Geüpdatet: 30 November 2023

Dagaanbiedingen blog

Beste koelbox voor op een boot?

29 Juli 2019

Zodra het beter weer wordt en de temperaturen gaan stijgen, trekken veel mensen er met hun boot op uit. Een koelbox aan boord zorgt dan voor het nodige comfort aan boord. Tijdens een warme zomerse dag is het wel zo lekker om je eten en drinken koel en vers te houden. Uiteraard kun je dan niet zonder een geschikte koelbox. In deze blog gaan we je vertellen wat de beste koelbox voor op een boot is zodat ook jij de hele zomer lekker dagenlang op het water kunt genieten.

Verschillende koeltechnieken

Als je een koelbox voor op een boor uit gaat kiezen, zul je ontdekken dat er erg veel mogelijkheden zijn. Om te beginnen zijn er zowel passieve- als actieve koelboxen op de markt. Het verschil tussen deze twee groepen zit voornamelijk in het vermogen om de temperatuur in de box omlaag te brengen. Actieve koelboxen kunnen in tegenstelling tot passieve koelboxen de temperatuur beïnvloeden.

Passieve koelboxen zijn waarschijnlijk de meest bekende soort koelbox. Het zijn de handzame boxen die je vaak op het strand of in het park tegenkomt. Dit type is ideaal om mee te nemen naar een plek waar geen stroom is en waar de producten maar een beperkt aantal uren gekoeld moeten worden voor gebruik.

Als je voorkeur uitgaat naar actieve koelboxen, zul je een keuze moeten maken tussen absorptie-, compressor- of thermo-elektrische koelboxen. Hieronder geven we de verschillen tussen deze drie opties weer.

Absorptiekoelboxen

Het verschil tussen deze laatste drie koelboxen is de manier van koelen. Je kunt ze eigenlijk vergelijken met een draagbare koelkast. Dit soort koelboxen zijn voor hun koelvermogen wel afhankelijk van een energiebron. Absorptiekoelboxen werken bijvoorbeeld op verschillende energiebronnen, wat natuurlijk als voordeel heeft dat ze vrijwel overal te gebruiken zijn. Het merendeel van de modellen werkt namelijk op 230 volt, 12 volt en op een gasaansluiting.

Compressor koelboxen

Compressor boxen daarentegen kunnen vaak aangesloten worden op óf 230 óf 12 volt. Hierbij is belangrijk te vermelden dat deze twee opties niet verwisseld kunnen worden. Zo kan een koelbox die normaal bedoeld is voor 230 volt, niet aangesloten worden, zelfs niet met een omvormer, op de accu van een boot of een auto. Het grote gevaar is namelijk dat er olie bij het koelmiddel kan komen waardoor de koelbox verstopt kan raken. Deze koelboxen kunnen echter wel lang zonder nieuwe stroomvoorziening, aangezien ze voorzien zijn van een eigen accu.

Thermo-elektrische koelboxen

Thermo-elektrische koelboxen werken vrijwel altijd op 12 volt en zijn daarmee goed te gebruiken als je onderweg bent. Ze kunnen via een omvormer ook aangesloten worden op een aansluiting met een hogere spanning van bijvoorbeeld 230 volt. Ze hebben wel continu stroom nodig om te werken, omdat ze niet uitgerust zijn met een accu.

De inhoud van de koelbox

Een klein puntje om over na te denken als je een koelkast voor op de boot gaat aanschaffen is hoe groot de inhoud moet zijn. Dit hangt natuurlijk volledig af van je gebruikersdoelstelling dus waar je de koelbox voor gaat gebruiken en hoeveel mensen er uit moeten eten. Zo zul je voor een tripje naar het strand niet veel meer nodig hebben dan wat gekoelde drankjes en misschien een paar sandwiches. Een koelbox met een inhoud van rond de 20 liter is hiervoor meer dan genoeg.

Als je echter met een flink aantal mensen een heerlijke dag op de boot wilt vertoeven, is zo’n koelboxje als hierboven beschreven waarschijnlijk niet groot genoeg. Een koelbox met een inhoud van 40 liter of meer komt dan meer in de richting. Denk hier dus even goed over na voordat je de koelbox gaat aanschaffen.

De beste koelbox voor op de boot

Er zijn diverse merken koelboxen verkrijgbaar. Dee merken hebben uiteraard verschillende prijsstellingen. Wil je zeker zijn dat je kiest voor de beste koelbox om mee te nemen op de boot? Kies dan uit één van de 10 koelboxen uit het onderstaande lijstje. Het lijstje staat in een willekeurige volgorde omdat we ervoor gekozen hebben om koelboxen van diverse prijsklassen in dit rijtje op te nemen.

Bekijk hier: aanschaf tips!


Top Koelbox aanbiedingen


Gerelateerde pagina's