Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat is beter, een airfryer of frituur?

11 December 2017

Een airfryer is de nieuwste ontwikkeling waarmee we kunnen “frituren”. Hiermee hebben we nóg een keuze hoe we snacks en friet klaar kunnen maken. Veel mensen stellen dan ook inmiddels regelmatig de vraag wat beter is, een airfryer of frituur? Veel mensen zijn zeer enthousiast over de steeds populairder wordende airfryer, anderen geven de voorkeur aan de frituurpan.

Wat is een Airfryer?

De frituurpan is voor veel mensen wel een bekend keukenapparaat. In een elektrische friteuse wordt vloeibaar vet of olie tot de ingestelde temperatuur verhit door een verwarmingselement. Frites en snacks bak je door ze onder te dompelen in de hete olie.

Wat is dan een airfryer? Een airfryer wordt vaak vergeleken met een frituurpan, maar het is eigenlijk een tegenhanger hiervan. De airfryer is de multicooker van Philips en wordt ook wel een “hetelucht friteuse” genoemd. Hierin wordt hetelucht in plaats van frituurvet of -olie gebruikt om de gerechten klaar te maken. In de “lucht frituur” wordt aangezogen lucht opgewarmd tot een temperatuur van rond de 200 graden Celsius. Het principe van de airfryer is dat door de constante werveling van de hetelucht het gerecht wordt gegaard. In dit opzicht kan de airfryer als prima alternatief gezien worden voor de authentieke hetelucht oven. Het gebruik van de oven voor het bereiden van frites neemt dan ook sterk af en nemen we in dit geval niet mee als overweging.

Wat is beter, een airfryer of frituur?

Veel mensen die nu dit soort keukenapparaten willen aanschaffen, staan voor de keuze. Wat is beter, een airfryer of frituur? Voor beide keukenapparaten is wel iets te zeggen. Welk apparaat dan beter voor je is, hangt volledig af van je budget en waar je het apparaat voor wilt gebruiken.

Veel mensen vinden de snacks uit een friteuse lekkerder, maar het resultaat is wel veel vetter. Daarnaast komen bij het frituren in een friteuse meer bakluchtjes vrij en is zo’n vette pan moeilijk om goed schoon te maken. Een frituurpan is echter wel veel goedkoper dan een airfryer.

De airfryer is dus een prima en gezonder alternatief voor het ouderwetse frituren. Het scheelt zeker in calorieën, het is een hele magere bereidingsmethode. De airfryer verspreid daarnaast ook minder geur dan een frituurpan omdat er geen vet of olie wordt gebruikt. Hierdoor is deze machine ook veel beter schoon te houden. De bereidingstijd is echter wel veel langer en snacks en frites komen niet zo knapperig en gelijkmatig gebakken uit de airfryer als uit de friteuse.

De prijs van deze keukenmachines

Een airfryer is duurder in aanschaf dan een frituurpan maar voor deze hogere investering krijg je wel meer mogelijkheden. Naast het bereiden van snacks is het immers ook mogelijk om recepten met vlees, vis, groente of fruit in de airfryer klaar te maken. Met een airfryer kun je ook bakken, braden en grillen door de geïntegreerde Rapid-air technologie.

De veelzijdige mogelijkheden van een airfryer

Een airfryer is dus meer dan een hetelucht friteuse alleen. Veel mensen gebruiken de airfryer ook om diepvriesproducten te bereiden. Hiervoor hoef je deze producten niet eerst te ontdooien. Diepvriesproducten die ook in de oven bereid kunnen worden zijn het meest geschikt. Een airfryer kun je gebruiken om alles te bereiden wat je ook in de oven kunt bereiden, alleen is het sneller klaar.

Tot slot is het goed om te vermelden dat de Airfryer is een officieel gedeponeerd merk is van Philips. Naast Philips zijn er andere merken die een soortgelijk product op de markt hebben gebracht zoals Tefal en Princess maar die mogen de naam “airfryer” niet in hun productnaam gebruiken.

Top Airfryer aanbiedingen


Top Frituurpan aanbiedingen


Gerelateerde pagina's