Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Printer kopen? Lees ons advies

16 Februari 2018

Een printer kopen kan soms best wat lastig zijn. Het is niet een apparaat dat zo maar even aangeschaft is. Er zijn meer mogelijkheden dan je zult verwachten. Lees daarom dit uitgebreide advies, voordat je een printer gaat kopen.

Het is allereerst verstandig om je af te vragen waar je de printer voor gaat gebruiken. Je kunt met uitgebreide printers immers niet alleen een velletje papier printen, maar bijvoorbeeld ook scannen of kopiëren. Daarnaast moet je jezelf afvragen of je ook foto’s gaat printen. Als dit het geval is moet je bepalen wat je doelstelling hiervan is, gaat het dan om de kleurechtheid of om soms eens een foto aan wat vrienden te laten zien? Wil je in kleur of in zwart/wit printen?

Bekijk kooptips:

Daarnaast bestaan er ook nog steeds printers die kunnen faxen. Dit is vreselijk ouderwets, maar als je bijvoorbeeld zaken doet met landen in Azië, Afrika of (zuid) Amerika kan het zomaar gebeuren dat je alleen kunt faxen. Daarnaast is het verstandig om eens na te denken hoe je de printer wilt aansluiten. Via Wifi, of een netwerkverbinding? Al met al komt er best wel wat kijken bij het kopen van een printer.

Inkjet-of een laserprinter?

De eerste keus die je zult moeten maker is of je een inkjet of een laserprinter wilt / nodig hebt. Voor de gewone consument is een inkjet printer vaak voldoende. Je kunt hier documenten en mooie foto’s mee printen. Wel is de inkjet printer wat langzamer dan een laserprinter. De meeste inkjetprinters zijn echter all-in ones, wat betekent dat je er ook mee kunt scannen, kopiëren en faxen. De laserprinter is daarentegen vaak bij bedrijven te vinden. Ze kunnen vliegensvlug documenten afdrukken en lang door printen. Voor een document van 50 of meer pagina’s draait dit type printer zijn hand niet om. Om foto’s af te drukken zijn deze printers vaak wat minder geschikt, omdat ze vaak iets minder scherp afgedrukt worden. Daarnaast kun je met deze printers vaak ook razendsnel kopiëren, scannen, en faxen, iets waar de inkjet vaak wat langer over doet.

Kleur of zwart/wit printer?

Indien je altijd alleen maar documenten uitprint, is het misschien niet noodzakelijk om een kleurenprinter te kopen. Een zwart/wit printer volstaat dan in de meeste gevallen. Dit geldt natuurlijk niet als je bijvoorbeeld ook foto’s wilt afdrukken. Indien je in kleur wilt printen, ontkom je niet aan een kleurenprinter. Kleuren inkjetprinters zijn beter geschikt voor het afdrukken van foto’s op speciaal fotopapier. Met een kleurenlaserprinter kun je prima een afbeelding printen maar voor foto’s is dit apparaat minder geschikt. Sommige kleurenprinters hebben echter wel de beperking dat je niet kan printen als één van de kleuren inktpatronen leeg is. Het kan zomaar voorkomen dat je een zwart-wit-document wilt printen, maar dat dit niet lukt omdat het blauwe inktpatroon leeg is. Ook zijn er printers die gebruik maken van gecombineerde inktpatronen voor kleuren. Als één van de kleuren op is, moet je het hele inktpatroon vervangen, terwijl de overige kleuren misschien nog lang niet leeg zijn.

Een All-in One printer

Met èen all-in-one-printer kun je naast printen ook scannen en kopiëren (en soms zelfs z=nog faxen). Het prijsverschil tussen een normale printer en een all-in-one-printer is tegenwoordig niet meer zo groot. Houd er wel rekening mee dat je bij sommige (goedkopere) all-in-one-printers één kopie tegelijkertijd kan maken. Als je tien kopieën van hetzelfde document wilt maken, moet je deze kopieën dus één-voor-één maken. Luxere modellen hebben een automatische documentinvoer waarin je een stapeltje papier plaatst, zodat je niet velletje voor velletje op de scanplaat hoeft te leggen.

Daarnaast zijn er printers die dubbelzijdig kunnen printen. Hiermee kun je in één keer zowel de voor- als achterkant van een velletje papier bedrukken. Uiteraard kun je natuurlijk ook handmatig de voor- en achterkant van een blaadje bedrukken, maar dit kost je wel veel tijd en moeite. Indien je dus papier wilt besparen zonder extra moeite, kies dan voor een printer die dubbelzijdig kan printen.

De vraag is echter of je de extra opties ook echt nodig hebt. Als je uitsluitend wilt printen, zit je niet te wachten op extra functies die ervoor zorgen dat het aanschafbedrag van het apparaat hoger wordt. Een zogenaamde single function printer voldoet in dit soort gevallen dan prima. De naam zegt het al, je kunt er alléén mee printen.

Netwerk of via Wifi?

Veel moderne printers kun je tegenwoordig in je netwerk plaatsen, bijvoorbeeld via WiFi. Hierdoor hoef je niet meer een aparte usb-kabel in je computer te stoppen als je wilt printen, maar kun je vanaf elke willekeurige computer in je netwerk een printje uitdraaien. Gewoon draadloos.

Tegenwoordig ondersteunen ook steeds meer printers methodes waarbij je kunt printen zonder dat je daarvoor een laptop of vaste computer nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan printen vanaf een usb-stick. Bij sommige printers kun je ook direct vanaf je smartphone of zelfs vanaf je fotocamera printen. Ondersteunt de printer functies als NFC en Wi-Fi Direct, dan kun je tegen het apparaat tikken om snel een afdruk te maken, zonder dat de telefoon of tablet met het (thuis)netwerk verbonden hoeft te zijn. Ook kun je van waar dan ook ter wereld iets op je eigen printer afdrukken, gewoon door er een document of foto naartoe te mailen. Let wel goed op dat je printer mobiel printen ondersteunt.

Cartridges voor de printer

Elke printer heeft specifieke inktcartridges nodig. Koop je een nieuwe printer, dan zit er altijd een setje cartridges bij, zodat je meteen aan de slag kunt. Daarom let je in het begin misschien niet zo op de prijs van nieuwe cartridges. Dat komt pas als de eerste leeg dreigt te raken. Kijk daarom voor aanschaf niet alleen naar de prijs van een nieuwe printer, maar ook naar de kosten en de inhoud van cartridges. Het kan dus best zijn dat het voordeliger is om een iets duurdere printer te kopen, als je daarna jarenlang van goedkopere cartridges profiteert.

Top Printer aanbiedingen


Top Cartridges aanbiedingen


Gerelateerde pagina's