Geüpdatet: 1 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe bepaal je hoe hoog een statafel moet zijn?

03 December 2018

Je kunt statafels gebruiken voor zowel zakelijke- als privé doelstellingen. Als je denkt aan een statafel denk je snel aan en gezellig samenzijn met familie of vrienden om op een feestje een drankje te drinken en eens lekker bij te praten. En statafel kan echter ook gebruikt worden om een afwisselende houding te kunnen aannemen als je aan het werk bent. De overeenkomst tussen deze twee doelstellingen is de maatvoering. Dit moet in orde zijn om je er prettig bij te voelen. Hoe bepaal je hoe hoog een statafel moet zijn? Je leest het hier.

Laten we beginnen met het werk. Steeds meer moderne, en vooral ergonomische werkplekken zijn dusdanig ingericht dat je verschillende werkhoudingen kunt aannemen. Hierbij kun je zelfs het zittend- en staand werken afwisselen. Het is hierbij wel belangrijk dat je de juiste houding aanneemt om lichamelijke klachten te voorkomen.

De juiste houding bij het werken achter een statafel

Veel mensen hebben géén idee wat de juiste houding is bij het werken achter een statafel. Hier zijn wel diverse onderzoeken naar gedaan. De juiste houding bij het werken achter een statafel wordt aangenomen als de ellebogen kunnen worden gebogen in een hoek van 90 graden als je aan je sta bureau zou willen typen op een toetsenbord. De afstand tussen de voeten en de ellebogen is dus de ideale hoogte van een statafel om prettig te kunnen werken zonder direct last te krijgen van lichamelijke klachten.

De juiste hoogte van een statafel op en feestje

Ben je klaar met werken en geef je een feestje? Wellicht dat je dan gebruik maakt van andere statafels om gezellig met een groep mensen een drankje aan te drinken. Ook deze statafel moet natuurlijk de juiste hoogte hebben. Dit kun je het beste even uitproberen of uitmeten. De prettigste houding is vergelijkbaar met de hierboven beschreven houding als je aan het werk bent want het is de bedoeling dat je met een rechte rug voor de tafel kunt staan en je armen een hoek van 90 graden aan kunnen nemen om iets te pakken (waarschijnlijk je glas of een greep uit de schaal nootjes).

Deze regel is natuurlijk lastig als er met meerdere mensen gebruik wordt gemaakt van de tafel, zoals vaak bij een feestje het geval is. Op dat moment is het de beste keuze om het gemiddelde aan te houden. De gemiddelde Nederlandse man is 183 cm lang, de gemiddelde Nederlandse vrouw heeft een lengte van 170 cm. Het is belangrijk dat je een hoogte kiest waarbij het tafelblad boven de heup en onder de borst komt.

Je armen zouden ontspannen op tafel moeten kunnen liggen zonder een vervelende houding aan te nemen. Deze houding zul je heel lang kunnen volhouden en dat is maar goed ook! Niets is lekkerder om met gezellige mensen bij een statafel een drankje te drinken en een hapje te eten.

Bekijk hier hoe je zelf een statafel kan maken


Top Statafel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's