Geüpdatet: 20 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke eetkamer stoelen moet ik kiezen?

18 Juni 2018

Als je nieuwe eetkamer stoelen gaat aanschaffen, kan het gebeuren dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je hebt de keuze uit grote stoelen, kleine stoelen en stoelen met of zonder armleuningen. Daarnaast worden stoelen gemaakt van oneindig veel verschillende soorten materiaal, rechte poten, gekruiste poten en kun je tot slot kiezen uit een rijk palet aan kleurenstellingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel te verkrijgen. Op de vraag: “welke eetkamer stoelen moet ik kiezen is dan ook niet zo maar even een antwoord te geven. We gaan je echter wel een heel stuk op weg helpen!

Aan tafel zitten

De afmetingen van een meubel of een tafel worden bij het aankoopproces nogal eens verwaarloosd. Toch is het erg belangrijk dat je voordat je begint met zoeken even de tijd neemt om te meten. Niet voor niets hoor je vaak de uitdrukking “Meten = Weten”!

Om te beginnen is het verstandig om je eettafel eens op te meten. Bepaal de grootte van de kamer, de ruimte rondom de tafel en de beschikbare ruimte tussen de tafelpoten. Voor hoe veel stoelen er plaats en hoe breed mag een stoel dan zijn? Je zult niet de eerste zijn bij wie blijkt dat toch niet het gewenste aantal stoelen onder de tafel past.

Meet ook meteen op hoe hoog je tafel is, zodat je de gewenste zithoogte kunt bepalen. Met zithoogte wordt bedoeld hoe hoog je stoel moet zijn om er comfortabel aan te kunnen zitten. Je wilt je benen ruim onder de tafel kunnen steken. Niets is vervelender dan lang te moeten zitten op stoelen die veel te laag zijn voor de tafel. Gemiddeld is de zitting van de stoel 45 cm hoog maar ook je eigen lengte speelt een belangrijke een rol in het maken van deze keuze.

Stoel met of zonder armleuningen

Eetkamerstoelen heb je vaak in een uitvoering met armleuningen en in een uitvoering zonder armleuningen. Als je graag lang tafelt, kan het een stuk comfortabeler zijn om stoelen met armleuningen te hebben. Je kunt dan je armen op de leuningen laten rusten en zo voorkomen dat je constant maar met je armen of ellebogen op de tafel zit te hangen en te leunen. Ook als je kleine kinderen in huis hebt kunnen stoelen mét armleuningen wat fijner zijn dan stoelen zonder armleuningen. Ze beperken namelijk het risico dat de kinderen makkelijk van hun stoel af kunnen vallen. Een nadeel van een stoel met een armleuning kan echter zijn dat deze niet onder je tafel past. Een stoel zonder armleuningen is echter vaak wat smaller waardoor je meer zitplaatsen om je tafel kwijt kunt.

Model en kleur

Het is belangrijk dat je nieuwe eetkamer stoelen bij je smaak én in je interieur passen. Een landelijk eetkamerstoel in een ultramoderne inrichting is dan wellicht niet helemaal de juiste keuze. Daarom kun je van te voren het beste bepalen hoe je jouw inrichting kunt omschrijven en zo een passende eetkamer stoel uitzoeken. Er is keuze uit de volgende modellen:

 • Moderne eetkamer stoelen
 • Industriële eetkamer stoelen
 • Klassieke eetkamer stoelen
 • Landelijke eetkamer stoelen
 • Design eetkamer stoelen
 • Romantische eetkamer stoelen
 • Retro eetkamer stoelen
 • Ook de kleur is niet geheel onbelangrijk. Tegenwoordig zijn eetkamer stoelen verkrijgbaar in bijna alle kleuren van de regenboog, dus jouw gewenste kleur zal er zeker tussen zitten. Denk er wel goed over na door wie de stoelen gebruikt gaan worden. Heb je namelijk kinderen en huisdieren in huis is de kans op vlekken en dat de stoelen snel vies worden groter dan in een huishouden met 2 volwassenen. In dat geval is de keuze voor een donkere kleur, waarop je vlekken minder ziet, misschien beter dan een mooie pastel tint. Witte stoelen daarentegen geven je eethoek een mooie frisse look.

  Materiaal

  De bekleding van je nieuwe eetkamer stoelen is natuurlijk ook iets om over na te denken. Het materiaal waarmee de eetkamer stoel bekleed is geeft de “look & feel” aan je eethoek. Elk materiaal heeft zijn eigen voor en nadelen. We zetten ze hieronder even voor je op een rijtje:

 • Leer

 • Leer straal vaak een zekere vorm van luxe uit. Een met leer beklede stoel is bovendien makkelijker te onderhouden dan bijvoorbeeld een met stof beklede stoel. Een speciale afdeklaag beschermt het leer tegen vlekken en krassen. Naarmate de jaren verstrijken wordt het leer soepeler en gaat het er wat doorleefd uit zien. Let met leren stoelen ook op met de invloed van zonlicht. Leer kan immers verkleuren in de zon! Je kunt het beste je stoelen regelmatig rouleren om verkleuringen te voorkomen.

 • Hout

 • Houten eetkamerstoelen hebben over het algemeen een warme en gezellige uitstraling. Je kunt kiezen voor gelakt hout in een kleurtje of juist voor een naturel houten kleur. Kleine oneffenheden, knoestjes en kleurverschillen geven elke stoel een eigen karakter. Het handige van een houten stoel is dat je deze bij een beschadiging gewoon op kunt schuren en daarna opnieuw kunt lakken. Doordat het een natuurproduct is kan een houten stoel wat meer onderhoud vragen.

 • Stof

 • Met stof beklede stoelen hebben een zachte uitstraling en voelen heerlijk warm en comfortabel aan. Ideaal om lang op door te tafelen. Dit materiaal is wel kwetsbaarder voor vlekken.

 • Kunststof

 • Steeds meer merken introduceren eetkamerstoelen van kunststof. Met hun speelse designs, leuke vormen en felle kleuren kunnen dit echte eyecatchers vormen in je interieur. Kunststof eetkamerstoelen zijn lekker gemakkelijk schoon te maken en zijn dus ideaal voor een gezin met kinderen. Helaas moet je wel erg oppassen voor krassen van scherpe voorwerpen.

 • Metaal

 • Stoelen van metaal zijn stevig, sterk en makkelijk in onderhoud. Vaak geven ze een retro / vintage touch aan een interieur en bieden ze een mooi contrast bij een houten eettafel.

  Onderstel van de eetkamerstoel

  Als laatste maar zeker ook wel een belangrijk onderdeel is het onderstel van eetkamerstoelen. Tijdens je zoektocht naar de ideale eetkamerstoel, kom je er al snel achter dat je de keuze hebt uit verschillende onderstellen. Een stoel op vier losse poten is bijvoorbeeld praktisch en staat stevig op zijn poten. Ook hier zijn echter verschillende keuzes in te maken. Je hebt namelijk ook 4 losse poten die wat schuin aflopen en op één punt samenkomen onder de zitting. Vaak wordt deze optie in een wat moderner interieur gekozen.

  Om wat flexibiliteit aan je rug te bieden, zorgt een eetkamerstoel met sledepoten ervoor dat de stoel iets met je mee veert. Een metalen onderstel biedt een wat meer retro look. Eetkamerstoelen op wieltjes zijn vooral plezierig op een harde ondergrond, zoals parket, laminaat of tegels. Je bent snel wendbaar op deze stoelen en kunt jezelf heel eenvoudig verplaatsen naar de plek waar je wilt zitten of rijd je de stoel simpelweg naar de plek waar de stoel op dat moment het best van pas komt. Ook deze keuze zal moeten aansluiten op je doelstellingen met betrekking op het gebruik van de eetkamerstoel.

  Welke eetkamerstoel kies je? bekijk hier:


  Top Eetkamerstoel aanbiedingen


  Top Eettafel aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's