Geüpdatet: 5 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Parfumtypen en eigenschappen

09 Januari 2018

Parfum is het beste te omschrijven als een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Vaak wordt hier alcohol voor gebruikt maar ook andere vettige stoffen kunnen worden gebruikt. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen. Een parfum heeft al gauw meer dan 30 ingrediënten. Alcohol heeft als eigenschap dat het vrij snel verdampt. De geurbestanddelen blijven op de huid achter en zullen pas enkele uren na het opbrengen vervluchtigen. Dit is ook de reden waarom het goed is om een geur pas te beoordelen als deze een tijdje op het lichaam zit. De neus wordt immers na het aanbrengen tijdelijk verdoofd door de nog verdampende oplosmiddelen. De bestanddelen van parfum vervluchtigen op verschillende momenten. Dit heeft tot gevolg dat parfums niet steeds hetzelfde ruikt. Er zijn elementen in de geuren die na verloop van tijd dominanter worden. Dit wordt aangegeven in “noten”.

Verschillende noten

Geuren hebben topnoten (de geuren die in de eerste minuten na opbrengen dominanter zijn zoals citrusgeuren), hartnoten (het belangrijkste deel van de geuren, dit zijn geuren die na zo’n tien minuten dominant zijn nadat de topnoten zijn verdwenen zoals bloem geuren) en basisnoten (geuren die als laatste overblijven nadat de hartnoten grotendeels vervluchtigd zijn zoals houtgeuren). Opvallend is dat we de geuren het meest beoordelen op de topnoten, maar deze zijn binnen een korte tijd verdwenen. Het zijn de hartnoten die het karakter van de geur bepalen.

71 stuks parfum uitzoeken

Indeling van geuren

Er zijn vele duizenden parfums op de markt die op veel verschillende manieren te onderscheiden zijn. De meest gebruikte indeling is door de parfums in zeven hoofdgroepen in te delen: de citrusachtigen, de bloemachtigen, de houtachtigen de Oosterse of oriëntaalse amber, de leerachtigen en de twee soorten fantasiegeuren die beschreven worden als cypres en varen. Deze originele varianten worden ook wel geurfamilies genoemd. In een later stadium zijn er meerdere varianten bijgekomen te weten: licht bloemig, groen, oceaan, fruitig en gourmand. Wanneer je een geur uit een geurfamilie lekker vind, spreekt een andere geur uit de familie ook vaak aan.

Parfum varianten

Er zijn vijf parfum varianten: eau de toilette, parfum, eau de parfum, eau de cologne, aftershave. Parfum bestaat, zoals hierboven beschreven, uit een mengsel van verschillende geurstoffen (20% tot 40%) opgelost in alcohol, water of vettige stoffen. Parfum heeft de hoogste concentratie wat geurstoffen betreft in verhouding tot Eau de toilette, eau de parfum en eau de cologne. Dit is de reden dat parfum het duurste is in aanschaf maar wel het krachtigst is en het langst blijft hangen. Parfum lijkt op eau de parfum maar er zijn wél verschillen. Het oplosmiddel van parfum is alcohol, voor eau de parfum wordt (zoals de naam al aangeeft) vaak een waterbasis gebruikt. Eau de parfum kun je spuiten (verstuiven), dit is bij een echte parfum niet mogelijk, dit wordt gedruppeld. Eau de toilette zorgt voor een wat mildere geurbeleving die wat korter blijft hangen. Eau de cologne staat ook bekend als “eau fraîche”. Dit luchtje bevat slechts 3 tot 5% geurbestanddelen. Eau de cologne wordt niet alleen gebruikt als luchtje op het lichaam maar ook als geurtje op zakdoeken of kussens. After shave is een parfum voor mannen wat wordt aangebracht na het scheren. Aftershave zorgt voor een aangename geur, een verkoelende werking, ontspannende werking op de huid en ontsmettende werking.

Welke geur is het meest geschikt?

Het kiezen van een parfum is iets persoonlijks. Een fijne parfum hangt onder andere af van je persoonlijke smaak en je karakter. Een parfum kan bij verschillende mensen anders ruiken. Dit komt door een verschil in huidtype, de mate van transpireren, de zuurgraad van de huid en de biologische fase waarin de persoon zich bevindt. Op een droge of oudere huid blijft een parfum langer behouden. Het kan een reden zijn om te kiezen voor eau de toilette.

Daarnaast speelt het seizoen een rol bij de parfum keuze. In de zomer is een frisse, lichtere geur prettiger. Een zware geur komt dan té overheersend over. Dit kan dus een lichtere geur zijn van het parfum dat je al gebruikt (de eau de toilette of eau de cologne versie i.p.v. parfum).

Veel geurlijnen zijn ook uitgebracht in andere lichaamsverzorgingsproducten zoals bodylotion of deodorant. Als je meerdere producten gebruik van dezelfde lijn, zal je geur beter op de huid zitten en langer op je huid aanwezig zijn gedurende de dag. Als je alleen het parfum gebruikt, zal de geur dus sneller vervliegen.

Waar een parfum aanbrengen?

De pulserende plaatsen op je lichaam zijn de beste plaatsen om parfum aan te brengen. Dit zijn plaatsen waar je aderen het dichtste bij het huidoppervlak liggen en waarbij je de polsslag het beste voelt. Pulserende plaatsen zijn onder andere je polsen, je hals of achter de oren. Er zijn mensen die parfum in hun haren aanbrengen en dit door het kapsel heen borstelen. Er kan ook gekozen worden om parfum op de kleding te spuiten, al kan dit vlekken geven. Voor het beste resultaat kun je het beste parfum aanbrengen na het douchen. Dit opent namelijk je poriën waardoor parfum beter wordt opgenomen.

Hoeveel parfum opdoen?

De hoeveelheid parfum die je op moet doen hangt af van de sterkte van het luchtje. Van een parfum gebruik je minder dan een eau de toilette. Bij hogere temperaturen zul je door transpiratie de parfum sterker ruiken en heb je minder nodig. De juiste hoeveelheid parfum is te ruiken binnen een straal van 50 cm.

Top Parfum aanbiedingen


Top Eau de toilette aanbiedingen


Top Eau de cologne aanbiedingen


Gerelateerde pagina's