Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Gaming muis kopen, waar op letten?

09 September 2019

Gaming muis kopen, waar op letten?

Ben je een fanatieke gamer? Dan kun je niet zonder een goede gaming muis. Weet je waar je op moet letten bij het kopen van een goede gaming muis? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over gaming muizen en ontdek je dat je een gaming muis moet selecteren op meerdere punten dan de dpi.

Gaming muizen zijn er in allerlei soorten en maten. Het is dan ook geen probleem om een stoere gaming muis te kopen die aansluit op al jouw wensen, mits je wel weet waar je op moet letten. Als je een gaming muis wilt aanschaffen, moet je de grijze muizen maar direct opzij schuiven. Die passen zeker niet bij jouw gebruik. Overigens is het goed om voor de volledigheid te melden dat je er verstandig aan doet om ook voor een nauwkeurige (gaming) muis te kiezen als je regelmatig met Photoshop, Première, InDesign of andere grafische programma’s werkt. Dit komt je nauwkeurigheid en je productiviteit zeker ten goede!

Wat is dpi bij een muis?

Véél fabrikanten zien een hoge dpi als onderscheidende waarde bij de aankoop van een gaming muis. De letters DPI staan voor “Dots per inch”, en is een term dat de hardwarematige gevoeligheid van je muis aangeeft. Hoe hoger dit getal, hoe beter de muis reageert op de meest kleine handbewegingen die je maakt. In de praktijk komt het erop neer dat je bij een lage dpi van bijvoorbeeld 400 tot 800, een behoorlijke beweging moet maken om een game te besturen. Met een lage dpi ben je wel beter in staat om kleine correcties te maken. Een hoge dpi (tussen de 1500- en 3000) heeft een hogere gevoeligheid. Je hebt het idee dat je muis over het scherm vliegt. Een hogere dpi is wél prettiger als je een scherm met een hoge resolutie gebruikt. Je voorkomt dat het zogenaamde pixel skipping.

Zoals je uit het bovenstaande kunt opmaken, is de hoogte van de dpi een persoonlijke keuze. Bij een goede gaming muis is dit overigens voor een deel instelbaar, zowel met de bijbehorende software als met de knoppen op de muis. Je kunt jouw instellingen als standaard instellen om zo het optimale gevoel over jouw muis te krijgen bij het gamen.

Waar let je op bij de aanschaf van gaming muizen?

De dpi is niet de enige factor waar je op moet letten bij de aanschaf van gaming muizen. De eerste afweging die je moet maken, is de keuze tussen een optische of een laser muis. Een optische muis maakt gebruik van een sensor aan de onderzijde. Dit kun je het beste zien als een cameraatje dat in een hoog tempo foto’s maakt. Een interne processor scant de patronen van de foto’s en vertaalt dit naar bewegingen. Een lasermuis werkt volgens hetzelfde principe, maar dan met behulp van een infrarood licht. Alle betere gaming muizen maken overigens gebruik van een optische sensor, dus die keuze zal snel gemaakt zijn. Voor de volledigheid is het goed om te vermelden dat Pixart vrijwel de enige fabrikant is die de sensoren maakt voor gaming muizen, dus die keuze is eenvoudig.

Ook de switches die in de meeste gaming muizen zitten komen van één fabrikant (Omron). Deze switch zorgt voor een duidelijke klik en een goede (lees: vlotte) feedback. Er is echter wél verschil in kwaliteit binnen deze switches. Het is duidelijk merkbaar dat een kwalitatief betere switch véél langer mee gaat. Bij het maken van deze keuze is het goed om te weten dat juist een defecte switch de oorzaak is dat de muis als overleden wordt beschouwd.

Welke muis voor games past bij jou?

Naast deze bovenstaande technische verschillen, moet een muis die je gebruikt voor games wel bij je passen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het formaat van de muis en de manier waarop je deze kunt bedienen. Er is onderscheid te maken tussen een muis die je met je hele hand kunt vastpakken, de palm grip, en een kleinere muis die je tussen je vingers kunt houden en bedienen. Deze laatste muizen hebben de veelzeggende naam “fingertip grip”.

Tot slot zijn er een aantal kleine factoren die bepalend kunnen zijn welke gaming muis bij jou past. Denk aan de keuze tussen een gaming muis mét draad en een draadloze muis, een gaming muis met verlichting, gaming muizen met meerdere instelfuncties, modulaire zijkanten, verwisselbare switches en zelfs de meer geavanceerde muizen die voorzien zijn van een oled display.

Welke gaming muis is de beste keuze?

Je ziet dus dat er zéér veel verschillende soorten gaming muizen verkrijgbaar zijn. Welke gaming muis is de beste keuze? Uiteraard is dit voor een deel afhankelijk van jouw gebruik maar we willen je wel verder helpen met het benoemen van een aantal voorbeelden. Als je een gaming muis uit het onderstaande rijtje koopt, kies je voor een muis met een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het lijstje staat in een willekeurige volgorde omdat we ervoor gekozen hebben om gaming muizen uit diverse prijsklassen en met verschillende functionaliteiten in dit rijtje op te nemen.

 • Corsair Glaive RGB
 • ASUS ROG Gladius II
 • Sharkoon Fireglider
 • Gigabyte Aorus M3
 • Cooler Master MasterMouse MM530
 • MSI GM60
 • Creative Sound BlasterX Siege M04
 • Razer Naga Hex V12
 • Kingston hyperx Pulsfire fps
 • Logitech G403 wireless
 • ROCCAT Kone EPM
 • Steelseries Rival 700
 • welke gaming muis moet je gebruiken


  Top Gaming muis aanbiedingen


  Top Gaming toetsenbord aanbiedingen


  Top Muismat aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's