Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Tips en informatie bij het kopen van een waterkoker

09 Januari 2018

De waterkoker is de moderne versie van de fluitketel van vroeger. Met de elektrische waterkokers uit deze tijd is het water snel op de juiste temperatuur, daarnaast is het met een waterkoker makkelijker om de juiste hoeveelheid water te koken. Veel waterkokers hebben hiervoor een handig waterniveau-indicator zodat je dit van buitenaf kunt aflezen. De werking van een waterkoker is eenvoudig. Zodra de waterkoker wordt aangezet, begint het verwarmingselement zijn werk te doen door het water te verwarmen. Als het water kookt komt er vanzelfsprekend stoom vrij. Als deze stoom de strip van bimetaal bovenin de koker bereikt, zal de waterkoker vanzelf afslaan.

Hoewel het natuurkundig proces van het koken van water eenvoudig is, heb je veel keuze in waterkokers. Een RVS waterkoker is goed schoon te maken en past makkelijk in de meeste keukeninterieuren. Voor dit laatste zijn er ook speciale design waterkokers die echte eyecatchers voor in de keuken zijn. Dat is eigenlijk een glazen waterkoker ook wel. Hierbij is het kookproces goed zichtbaar. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je makkelijk ziet of de waterkoker ontkalkt moet worden. Vanzelfsprekend zijn er ook kunststof waterkokers die vaak dubbelwandig zijn. Het voordeel van deze extra “isolatielaag” is dat deze waterkoker het water langer op de warme temperatuur houdt. Je hoeft het water dus niet nog een keer te koken als je bijvoorbeeld een tweede kop thee wilt. Dit scheelt dus tijd en energie. Overigens zijn hier ook waterkokers met warmhoudfuncties voor. Daarnaast is de buitenste behuizing van hittebestendig materiaal dat zodat je je handen niet aan de (koele) buitenkant van de waterkoker kunt branden. Reisliefhebbers kunnen een kleine waterkoker aanschaffen, die makkelijk mee te nemen is, om op locatie water te kunnen verwarmen.

Welke waterkoker is geschikt?

De meest geschikte waterkoker is vanzelfsprekend afhankelijk van de gebruiksdoeleinden. De inhoud van waterkokers verschilt en varieert tussen de 0.5 en 2 liter. Een reiswaterkoker is natuurlijk niet handig voor een gezin met vier kinderen. In dit laatste geval is het handiger om een waterkoker met een inhoud tussen de één en twee liter aan te schaffen. Voor een kleinschaliger gebruik, zoals een kopje thee of soep tussendoor, is een waterkoker van maximaal één liter vaak voldoende. Sommige waterkokers zijn uitgerust met een éénkops-aanduiding, zodat je weet hoeveel water je voor één kopje moet gebruiken. Op deze manier verbruik je niet meer water dan nodig is.

Het verwarmingselement

Wat daarnaast zeker belangrijk is, is de plaats van dit verwarmingselement. Een gesloten verwarmingselement is plat en geïntegreerd zodat het zich niet in het water dat gekookt wordt bevindt. Hierdoor kan kalkaanslag zich niet hechten aan dit element, hoef je minder te ontkalken en gaat de waterkoker vaak langer mee. Een nadeel is echter wel dat het langer duurt voordat het water gekookt is. Een waterkoker met een open verwarmingselement is dus véél gevoeliger voor kalkafzetting. Om te voorkomen dat dit in je warme drank terecht komt, is het van belang dat de waterkoker over een kalkfilter in de schenktuit beschikt. Een open verwarmingselement is vaak een verwarmingsspiraal. Een ander nadeel van deze spiraal is dat dit volledig onder water moet staan als je water kookt. Hierdoor kook je vaak teveel water. Met het platte verwarmingselement is dit niet het geval.

Waterkoker ontkalken

Het vermogen van de waterkoker

Een ander criteria voor het kiezen van de juiste waterkoker is het vermogen. Het vermogen van een waterkoker wordt weergegeven met het aantal Watt (W). Als je kiest voor een waterkoker met een hoog vermogen is het water sneller warm, al is de hoeveelheid water natuurlijk ook van belang hierbij. Het aantal Watt van een waterkoker varieert van 500 tot ongeveer 2400 Watt. Vaak is dit ook in verhouding met de prijs. Een waterkoker met een hoog wattage is vaak wat duurder maar heeft sneller de gewenste temperatuur. Ook deze gewenste temperatuur kan overigens bij een aantal waterkokers ingesteld worden. Sommige dranken (soorten thee) smaken namelijk lekkerder als deze op een bepaalde temperatuur geserveerd worden. Dit is niet altijd de kooktemperatuur. Voor de echte fijnproevers is het goed om te kijken of de waterkoker een temperatuurinstelling heeft. Tot slot zijn er waterkokers met een droogkookbeveiliging. Deze functie zorgt ervoor dat de waterkoker uitgeschakeld wordt wanneer er te weinig water in de waterkoker zit. De nieuwste ontwikkeling is de waterkoker met WIFI. Zo kun je vanaf de bank de waterkoker aanzetten, mits hier genoeg water in zit natuurlijk.

Top Waterkoker aanbiedingen


Gerelateerde pagina's