Geüpdatet: 1 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe sluit ik een hanglamp aan?

16 Mei 2019

Is het je wel eens opgevallen? Er is bijna géén enkele woning of andere ruimte waar je geen hanglamp ziet. Iedereen staat dus wel eens voor de “uitdaging” om een hanglamp op te hangen en aan te sluiten. Als je weet hoe je een hanglamp aansluit, is het eenvoudig klusje. In dit artikel vertellen we je alles wat je over dit onderwerp moet weten.

Hanglampen (ook wel een plafondlamp of plafonnière genoemd) worden veelvuldig gebruikt. Dit is eigenlijk wel logisch. Door een lamp aan het plafond of aan de muur te hangen ga je efficiënt om met je beschikbare ruimte. Daarnaast is het heel eenvoudig om een hanglamp aan te sluiten. Als je weet waar je even aan moet denken om dit veilig te doen (je werkt immers met elektriciteit) heb je hiervoor zeker geen installateur nodig.

Hanglampen ophangen

De eerste en meteen belangrijkste tip die we je willen meegeven heeft betrekking op de veiligheid: haal voor de zekerheid altijd de stroom eraf voordat je begint met deze klus! Zoals aangegeven werk je met elektriciteit en veiligheid gaat altijd voorop!

Op het ophangen van hanglampen zelf gaan we in dit artikel even niet dieper in, want er is natuurlijk een grote diversiteit aan hanglampen verkrijgbaar die allemaal op een andere manier moeten worden opgehangen. Let op dat je van een constructie (zoals een haak) gebruik maakt om de lamp op te hangen. De lamp mag uiteraard niet aan een stroomdraad hangen. Het “elektrische” gedeelte van het ophangen van een lamp gaat volgens een standaardmethode. Volg hiervoor de onderstaande stappen.

Stappenplan om een hanglamp aan te sluiten

 • Controleer of de spanning eraf is. Schakel hiervoor de stroom uit in de meterkast.
 • Voor het aansluiten van de hanglamp heb je zeker de zwarte of bruine en blauwe draad nodig. Als de lamp geaard is moet je ook de geel/ groen draad aansluiten. Hieronder de standaard betekenissen van de kleuren:
 • Bruin (fasedraad) - de aanvoerdraad van stroom.
 • Blauw (nuldraad) - de afvoerdraad van stroom.
 • Zwart (schakeldraad) - stroomdraad voor de aan- en uit signaal bij schakelaars.
 • Geel/groen (aardedraad) - zorgt voor ontlading en afvoer van spanning (dus een
 • veiligheidsvoorziening).
 • De draden die uit het stroompunt van het plafond komen moeten worden gestript. Dit wil zeggen dat de plastic (gekleurde) bescherming van het draad voor een deel wordt weggenomen. Hierdoor komt het koperdraad bloot te liggen. De draden hoeven slechts voor een klein deel gestript te worden, alleen het deel dat in de lamp steekt. Een halve centimeter is vaak voldoende. Doe hetzelfde met de draden van de lamp. Het strippen doe je op de veiligste manier met een striptangetje. Er zijn echter ook mensen die hiervoor een scherp mesje gebruiken maar doe dit uiteraard wel voorzichtig!
 • De verbinding tussen de draden wordt gelegd met behulp van een kroonsteentje, waar je de draden er aan weerszijden in steekt. Deze worden vaak bij de lamp geleverd, maar zijn ook veelvuldig los verkrijgbaar. Het kroonsteentje kan voorzien zijn van een handig kliksysteem of van kleine schroefjes die je moet losdraaien om de draadjes in te steken.
 • Druk de draden aan weerszijden in het kroonsteentje en zet deze vast. Zorg dat de kleur van de draden aan weerszijden overeenkomen. Op dit moment is de lamp eigenlijk al aangesloten.
 • Stop de bedrading en het kroonsteentje voorzichtig terug in de ruimte in het plafond en dek dit af met het afsluitkapje. De stroom kan nu weer aan en de lamp kan gebruikt worden!
 • Op het moment dat er geen draden beschikbaar zijn in de ruimte bij de lamp, zul je deze moeten trekken. Hiervoor gebruik je een trekveer. Hieraan kun je elektriciteitsdraden bevestigen die je langs de “veer” door de ruimte zullen lopen. Dit klusje kun je het makkelijkst met z’n tweeën doen zodat een andere persoon de draden kan opvangen en begeleiden op “het eindpunt”. Zorg ervoor dat je een goede marge houdt met betrekking tot de lengte van de draad. Afknippen kan altijd, maar bijknippen is nog altijd niet mogelijk!

  Bekijk hier hoe je een hanglamp ophangt


  Top Hanglamp aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's