Geüpdatet: 4 Oktober 2023

Dagaanbiedingen blog

Hoe maak je een matras schoon?

05 April 2018

Als een matras door omstandigheden vies is geworden, is het natuurlijk prettig om dit schoon te kunnen maken. Gezien het formaat van het matras valt dit niet mee. Hoe maak je een matras schoon? In dit artikel, vind je een paar handige tips hiervoor.

Een vieze matras is immers niet hygiënisch, kan vervelend ruiken en geeft natuurlijk niet een aantrekkelijke uitstraling. Als je een matras schoon moet maken, is dit wel een uitdaging. Je kunt de matras immers niet in de wasmachine stoppen. Toch zijn er gelukkig wél mogelijkheden om een matras schoon te maken. Het is hiervoor van belang om te weten van welk materiaal de matras gemaakt is, dit kunnen synthetische- of natuurlijke materialen zijn. Als je de beschikking hebt over een natuurlijke matras met een dicht geweven katoenen matrashoes, kun je die wekelijks stofzuigen met een stofborstel. Voor een diepere reiniging kun je het matras bestrooien met zuiveringszout of baking soda. Dit poeder kun je een dag laten intrekken en daarna makkelijk opzuigen. Een matras van synthetische materialen moet je vaker zuigen om een opeenhoping van stof en huisstofmijt te voorkomen.

Een matras schoonmaken

Het is verstandig om een matras regelmatig te draaien om het in de juiste vorm te houden. Daarnaast kan het geen kwaad om een matras van natuurlijk materiaal af en toe in de zon te leggen. UV doodt het overgrote deel van de bacteriën, virussen en andere microben. Het is wel van belang om dit niet te lang doen. Dit is echter geen goede optie voor een synthetisch matras. Dit kan het matras blijvend beschadigen.

Daarnaast zijn er diverse (ouderwetse maar effectieve) manieren om kleine vlekjes uit een matras te verwijderen. Dit kun je doen met behulp van soda, baking soda of natrium zout. Urinevlekken kun je verwijderen met azijn. Hiervoor moet je een katoenen doek bevochtigen met een mix van water en azijn, waarmee je de vlekken kunt wegdeppen en laten drogen. Bloedvlekken kun je het beste zo snel mogelijk weghalen met water. Hoe sneller je dit doet, hoe meer effect het zal hebben. Gebruik niet te veel water bij het verwijderen van vlekken in het matras. Zeker een synthetische matras zal het water als een spons opzuigen en zeer langzaam drogen. Dit kan schimmelvorming opleveren en dat is iets wat je net niet wilt.

Top Matras aanbiedingen


Top Boxspring aanbiedingen


Top Matrastopper aanbiedingen


Top Matrasbeschermer aanbiedingen


Gerelateerde pagina's