Geüpdatet: 19 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Aandachtspunten bij het kopen van een strijkplank

02 Oktober 2018

Als je een strijkplank wilt aanschaffen, heb je meer keuze dan je zult beseffen! Er zit best wel wat verschil tussen de diverse strijkplanken. Denk aan de hoogte, de vorm en een oplossing voor het snoer. In dit artikel ontdek je alle aandachtspunten voor het kopen van een strijkplank.

Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om even goed te beseffen hoe vaak je een strijkplank gebruikt. Er zijn mensen die echt al hun textiel strijken, zelfs handdoeken, het beddengoed en ondergoed. Anderen mensen hechten hier minder waarde aan en strijken alleen het hoognodige. Dit maakt zeker wel het verschil in het maken van je keuze.

De werkhoogte van groot belang bij het kopen van strijkplanken

Bij het strijken, is het zeker belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de strijkplank, zodat je wel de juiste lichaamshouding kan aannemen. Hiermee voorkom je vervelende lichamelijke klachten. Dit is natuurlijk niet alleen belangrijk als je veel strijkt, maar eigenlijk altijd.

Het beste is om rechtop te staan bij het strijken om rug- en nekklachten te voorkomen. Veel strijkplanken hebben een verstelbare hoogte, maar niet allemaal. Daarom is het verstandig om hiernaar te kijken. Je moet ervan uitgaan dat je strijkt op 10 cm onder ellebooghoogte. Als je hier een berekening op loslaat, moet je rekening houden met de grootte van je strijkijzer. Dit is gemiddeld 12 cm. Jouw ideale werkhoogte kun je berekenen met de volgende formule:

Staande ellebooghoogte in cm + de afmeting van je schoenzool - 10 cm werkhoogte - 12 cm voor de grootte van je strijkijzer. Je zult uitkomen op een werkhoogte tussen de 90 en 102 cm.

Je kunt natuurlijk ook zittend strijken. Ook hierbij is het belangrijk om rekening te houden met je werkhouding in dit geval om rug en schouderpijn te voorkomen. Om de juiste strijkhoogte te bepalen moet je er rekening mee houden dat je hand zo tussen de 5 en 10 cm onder je elleboog blijft tijdens het strijken. Hierdoor zul je altijd strijken met lage schouders. Het is verstandig om een strijkplank met een hoogte van minimaal 63 cm te kiezen.

De vorm van het werkblad van een strijkplank

Naast de hoogte van de strijkplank is het goed om ook het werkblad op je gebruik af te stemmen. Je zult merken dat een strijkplank diverse vormen kan hebben. De vorm van het werkblad van een strijkplank kan puntig, rond, breed of smal zijn. De beste keuze hiertussen hangt af van welk textiel je vaak strijkt.

Als je voornamelijk kledingstukken als broeken en overhemden strijkt, is een smal werkblad met een puntig einde erg praktisch werken. Dit is ideaal om de schouderstukken en zakken op een keurige manier strijken. Daarnaast neemt deze strijkplank ook minder ruimte in maar dat terzijde.

Een breed en rond werkblad is erg prettig als je veel beddengoed, handdoeken en ander tafellinnen strijkt. Je hebt dan de beschikking over een groot oppervlak waardoor je niet steeds je textiel hoeft te verschuiven. Hierdoor kun je lekker doorwerken.

Aandachtspunten bij het kopen van een strijkplank

Tot slot in het rijtje van aandachtspunten bij het kopen van een strijkplank is het goed om even aan een zeer praktische zaak te denken en dat is het snoer van je strijkbout. Eenvoudige (en vaak voordelige) strijkplanken zijn niet voorzien van een snoergeleider. Dit is vaak wel handig. Je voorkomt hiermee dat je over je snoer strijkt of dat je steeds deze lastige draad van je textiel moet halen. Dit is een enkele keer geen probleem maar als je dat steeds moet doen, wordt dat wel vervelend.

Je merkt dat je dus even rekening moet houden met een aantal aandachtspunten bij het kopen van een strijkplank. Hierdoor zul je echter wel prettiger en veiliger je strijkwerk kunnen doen.

Bekijk hier hoe je de keuze maakt voor een strijkplank


Top Strijkplank aanbiedingen


Gerelateerde pagina's