Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je een wastafel het beste schoon?

17 April 2019

Aangezien een wastafel een verzamelplaats van viezigheid is, is het verstandig om deze regelmatig schoon te maken. Een schone wastafel oogt niet alleen lekker fris en schoon maar op deze manier geef je bacteriën ook weinig tot geen kans. Veel mensen vragen zich echter af hoe je een wastafel het beste schoon maakt en of schoon ook écht schoon is. Wij hebben ons hier eens even goed in verdiept en gaan je er in deze blog alles over vertellen.

Badkamer schoonmaken

De badkamer schoon maken is een klusje waar de meeste mensen niet al te blij van worden. Het is een vervelende maar wel noodzakelijke klus. Het is immers een ruimte die dagelijks gebruikt wordt. We wassen ons hier, we poetsen onze tanden, we gaan er naar het toilet, we maken ons hier op en we doen hier veel andere dingen. Daarbij maken we vaak met meerdere mensen gebruik van deze ruimte.

Door het intensieve gebruik van deze ruimte kan het in de badkamer dus al snel erg vies worden en is een regelmatige schoonmaakbeurt dus van groot belang. Het verstandigste is om dit klusje dagelijks een beetje bij te houden, zo wordt je badkamer nooit echt heel erg smerig en ben je met je wekelijkse sopbeurt sneller klaar. Eén van de dingen die je bijvoorbeeld dagelijks bij kunt houden is het schoonmaken van je wastafel. Spoel je deze namelijk dagelijks even uit en haal je er een schone doek doorheen, scheelt dit al een hele hoop werk.

Wastafel schoonmaken

Wist je dat de wastafel in veel huishoudens één van de meest onhygiënische plaatsen in huis is? Wij zullen je ook uitleggen waarom. De wastafel is één van de meest gebruikte plekken in huis, zeker als je meerdere huisgenoten hebt. Wastafels kunnen daarom heel snel vol zitten tandpasta resten, make up resten, zeep resten of uiteraard haren die zowel door het scheren als het kammen van het haar in de wastafel terecht komen. Dit is alleen nog maar de zichtbare vervuiling. Over de onzichtbare vervuiling hebben we het nog niet gehad!

Als je de vervuiling niet wekelijks of liever nog dagelijks weghaalt en schoon maakt, kan dit al gauw een verzamelplaats van viezigheid maar vooral ook van bacteriën worden. Een mooi voorbeeld is een studentenhuis. Kijk maar eens naar die programma’s waar schoonmaaksters dit soort locaties onder handen nemen. Ze gruwen het meest van de badkamer en dan met name van het toilet en de wastafel. Om te voorkomen dat je door al deze viezigheid en bacteriën vreselijk ziek wordt, kun je wastafels maar beter regelmatig reinigen. Hoe je dat het beste kunt doen? Dat vertellen we je hieronder.

Hoe kun je een wastafel het beste schoonmaken.

Om bacteriën geen kans te geven, is het zaak om je wastafel regelmatig te reinigen. Je kunt (zoals eerder aangegeven) dit badkamer meubelstuk dagelijks even uitspoelen, een schone doek er door heen halen en wekelijks met een sopje met allesreiniger afnemen. Zo hou je het netjes bij en beperk je het ontstaan van bacteriën.

Eén keer in de maand is het echter van belang dat je even een grote(re) schoonmaak van niet alleen je gehele badkamer maar ook vooral van je wastafel houdt. Dit doe je door de wastafel en het blad eromheen flink nat te maken met warm water en hier baking soda overheen te strooien. Maak een spons of een doek nat en wrijf met dit mengsel over je gehele sanitaire voorziening, van de wastafel tot en met de waskom. Neem hierin ook de (kit)randen en de richels mee. Baking soda is een middeltje uit grootmoeders tijd en zorgt ervoor dat alle vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen. Daar komt bij dat baking soda een antibacteriële werking heeft waardoor je wastafel ook meteen hygiënisch schoon wordt.

Waar je aan moet denken bij het schoonmaken van wastafels

Let er goed op dat je bij dit klusje ook de stop meeneemt. Dit is zeker iets waaraan je moet denken bij het schoonmaken van wastafels. Vroeger hadden veel wasbakken een rubberen stop maar tegenwoordig zit de stop vaak in de wastafel ingebouwd. Je kunt deze echter beet pakken en eruit tillen of los draaien. Schrik niet van wat je aantreft want dit is een verzamelplaats voor haren zeepresten, tandpasta en andere jakkes. Maak deze plek extra goed schoon met je papje van baking soda. Laat de baking soda even wat intrekken en spoel daarna alles schoon met veel warm water. Droog als je klaar bent met het spoelen je wastafel en het wasmeubel af met een droge doek.

Om er zeker van te zijn dat je alle bacteriën om zeep geholpen hebt, kun je het beste nog even aan de slag gaan met azijn. Neem een aantal vellen keukenrol en doordrenk deze met schoonmaak azijn. Leg deze in, op, en over de wastafel zodat deze helemaal bedekt is met keukenrol en azijn. Laat dit 20 minuten liggen zodat de azijn zijn werk kan doen. Geen enkele bacterie overleeft namelijk een azijn bad. Na 20 minuten haal je de vellen weg en neem je de wastafel af met een vochtige doek zodat niet alleen de azijnresten verdwijnen maar ook het grootste gedeelte van de geur. Je wastafel is nu brandschoon en klaar voor gebruik.

Bekijk hier een filmpje van hoe je de wastafel kunt schoonmaken


Top Wastafel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's