Geüpdatet: 2 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke wijn past het beste bij welk gerecht?

07 Februari 2019

Bijna iedereen kent de volgende situatie wel: Je hebt wat vrienden en familie uitgenodigd om lekker te komen eten en je wilt eens flink indruk maken met een zorgvuldig samengesteld menu. Nu weet je natuurlijk dat je er met het eten alleen niet bent. Er hoort natuurlijk ook een passende wijn bij je menu. Maar welke wijn past het beste bij welk gerecht? Dit is een vraag waar heel veel mensen tegenaan lopen. De bedoeling is natuurlijk dat je indruk maakt en niet dat je de plank volledig mis slaat! Heel begrijpelijk. Wij gaan je met deze blog op weg helpen zodat je bij jouw volgende etentje je gasten omver kunt blazen met geweldige combinaties.

De basisregels van wijn

De basisregels van wijn zijn niet zo heel erg moeilijk. De eerste regel is: koken met wijn? Dan deze wijn ook serveren bij dit gerecht. Ervan uit gaande dat je meerdere gangen serveert, zit je in ieder geval met één wijn vast goed.

De volgende regel is dat je jonge wijnen altijd vóór oude wijnen serveert. De smaak van oude wijnen is vaak veel sterker en intensiever dan die van jonge wijnen waardoor deze, als je het omdraait, volledig in het niet kunnen vallen en dat zou zonde zijn.

Daarnaast drink je zoete wijnen pas als je van plan bent om géén droge wijn meer te gaan drinken. Droge wijn na zoete wijn smaakt namelijk vaak wrang en bitter.

Wil je op safe spelen bij het kiezen van een goede wijn bij een gerecht? Je zit altijd goed, wanneer je een wijn serveert die uit hetzelfde land/streek komt als jouw gerecht.

De wijn en het eten moeten elkaars smaken versterken. Dat kan alleen als ze in harmonie zijn. Een zware wijn gaat niet goed samen met een licht gerecht, en andersom. Bij een licht gerecht past een lichte wijn, bij een zwaar gerecht een zware wijn.

Als laatste de stelregel die iedereen wel kent. Bij (rood) vlees drink je rode wijn, bij vis drink je witte wijn.

Gerechten en wijn met de juiste combinatie

Als je een etentje geeft ben je vaak van plan om meerdere gangen en gerechten te serveren. Vaak wil je dan ook bij iedere gang een passende wijn serveren. Een wijn en gerecht met dezelfde smaak combineren het best samen. Je kunt het beste onderstaand overzicht aanhouden.

 • Bij een bitter gerecht kun je het beste een bittere of fruitige wijn kiezen
 • Bij een zoet gerecht kies je een zoete wijn
 • Bij een zout gerecht serveer je een frisse droge of mousserende wijn
 • Bij een zuur gerecht neem je een frisse droge wijn
 • Welke wijn past het beste bij welk gerecht?

  Om je nog wat verder op weg te helpen hebben we hier nog even wat tips voor je onder elkaar gezet.

 • Als je visgerechten zoals tonijn, pasta met vis in een romige saus of zeebaars met boontjes of sla serveert, kies dan voor een Pinot Blanc, een Grüner Veltliner of een Sauvignon Blanc.
 • Bij gerechten met eend, kalkoen of kip kun je het beste wat rijkere witte wijnen serveren. Denk hierbij aan een Roussanne, de Chardonay, of de Viognier. Ook kreeft, krab en schelpdieren, gerechten met Brie of Mascarpone smaken heerlijk bij deze wijnen.
 • Pinot Noir, St. Laurent, en de Granache zijn wat lichtere rode wijnen. Deze kun je het beste bij een heerlijke risotto met paddenstoelen, gerechten met bacon of salami serveren. Ook bij gevogelte smaken deze wijnen uitstekend.
 • Medium rode wijnen zoals de Merlot, de Tempranillo, en de Cotes du Rhone gaan uitstekend samen met een pasta met rode saus. Denk daarbij aan een lasagne of een pasta bolognaise. Ook met biefstuk, roquefort, en blauwe kazen is dit een uitstekende combinatie.
 • Serveer je daarentegen een mooi stuk lam, hert of rund, ga dan voor een zogenaamde vette rode wijn. Let op voor de beste smaak combinatie dient het vlees van de gril of de BBQ te komen.
 • Ga je voor een gerecht met veel kruiden zoals je die in de Aziatische keuken zoals India of Thailand wel vindt, of gerechten met pompoen, walnoten of wortelen, neem dan een heerlijke zoete of droge rosé wijn. De eigenschappen van rosé passen uitstekend bij de spicy componenten uit deze landen.
 • Maak je een pittig gerecht kies dan voor een zoete witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer
 • Kies je voor luxe gerechten zoals bijvoorbeeld oesters, kies dan ook voor luxe wijnen zoals champagne of prosecco.
 • Als laatste zijn er nog de dessert wijnen, deze combineren het beste met, zoals de naam al een beetje aangeeft, een dessert. Denk daarbij aan een kaasplankje, ijs met vers fruit, gerechten met chocola en sterke koffie.
 • Als je bovenstaande regels en richtlijnen aanhoudt, kun je eigenlijk niet missen. Hou er echter wel rekening mee dat het vooral belangrijk is wat je zelf lekker vindt. Lust je dus eigenlijk alleen witte wijn is het helemaal geen schande om voor jezelf een glaasje witte wijn bij rood vlees in te schenken.

  Bekijk hier een aantaal weetjes of Chardonnay


  Top Wijnkoeler aanbiedingen


  Top Wijnglazen aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's