Geüpdatet: 22 September 2021

Dagaanbiedingen blog

Hoe werkt een snelkookpan?

17 December 2018

Ondanks dat een snelkookpan een heel handig item in de keuken is, wordt deze in Nederland nog niet zo vaak gebruikt. Jammer, want in onze 24 uurs economie kan je er niet alleen op je energierekening mee besparen maar ook op je kostbare tijd én je kunt er ook nog eens een gezonde maaltijd mee op tafel zetten. Wij gaan je in deze blog vertellen hoe een snelkookpan werkt, want met de almaar stijgende energieprijzen en ons drukke leven wil kokend Nederland zeker wel geld en tijd besparen en toch gezond koken. Waarschijnlijk is het niet gebruiken van een snelkookpan meer een gevalletje onbekend maakt onbemind. Veel mensen weten gewoon niet hoe een snelkookpan werkt. Wij gaan daar verandering in brengen.

Wat is een snelkookpan

Een snelkookpan is eigenlijk een doodnormale pan zoals je er waarschijnlijk meer in de kast hebt staan. Ze zijn gemaakt van roestvrij staal en je kunt er bijna alle gerechten in klaar maken. Het enige verschil is dat deze pan een siliconen ring tussen de pan en de deksel heeft, waarmee je de pan zeer goed kunt afsluiten. Bij deze pan hoef je dus niet de deksel wat schuin te zetten als deze door de stoom en druk wat begint te trillen.

Door de druk die in de pan ontstaat omdat de stoom niet kan ontsnappen, kookt het water bij een hogere temperatuur. Tussen de 100 en de circa 116 graden. Hierdoor kun je met een snelkookpan gerechten in maar liefst 2/3 van de tijd bereiden ten opzichte van een gewone kookpan.

In de deksel zit een drukregelaar. Vaak met 2 standen. Eén voor hoge druk van zo’n 90 kPa en één voor wat minder druk, namelijk 50 kPa. Zodra het water of ander vocht het kookpunt bereikt, verzamelt de stoom zich boven het gerecht in de pan. Omdat deze met de siliconenring afgesloten is, ontsnapt er maar weinig tot geen stoom. Dit in tegenstelling tot een gewone pan. Daardoor kan de druk in de pan stijgen tot 90kPa waarmee de temperatuur in de pan op kan lopen tot 120 °C. Zodra de druk verder stijgt, laat de drukregelaar wat stoom ontsnappen, zodat de pan niet kan ontploffen.

Hoe werkt een snelkookpan

Een snelkookpan werkt als volgt: Je giet water in de pan. In de meeste pannen zit een streep waardoor je precies weet tot waar je de pan moet vullen. Als dat niet het geval is, staat de aanbevolen hoeveelheid zeker in de beschrijving. Daarna voeg je de te koken ingrediënten toe. Bijvoorbeeld de aardappelen onderin en in het meegeleverde mandje doe je de kwetsbare groenten.

Sluit het deksel. Je stelt de gewenste stand in door middel van de drukregelaar. Vervolgens plaats je de snelkookpan op de warmtebron. Na enige tijd zal de druk in de pan toenemen. Door de druk kan de pan niet meer worden geopend. De snelkookpan heeft een handige indicator, die aan geeft of de warmtebron hoger of lager moet worden afgesteld om met zo min mogelijk energie de benodigde temperatuur (en druk) te behouden. Deze hoge druk zorgt dus voor een hogere temperatuur en een halvering van de kooktijd. Hiermee bespaar je dus flink op je tijd én energierekening!

Als de kooktijd voorbij is, zet je de warmtebron uit en laat je de pan afkoelen. Daarmee neemt de druk in de snelkookpan af. Zodra de meeste overdruk weg is, kan je de pan openen. Het wordt aangeraden om de pan ongeveer 15 minuten af te laten koelen. De meeste snelkookpannen hebben een beveiliging die ervoor zorgt dat de pan niet te openen is als er nog te veel druk op het deksel staat. Mocht je echter haast hebben kun je de pan ook laten afkoelen onder koud stromend water. Hierdoor is de pan sneller te openen.

Een andere optie is om de extra druk via de drukventielen te laten verdwijnen. Deze optie wordt echter afgeraden omdat met de druk vaak ook stoom en vocht meekomt. Deze stoom is, ondanks dat het niet meer op de warmtebron staat, nog steeds gloeiend heet en dus een goede manier om jezelf heel lelijk aan te branden.

Snel, gezond en smakelijk

Zoals aangegeven verkort je de kooktijd van de gerechten door de werking van een snelkookpan aanzienlijk, wat natuurlijk goed is voor de energierekening maar ook voor je drukke leven. Er is twee derde minder gas, elektra én tijd nodig om een gerecht te garen. Zelfs als je een stofschotel wilt maken, ben je met een snelkookpan met een uurtje klaar. Een flinke tijdwinst als je weet dat draadjesvlees in een gewone pan vaak wel zo’n uur nodig heeft.

Veel mensen vragen zich echter af of je dan wel een gezonde maaltijd op tafel zet. Het antwoord daarop is volmondig ja. Het voedsel dat bereid wordt in een snelkookpan is gezonder omdat hittegevoelige vitamines (zoals vitamine C, B1, foliumzuur - B11 -) door de kortere kooktijd beter intact blijven. Daarnaast gaat er tijdens het koken maar weinig water verloren doordat de stoom als het ware gevangen zit in de pan. Daardoor blijven de in wateroplosbare vitamines ook beter behouden. Koken met een snelkookpan is dus ook nog eens gezonder dan koken in een gewone pan.

Door de werking van een snelkookpan ben je niet alleen gezonder en goedkoper uit maar ook de smaak, geur en kleur van de ingrediënten van je gerecht blijven door de hoge temperatuur stukken beter behouden dan bij een gewone pan.

Bekijk hier hoe een snelkookpan werkt


Top Snelkookpan aanbiedingen


Gerelateerde pagina's