Geüpdatet: 29 November 2022

Dagaanbiedingen blog

Waarom een handzeep kopen?

17 April 2019

De afwas doe je met afwasmiddel, je haar was je met shampoo, en zo goed als iedereen wast de handen met zeep. Maar waarom zou je een handzeep kopen? Een beetje afwasmiddel schuimt toch ook lekker? Dat klopt, maar het heeft niet dezelfde werking als zeep. Zeep reinigt en maakt grondig schoon, en dat is nou net wat we voor onze handen willen, want daar zitten de meeste bacteriën en ziekteverwekkers op. In deze blog gaan we je alles over zeep vertellen en dus ook waarom je een het beste een handzeep kunt kopen.

Klein stukje geschiedenis

Baden en wassen is al zo oud als de mensheid. Zeep wordt al zo’n vijfduizend jaar gebruikt. De eerste zepen stammen uit Babylon, waar bij opgravingen een cilinder van klei uit de periode rond 2800 voor Christus een zeepachtige substantie bleek te bevatten. Door de hiëroglyfen die in Egypte gevonden zijn, weten we dat de oude Egyptenaren zich al wasten en in bad gingen. Cleopatra stond zelfs bekend om haar reinigende baden en de baden die ze nam in melk. Romeinse huisvrouwen zouden bij toeval gemerkt hebben dat zij hun was schoner kregen als deze behandeld werd met een mengsel van dierlijk vet, as en regenwater. Lange tijd werd zeep dus vervaardigd met as van houtskool tot in de loop van de 20e eeuw nieuwe, synthetische en dus vloeibare zepen werden uitgevonden.In ontwikkelingslanden wordt echter gewone zeep nog dagelijks gebruikt. Niet alleen als huidreiniger, maar ook voor de was. In het Westerse landen zijn we meer en meer overgegaan op de synthetische ‘zepen’ die doorgaans milder voor de huid zijn.

Stuk zeep

Tot ver in de jaren ’80 werd een stuk zeep niet alleen gebruikt om je handen mee te wassen, maar ook in de badkamer om je lichaam mee te reinigen. Zeep heeft namelijk een fantastische antibacteriële werking. Het probleem van een ouderwets stuk zeep is echter dat het je huid uitdroogt. Aangezien we daar tegenwoordig niet op zitten te wachten, en we inmiddels zo ver ontwikkeld zijn dat dat ook niet meer hoeft, zijn we in de westerse landen massaal overgegaan op milde badschuim en douchegel. Zeep wordt over het algemeen alleen nog gebruikt om de handen mee te wassen en dan het liefste in vloeibare vorm. Een van de redenen is dat vloeibare zeep als hygiënischer wordt beschouwd, het plakt niet vast aan het zeepbakje en het kan niet uit je handen glippen.

Is vloeibare zeep hygiënischer

Veel mensen denken dat een vloeibare zeep, in een flesje met pompje, hygiënischer is dan een gewoon stuk zeep. Deze mensen kunnen zich waarschijnlijk nog die grote stukken zeep die aan zo’n houder zaten herinneren, die zagen er niet altijd even fris uit. Vaak zaten er grote scheuren met zwarte randjes in, of we hadden een stuk zeep in een schaaltje liggen waar het water niet goed uit afgevoerd werd, dat zag er ook niet al te fris uit. Toch werd die zeep gewoon dagelijks gebruikt. Dat was ook geen probleem want door de samenstelling van zeep kon er geen bacterie op overleven.

Tegenwoordig hebben we zo goed als allemaal een flesje met een pompje loeibare zeep in huis. Niet alleen omdat het er beter uitziet maar ook omdat veel mensen zoals aangegeven denken dat dit hygiënischer is. Natuurlijk schuimt dit product meer met mooie grote witte zeepbellen maar onderzoek heeft uitgewezen dat er qua hygiëne geen verschil is. Waar wel verschil in zit is het pompje van de vloeibare zeep, aangezien je daar met je vieze handen/ vingers op drukt, is dit een broeinest van bacteriën. Het is dus een illusie dat vloeibare zeep hygiënischer is.

Waarom een handzeep kopen.

Je huid heeft een natuurlijk, dun laagje van microflora: dit beschermt je huid tegen ziektekiemen, infecties en bacteriën. De beste manier om je handen te reinigen gedurende de dag of na een dag hard werken is met handzeep. Hier zitten de beste producten in om de ziektekiemen en bacteriën te doden en van je handen te verwijderen. Aangezien afwasmiddel en douchegels vaak stukken milder zijn dan handzeep zullen deze producten je handen nooit echt hygiënisch schoon krijgen. Op je handen zitten nou eenmaal andere bacteriën dan op de rest van je huid. Een handzeep kopen is daarom essentieel voor een hygiënisch huishouden.

Bekijk hier hoe je je eigen handzeep kunt maken.


Top handzeep aanbiedingenTop Zeeppomp aanbiedingen


Gerelateerde pagina's