets frisser zijn. Het valt nog onder een dekbed, maar zal voelen als een laken.

Ook een winterdekbed spreekt eigenlijk voor zich. Het is een dekbed dat bedoeld is voor de koude maanden maar ook voor mensen die het snel koud hebben. Het is een dik dekbed dat ook als het buiten flink vriest je heerlijk warm houdt. Een winterdekbed is zelfs voor de grootste koukleum te warm in de zomer.

Als laatste is er het vierseizoenendekbed. Met dit dekbed kun je eigenlijk alle kanten op. Je kunt hem namelijk het hele jaar gebruiken. Het dekbed bestaat uit 2 delen die met drukknoopjes aan elkaar zitten. Het ene deel is een warmteklasse 4 dekbed, dus dun en heerlijk voor in de zomer en het andere deel is een warmteklasse 3 wat dus een lekker warm herfst deel is. Samen vormen deze 2 delen een warmteklasse 1, dus een heerlijk warm winterdekbed. Zo heb je eigenlijk een alles in één. Vandaar dat dit ook door veel mensen aangeschaft wordt.

Soorten materiaal voor een dekbed

Dekbedden bestaan uit verschillende soorten materiaal, met allemaal andere eigenschappen. De juiste keuze hierbij hangt af van een aantal factoren te weten:

 

 • Wil ik een dekbed zelf reinigen?
 • Moet het dekbed niet alleen warm zijn maar ook goed ventileren?
 • Transpireer ik ‘s nachts veel?
 • Wil ik een goedkoop dekbed?
 • Wil ik een lekker licht dekbed?
 • Heb ik een allergie?

 

Er zijn keuzes uit de volgende vullingen. Allereerst is er dons, door de veren die in dit dekbed verwerkt zijn, isoleert en ventileert het goed en is ook nog eens vochtregulerend. De beste dekbedden hebben een dons percentage tussen de 65 en 95 procent. Maar hoe hoger het dons percentage hoe duurder het dekbed zal zijn. Het is dus een heerlijk warm dekbed dat lekker licht aanvoelt, maar vaak wel wat prijzig is. Het reinigen van een donzen dekbed moet je door een stomerij laten uitvoeren.

Een andere optie is een wollen vulling. Dit is een uitstekende keuze als je ’s nachts veel transpireert. Wol heeft namelijk een uitstekende vocht- en temperatuur regulatie. Het kan zo’n 35 % van het eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder dat het klam of vochtig aan gaat voelen. Wol is echter een vrij zwaar materiaal, je voelt dus altijd wel dat er iets over je heen ligt. Ook het reinigen van dit dekbed, zul je door een stomerij moeten laten uitvoeren.

Als laatste optie zijn er synthetische dekbedden. Dit dekbed neemt aardig wat vocht op en ademt goed. Het dekbed voelt niet zwaar aan en kan in de wasmachine gewassen worden. Dit dekbed ventileert niet zo goed als de andere opties maar is daar en tegen wel goedkoper.

De juiste dekbed keuze bij allergieën

Als je last heb van een huisstofmijt allergie kun je vaak het beste voor een synthetisch dekbed kiezen. Deze dekbedden kunnen op hoge temperatuur in de wasmachine gewassen worden waarmee je de huisstofmijt doodt.

Daarnaast kun je een allergie vrije dekbedhoes om het dekbed heen doen, waardoor je van je allergie weinig tot geen last zou moeten hebben. Mocht dit niet werken kun je altijd nog een donzen dekbed overwegen. Er zijn maar weinig mensen die allergisch zijn voor dons. Donzen dekbedden hebben eigenschappen waarmee een voor huismijten ongunstig leefklimaat gecreëerd wordt.

Andere tips tegen huisstofmijt in de slaapkamer zijn:

 

 • Lucht de slaapkamer regelmatig;
 • Was het beddengoed op minimaal 60 graden, hiermee gaan de huismijten dood;
 • Stofzuig de slaapkamer regelmatig;
 • Houd de temperatuur in de slaapkamer onder de 22 C;
 • Plaats geen planten en knuffelbeesten in de slaapkamer.

 

Maatvoering van een dekbed

De maten van het dekbed hangen van zowel jou als je eventuele partner af. Als je lekker en gezellig onder 1 dekbed wil liggen is een tweepersoonsdekbed een prima keus. Hou er wel rekening mee dat dit vaak wat lastiger en zwaarder te verschonen is. Ook de afmetingen van het bed zijn van belang bij het kiezen voor de juiste maat. Heb je een bed van 180 cm breed dan is een dekbed van 220 tot 240 aan te raden. Hebben jij en je partner een andere voorkeur qua dekbed kun je natuurlijk altijd voor twee éénpersoons dekbedden kiezen. De meest gangbare maten voor een eenpersoons dekbed is 90 x 200 cm. Voor een lits-jumeaux kun je kiezen voor een 140 x 200 cm.

Top Dekbed aanbiedingen


Top Dekbedovertrek aanbiedingen


Top Beddengoed aanbiedingen


Gerelateerde pagina's