Geüpdatet: 13 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Informatie over frituurpannen

09 Januari 2018

In een elektrische friteuse zorgt een verwarmingselement voor het verhitten van vloeibaar vet tot de ingestelde temperatuur. Daarna kun je snacks bereiden door deze in het vloeibare vet onder te dompelen. Veel mensen kiezen ervoor om snacks buiten de deur te halen, anderen bereiden deze heerlijke hapjes zelf. Hiervoor kun je kiezen uit een aantal keukenapparaten zoals de oven, multicookers (airfryer) of de frituurpan. Deze laatste optie wordt het meest gebruikt. Voordat je een frituurpan aanschaft, is het wel handig om je er eerst even in te verdiepen. In dit artikel vindt je alle informatie over frituurpannen.

De eerste criteria is vanzelfsprekend de inhoud van de frituurpan. Deze wordt aangegeven in liters oliecapaciteit wat voor particulier gebruik grofweg tussen de 2,2 liter en 4 liter is. Dit aantal liters bepaalt ook het product gewicht dat tegelijk gefrituurd kan worden. Hierbij zit overigens een verschil tussen een vers- en diepvriesproduct. Een diepvriesproduct bevat ijs waardoor er minder voedsel tegelijk in de pan bereidt kan worden. Water en olie gaan niet goed samen. Het is dan ook van belang om het mandje met diepvriesproducten goed uit te schudden voordat deze het vet in gaat. Als je zowel frites als andere hapjes wil bereiden, kun je kiezen voor een dubbele friteuse, die over twee pannen beschikt waarmee je tegelijk kunt frituren.

Informatie over frituurpannen

Schoonmaken van de frituurpan in verhouding met de keuze voor het vet

De snacks die uit de frituurpan komen staan niet bekend als gezond voedsel. Het vetgehalte is hoog, ongeacht welk frituurvet er gebruikt wordt. Voor het frituurvet kun je kiezen uit vloeibaar of vast frituurvet. Het vaste frituurvet staat bekend als de ongezonde versie van vloeibaar frituurvet. Dit komt door de verzadigde vetzuren die bij verhitting vrij komen. Vloeibaar frituurvet bevat veel onverzadigde vetzuren dat een gunstiger effect heeft op het cholesterolgehalte. De vloeibare versie is echter duurder in aanschaf en lastiger schoon te maken. Voor dit laatste is een keuze voor een frituurpan met geïntegreerd oliefiltersysteem een betere keuze. Dit systeem zorgt ervoor dat de achtergebleven verbrande kruimels makkelijk te verwijderen zijn.

Hierbij kun je ook kiezen voor een frituurpan met een koude zone. Hierbij bevindt zich een deel van de frituurolie onder het verwarmingselement wat een lagere temperatuur heeft. De kruimels van de snacks komen in de koude zone terecht wat ervoor zorgt dat de olie langer vers blijft. Je hoeft hierdoor dus minder vaak te verversen.

Frituurpannen die niet over een oliefiltersysteem beschikken hebben een filterbak, waarin de schone olie wordt opgevangen en bewaard of een apart oliefilter onder het verwarmingselement dat de olie automatisch filtert als het element wordt verwijderd. Veel frituurpannen zijn goed uit elkaar te halen en hierdoor makkelijker schoon te houden waarbij zelfs de vaatwasmachine gebruikt kan worden. Een aantal binnenpannen hebben een antiaanbaklaag, deze zijn makkelijker schoon te houden maar beschadigingen snel en zijn gevoelig voor hoge temperaturen.

De juiste bereiding van de snacks

Het is van belang om op de juiste manier te frituren. Als je de producten op een te lage temperatuur wilt bereiden, zullen de snacks zich snel volzuigen met vet en is de bereidingstijd langer. Bij een te hoge temperatuur zal de buitenkant verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is. De beste temperatuur om te frituren is tussen de 160 -180┬░C. Er zijn ook frituurpannen met een sproeisysteem op de markt waarbij de olie over het product wordt heen gespoten. Hierdoor is er minder olie nodig en zijn de snacks minder vet en sneller klaar.

Veiligheid bij het frituren

Bij het frituren wordt het eten bereidt in heet vet of olie. Hierbij is en blijft het van belang om goed op te passen voor de veiligheid. Friteuses hebben een metalen of kunststoffen behuizing. Vooral een metalen behuizing kan zeer heet worden tijdens het frituren. In dit kader zijn er frituurpannen met een uitwendig lift-systeem. Hiermee kun je het mandje van buitenaf omhoog doen zonder de deksel te openen. Je kunt deze mogelijkheid gebruiken om te controleren of de snacks al klaar zijn of deze op een veilige manier even te laten uitlekken. Hierbij is een kijkvenster erg makkelijk. Daarnaast moet een frituurpan uitgerust zijn met een veiligheidsthermostaat en een temperatuurbeveiliging. Hiermee wordt de oververhitting van de olie voorkomen.

Andere tips voor het kopen van een frituurpan

Veel mensen ervaren vooral de nare luchtjes als vervelendste eigenschap van het gebruik van een frituurpan. Dit kan voor een groot gedeelte voorkomen worden met een anti-reukfilter in de deksel. Deze filters zijn verkrijgbaar in een vervangbare of permanente versie. Tot slot is het verstandig om een friteuse te kopen die het aangeeft als de ingestelde temperatuur is bereikt. Verder is een aan-/uitschakelaar erg handig. Anders zal de friteuse zichzelf direct inschakelen als de stekker in het stopcontact wordt gestoken.

Top Frituurpan aanbiedingen


Top Airfryer aanbiedingen


Gerelateerde pagina's