Geüpdatet: 28 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet ik een kookplaat inbouwen?

02 Januari 2019

Als je denkt dat het inbouwen van een kookplaat een zeer ingewikkelde klus is waar je echt een professional voor in moet schakelen moet je zeker deze blog lezen. Je zult ontdekken dat dit echt wel meevalt. Ontdek hier hoe je een kookplaat kunt inbouwen en bespaar véél geld.

Iedere doe-het-zelver die ook maar een beetje handig is, zal in staat zijn om zelf een kookplaat in te bouwen. Als je weet hoe je dit moet doen, kun je veel geld besparen. Je hoeft hiervoor immers géén professional in te huren en deze mensen vragen een behoorlijk hoog bedrag voor hun diensten. Lees hieronder hoe je een kookplaat in moet bouwen. We maken hierin onderscheid tussen het inbouwen van een gaskookplaat en het installeren van een elektrische kookplaat. We hebben dit vormgegeven in een eenvoudig stappenplan.

De voorbereidingen voor het inbouwen van kookplaten

Voordat je begint met het inbouwen van kookplaten moet je een aantal kleine voorbereidingen treffen en wat gereedschap bij elkaar verzamelen al heb je weinig nodig. Alleen een steeksleutel en een schroevendraaier zijn voldoende.

Daarnaast is het belangrijk dat je over de juiste aansluitingen beschikt. Voor een gaskookplaat heb je een gasslang, wat gastape en een comfooraansluiting nodig. Voor een elektrische kookplaat volstaat een 5-aderige aansluitkabel en perilex stekker.

Uiteraard moet je eerst je oude kooktoestel verwijderen. Bij een gaskookplaat draai je als eerste de gaskraan dicht (dit is dan ook meteen de belangrijkste stap bij deze klus). Na het dichtdraaien van de gaskraan kun je de aansluitingen loshalen. Bij een elektrische kookplaat is het nog eenvoudiger. Je trekt gewoon de stekker uit het stopcontact. Als de oude kookplaat is losgekoppeld, kun je deze uit de besparing halen. Dit doe je door de eventuele klemmen aan de onderzijde los te halen en de kookplaat vanaf de onderzijde op te tillen.

Inbouwen van een gaskookplaat

 • Als je een gaskookplaat gaat inbouwen, bevestig je als eerste de gasslang op de kookplaat. Dit lijkt wat vreemd en onhandig bij het uitvoeren van deze klus maar dit doe je omdat je er in een later stadium niet meer bijkomt. Zorg ervoor dat de gasslang op de juiste wijze bevestigd zit en controleer dit goed. Het is voor je eigen veiligheid.
 • Plaats nu de afdichtband die tussen het kooktoestel en het aanrecht komt. Deze afdichtband voorkomt dat er eventueel water onder de kookplaat kan komen. Het is dan ook wel verstandig om dit even secuur te doen.
 • Je kunt nu de kookplaat in de uitsparing laten zakken. Het is goed als dit een beetje moeizaam gaat. Het is namelijk belangrijk dat de kookplaat stevig tegen de afdichtband rust en er géén ruimte in komt. De kookplaat zit nu stevig genoeg. Je hoeft de plaat niet meer vast te zetten met bijvoorbeeld kit. Dat zou zelfs onverstandig zijn omdat je dan deze kookplaat er niet zo makkelijk meer uit kan halen!
 • Veel kookplaten worden geleverd met beugels om deze extra vast te zetten. Waarschijnlijk heb je deze ook moeten loshalen bij het verwijderen van je oude kookplaat. Als de nieuwe kookplaat voorzien is van beugels is het nu hét moment om deze aan de onderzijde vast te zetten met de bijgeleverde beugels.
 • Je kunt nu je gasslang aansluiten op je gasvoorziening. Als je zeker weet dat dit op de correcte wijze is uitgevoerd (ook dit is weer belangrijk voor je eigen veiligheid) kun je de gastoevoer opendraaien. Als je een gaskookplaat hebt met een elektrische vonkontstekking moet je de stekker in het stopcontact steken en kunnen de pannen tevoorschijn gepakt worden.
 • Inbouwen van een elektrische kookplaat

 • Als eerste bevestig je de aansluitkabel aan de kookplaat. Dit lijkt erg vreemd en onhandig. Je moet immers steeds rekening houden met het snoer wat aan je kookplaat hangt. Je zult echter in later stadium erachter komen dat dit wel een goede keuze is. Als je iets verder bent met deze klus kom je er niet meer bij.
 • Plaats nu de afdichtband tussen het kookblad en de plek waar het kooktoestel geplaatst wordt. Dit is enorm belangrijk om te voorkomen dat er géén water onder het kooktoestel kan doorlopen. Dit zou levensgevaarlijke situaties kunnen veroorzaken omdat water en elektriciteit niet goed samen gaan.
 • Het kooktoestel kan nu in de uitsparing geplaatst worden. De randen van de kookplaat moeten goed aangesloten liggen met het keukenblad. Het is goed als dit wat lastig gaat. Dit betekent dat het toestel goed klem zit en strak aangesloten zit op het aanrecht.
 • Het is niet verstandig om de kookplaat met kit verder vast te zetten. Dit is zelfs af te raden. Hiermee maak je het voor jezelf veel lastiger om de kookplaat een andere keer weer te verwijderen. Bij veel kookplaten worden klemmen of beugels geleverd die je aan de onderkant kunt vastzetten. Wellicht heb je dit ook ontdekt bij het weghalen van je oude voorziening. Met deze beugels en klemmen wordt de kookplaat op z’n plaats gehouden voor zover dit nodig is. Meestal is dit een extra veiligheid en zit de plaat al klemvast. Als bij je nieuwe elektrische kookplaat beugels zijn meegeleverd is dit hét moment om ze te plaatsen. Doe dit zeker, ook al lijkt het niet noodzakelijk.
 • Als je de stekker in het stopcontact steekt, zal de elektrische kookplaat functioneren. Tijd om plannen te maken wat er gegeten gaat worden!
 • Bekijk hier hoe je een kookplaat moet monteren


  Top Kookplaat aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's