Geüpdatet: 30 Januari 2023

Dagaanbiedingen blog

Tips bij het kopen van een bestekset!

03 December 2018

Een aantal keer in je leven ontkom je er niet aan. Het kopen van een bestekset. Bijvoorbeeld als je op jezelf gaat wonen, voor je trouwen, na je scheiding of als gewoon eens een nieuwe bestekset wilt. Wij hebben tips bij het kopen van een bestekset voor je. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk de juiste bestekset koopt en achteraf geen spijt van je aankoop hebt. Dus ga je een nieuwe bestekset kopen? Lees dan gauw verder!

Even gauw een bestekset kopen

Wat veel mensen denken is dat je je een bestekset even gauw tussen de bedrijven door kunt kopen. Wat messen wat vorken en niet te vergeten wat lepels en klaar is kees. Natuurlijk kun je heel gemakkelijk een groot Zweeds warenhuis binnen stappen en de eerste de beste set kiezen die je tegen komt. Begrijp ons zeker niet verkeerd, met die sets is weinig mis, zeker niet als starter zijnde. De vraag is echter of deze set uiteindelijk wel aan jouw behoeften voldoet. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Wil je namelijk wat langer gebruik blijven maken van je bestekset dan zijn er toch een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden en ook een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je je keuze maakt.

Doel van het gebruik

Begin eens met jezelf af te vragen wat precies het doel van je nieuw aan te schaffen bestekset gaat zijn. Natuurlijk om te eten, maar wil je een set aanschaffen voor dagelijks gebruik of voor speciale gelegenheden zoals kerst, feesten en partijen of oud en nieuw? Aan bestek voor dagelijks gebruik worden namelijk hele andere eisen gesteld dan aan bestek voor speciale gelegenheden.

Hoeveel personen

De volgende vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een bestekset, is voor hoeveel personen het moet dienen. Uit hoeveel personen bestaat je gezin? Komen er vaak vrienden of familie eten? Gaat de vaatwasser iedere avond aan? Een standaard bestekset is over het algemeen 6-delig. Heb je dus een gezin dat uit 4 personen bestaat, zou je zomaar eens in de “problemen” kunnen komen als je bijvoorbeeld lekker geluncht hebt. Je zal dan óf meteen de vaatwasser moeten laten draaien of zelf je bestek af wassen voor het avond eten. Om dat soort dingen te voorkomen is het handig om van te voren eens na te gaan wat de gebruiken in huis zijn en hoe groot de bestekset moet worden. Koop een bestekset altijd iets ruimer dan precies pas.

Waar moet de bestekset uit bestaan

Dat brengt ons meteen bij de volgende vraag. Waar moet de bestekset uit bestaan? Natuurlijk uit vorken, messen en lepels, maar heb je ook nog andere wensen? Denk daarbij aan de volgende items:

 • Koffielepeltjes
 • Theelepeltjes
 • Taartschep
 • Opscheplepels
 • Juslepel
 • Dessert of taartvorkjes
 • Amuselepels
 • Kleuterbestek
 • Vismessen
 • Saladecouvert
 • Botermesje
 • Suikerlepeltje
 • Steakmessen
 • Kaasmesje
 • Mokkalepeltje
 • Sorbetlepel
 • En zo voort……
 • Welk materiaal

  Als je dacht dat je nu naar de winkel kon heb je het mis. De volgende vraag die je jezelf namelijk nog even moet stellen is van welk materiaal je nieuwe bestekset gemaakt moet zijn. Vroeger werd bestek van zilver gemaakt, maar tegenwoordig wordt dat bijna alleen nog voor speciale gelegenheden gebruikt. Als je naar zo’n set op zoek bent kun je natuurlijk voor zilver of verzilverd en zelfs verguld bestek gaan. Hou er wel rekening mee dat dit materiaal natuurlijk ook veel meer onderhoud nodig heeft dan modern bestek voor dagelijks gebruik. Om je bestek mooi te houden zul je het zo nu en dan moeten poetsen. Er zit echter één nadeel aan deze besteksets en dat is dat ze ongeschikt zijn om eiergerechten mee te eten. Ei op zilver, verzilverd en verguld geeft namelijk een chemische reactie, waardoor het materiaal beschadigt. Ook de smaak van het ei gaat er op achteruit. Daarnaast is het ook niet verstandig om deze sets in de vaatwasser te stoppen. Op de hand afwassen is een must!

  Bestek voor dagelijks gebruik wordt tegenwoordig echter van RVS (roestvrijstaal) gemaakt. Roestvrijstaal bestaat uit een combinatie van verschillende metalen. De meest voorkomende samenstelling is 18/0 of 18/10, waarbij het RVS bestaat uit 18% chroom en 0% of 10% nikkel. Dit maakt het bestek goed bestand tegen corrosie en krassen. Hierdoor kan bestek voor dagelijks gebruik in de vaatwasser en heb je er verder weinig omkijken naar. Let er wel op dat je je bestek nadat de vaatwasser klaar is niet te lang in de machine laat liggen. Het kan dan gebeuren dat er alsnog lichte roestplekjes ontstaan door waterdamp of achtergebleven druppels.

  Bestek uit één of twee delen

  Tegenwoordig wordt het meeste bestek, zeker dat voor dagelijks gebruik, uit één deel gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het bestek vrij stevig is en in de vaatwasser kan. Er is echter ook bestek op de markt dat bestaat uit twee delen. Daarbij is het heft (dus het deel dat in de hand ligt) gemaakt van een ander materiaal dan het lemmet. Vaak is dit een decoratief kunststof. Het bestek is dan mooi versierd en straalt een bepaalde sfeer uit. Het nadeel van dit soort bestek is dat het een stuk gevoeliger is voor breuken. Het deel waar het heft en de lemmet aan elkaar gemaakt zijn is vaak het zwakste punt van het bestek. Dit bestek kan dus dan ook niet in de vaatwasser.

  Last but not least

  Er is nog één laatste tip bij het kopen van een bestekset die we je niet willen onthouden, en waar veel mensen nooit aan denken. Let er bij aankoop op dat je de juiste maat koopt. Waarschijnlijk heb je nu een heel groot vraagteken boven je hoofd, want bestek is bestek…….toch? Dat is echter niet helemaal waar. Vrouwen hebben namelijk vaak een kleinere en smallere hand dan mannen. Waar een bestekset prima aanvoelt in een mannenhand kan dit in een vrouwenhand heel anders zijn. Let er bij aankoop dus op dat het bestek niet te zwaar in de hand ligt maar dat het heft wel compleet wordt omvat. Heb je namelijk een kleine smalle hand en koop je een bestek met een groot zwaar heft kan dit heel vervelend zijn met eten. Ook andersom (dus een te licht bestek in een grote mannenhand) kun je het gevoel hebben dat je geen grip op je bestek hebt. Vraag dus in de winkel altijd even of je het bestek even mag vasthouden.

  Bekijk hier hoe je je bestek schoon kan maken


  Top Bestekset aanbiedingen  Gerelateerde pagina's