Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe speel je backgammon?

04 Maart 2019

Backgammon is één van de oudste spelletjes ter wereld. Het is een spel wat veel mensen wel eens gespeeld hebben en de meeste mensen wel eens van gehoord hebben. Maar hoe speel je nou precies backgammon? Door de eeuwen heen zijn er zijn namelijk meerdere versies met verschillende spelregels van dit spel ontstaan. Het wordt ook wel “het spel met de duizend spelregels” genoemd omdat er zoveel varianten van zijn. Wij gaan je in deze blog op weg helpen met het spelen van backgammon.

Wat is backgammon

Backgammon valt onder de categorie behendigheidsspel. Het spel zit vol actie en spanning en is voornamelijk als bordspel bekend. Het spel boeit vanaf de eerste tot de laatste seconde! Tegenwoordig kun je het ook online spelen. Backgammon is een traditioneel spel met een lange historie. Het spel bestaat al heel erg lang en wordt zelfs beschouwd als het oudste bordspel ter wereld.

Het spel is een combinatie tussen behendigheid en geluk. Dat maakt het spel zo spannend. Je kunt het zien als een race, waarbij beide spelers stenen over het veld naar een andere kant moeten zien te krijgen met behulp van de worpen van de dobbelstenen. De tegenstanders lopen in tegengestelde richting. Wie dit als eerste heeft gedaan wint het spel.

Geschiedenis backgammon

Backgammon is ontstaan ergens in de omgeving van het voormalige Sumerië, het hedendaags Iran/ Irak. Enkele jaren geleden werd hier een Backgammonbord gevonden waarvan de oudheid wordt geschat op 5000 jaar! De oude Egyptenaren speelden een soortgelijk spel, de oude Grieken speelden het en zelfs Plato heeft het spel ooit genoemd en de populariteit ervan benadrukt. Ook de oude Romeinen speelden het. Het speel heeft dus een lange geschiedenis. Weliswaar waarschijnlijk niet in de vorm zoals wij het nu kennen, maar wel in vormen die er sterk op lijken.

Hoe speel je backgammon

Backgammon speel je met zijn tweeën. Het is een race waarin je al je 15 stenen zo snel mogelijk in de tegenovergestelde richting aan de overkant moet zien te krijgen. Door het gooien met een dobbelsteen wordt er bepaald hoeveel plaatsen je met 1 steen mag lopen. Alleen de losse stenen kunnen door je tegenstander geslagen worden.

Het speelbord bestaat 24 driehoeken. Elke driehoek heeft een nummer. Van 1 tot 24. Dit is ook direct de speelrichting van één van de twee spelers. De tegenspeler speelt in tegenovergestelde richting, dus van linksboven punt 24 tot en met linksonder punt 1.

Beiden spelers hebben bij aanvang vijftien “stenen” die op het bord moeten worden opgesteld. De stenen zijn meestal zwart/ wit of rood/wit. Ieder krijgt een kleur toegewezen en plaatst:

 • 3 stenen in veld 8
 • 5 stenen in veld 6
 • 5 stenen in veld 13
 • 2 stenen in veld 24
 • Let goed op dat elke speler vanuit de eigen nummering stenen plaatst, zodat er geen overlapping van stenen plaatsvindt. Werp een dobbelsteen om te bepalen welke wie mag beginnen. De speler die als laagste gooit mag beginnen. Gooien beide spelers hetzelfde aantal ogen, dan wordt er overnieuw gegooid.

  Het is de bedoeling om de stenen zo snel en zo goed mogelijk van het bord te verwijderen. De ene speler gaat met zijn stenen tegen de richting van de klok in en de andere speler met de klok mee. Je werpt twee dobbelstenen tijdens elke beurt. Elke dobbelstenen kan 1 tot 6 ogen gooien, dus heb je de mogelijkheid om een aantal zetten te doen gebaseerd op het aantal ogen dat je hebt geworpen. Je verplaatst je stenen daarna naar een open veld. Een open veld wil zeggen een punt op het bord dat nog niet bezet is door 2 of meer stenen van de tegenstander. Je kunt je stenen verplaatsen naar een veld zonder stenen, een veld met 1 of meer stenen erop, of een veld met 1 steen van de tegenstander erop geplaatst. Probeer te voorkomen dat je slechts 1 van jouw stenen op een veld hebt staan, omdat dit veld (een blot), kwetsbaar is om bezet te worden door de stenen van de tegenstander. Probeer om strategische zetten te doen, zodat je altijd in ieder geval tenminste 2 van je stenen op een veld hebt staan, zeker in het begin van het spel.

  Wordt je steen geslagen door je tegenstander, dan zal je met deze steen weer opnieuw moeten beginnen in het thuisveld van je tegenstander. Dit zal jouw kans op winst aanzienlijk verkleinen. Als je je stenen uiteindelijk allemaal in het thuisveld verzameld hebt, kun je deze gaan uithalen zoals dat heet. Wanneer een steen is uitgehaald, kan deze niet meer worden geslagen. Degene die als eerste alle stenen heeft uitgehaald is de winnaar van het spel.

  Backgammon is een strategisch spel wat best nog weleens moeilijk om te spelen kan zijn. Veel plezier!

  Bekijk hier heo je backgammon speeld


  Top Backgammon bordspel aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's