Geüpdatet: 30 Januari 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe werkt de motor in een accuboormachine?

18 Juni 2018

Een accuboormachine is een heel erg handig gereedschap voor kleine huishoudelijke klusjes als het boren van gaatjes en het schroeven in de “zachtere” materialen. Het grootste onderscheid tussen een accuboormachine en ander machines kun je vinden in de motor. Als je weet hoe de motor van een accuboormachine werkt, heb je direct inzicht over welke boormachine je wanneer nodig hebt.

Een accuboormachine bestaat grofweg uit drie elementen:

 • Een elektromotor;
 • Een accu;
 • Het mechanisme.
 • Het verband tussen deze elementen is eenvoudig te omschrijven: het mechanisme zorgt ervoor dat de elektromotor de verwachte taak kan uitvoeren als deze wordt aangedreven door de energie die in de accu is opgeslagen.

  Hoe een motor van een accuboormachine werkt

  Een accu is dan goed te vergelijken met een oplaadbare batterij waardoor je bij het gebruik van de boormachine niet afhankelijk bent van een stroomnetwerk in de nabijheid. Een elektrische drukknop zorgt ervoor dat er stroom naar de motor loopt om deze in werking te zetten. De meeste machines kunnen twee kanten op draaien doordat de elektromotor verbonden is met een draairichting schakelaar.

  Een motor van een accuboormachine werkt met behulp van een aandrijfas. Hieraan zit een cilindrisch tandwiel mechanisme (wat ook wel planeetwielmechanisme wordt genoemd) verbonden, dat een gebruiker de mogelijkheden biedt om de snelheid in te stellen. Een aandrijfas zal een aantal keren moeten draaien om een tandwiel een keer te laten draaien als de accuboormachine in een langzame stand staat. Een goede accuschroefboormachine heeft twee versnellingen. De eerste versnelling heeft een hoog koppel en een laag toerental om te schroeven, bij de tweede is het andersom om te boren.

  De aandrijfas van de elektrische motor zal dus het planeetwielmechanisme in werking zetten en ervoor zorgen dat de klauwplaat, waarin het boortje uiteindelijk bevestigd zit gaat ronddraaien. Het planeetwielmechanisme zorgt er dan ook voor dat dit met juiste snelheid gebeurt en welke kracht er op de schroef of de boor wordt uitgevoerd.

  Accuboormachine of klopboormachine?

  De werking van de accuboormachine is van groot belang bij het bepalen of dit gereedschap de klus aan zal kunnen. Zoals aangegeven is een accuboormachine geschikt voor het boren en schroeven in zachte materialen, zoals hout, metaal en zachte steensoorten. De capaciteit van de motor in combinatie met de bewegingen die de boor maakt is hierin de leidende factor. Een accuboormachine heeft vaak een lagere capaciteit, een lager toerental en maakt alleen een draaiende beweging.

  Een klopboormachine draait en klopt tegelijk, zoals de naam al aangeeft. Dit in combinatie met een hoger toerental van een krachtigere motor maakt deze boormachine meer geschikt om te boren in hardere materialen. Dit soort boormachines hebben ook een hoger toerental en zijn hierdoor niet geschikt om te schroeven. Er zijn klopboormachines verkrijgbaar die energie halen uit een accu maar de boormachines die met behulp van een snoer direct op het stroomnetwerk kunnen worden aangesloten worden veel meer gebruikt.

  Welke boormachine gebruik je, bekijk hier:


  Top Accuboormachine aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's