Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Zo onderhoud je je schaatsen

12 Juli 2018

Schaatsen, Nederlanders zijn er dol op. We zijn dan ook echt een schaatsland. Zodra het begint te vriezen krijgen schaatsliefhebbers de kriebels en worden de “ijzers” uit het vet gehaald. Maar om fijn te kunnen schaatsen is het wel van belang dat het materiaal in orde is. Schaatsers zijn over het algemeen erg zuinig en trots op hun materiaal. Zij beseffen dat het goed onderhouden van de schaatsen, de snelheid en de techniek alleen maar bevordert. Scherpe schaatsen zijn dus van groot belang. Wij vertellen je in dit artikel hoe je je schaatsen het beste kunt onderhouden.

Schaatsen slijpen

Als je wilt gaan schaatsen moet je er natuurlijk voor zorgen dat je schaatsen goed scherp zijn. Met scherpe schaatsen heb je meer grip en kun je je beter afzetten. Om na te gaan of je schaats scherp genoeg is of dat deze nodig een slijpbeurt nodig heeft kun je het beste de bovenkant van je nagel (de nagelplaat) voorzichtig schuin lang je ijzer halen. Komt er wat nagelvijzel van je nagel af dan kun je er van uit gaan dat de schaats op dat punt scherp genoeg is. Het is wel van belang dat je dit op meerdere plaatsen langs het ijzer van je schaats test. Het kan namelijk best zo zijn dat de schaats op het ene punt nog scherp is maar op het andere punt vreselijk bot is. Doe dit echter wel voorzichtig, je wilt jezelf immers niet bezeren of een flinke snee in je vinger eraan over houden.

Het volgende punt wat je na moet gaan is of er bramen op je schaats zitten. Bramen zijn oneffenheden op het ijzer. Deze kunnen je belemmeren bij het schaatsen. Door bramen glijden de ijzers minder soepel over het ijs en daardoor is de grip ook minder. Slecht geslepen schaatsen maken het schaatsen vermoeiend en kunnen er voor zorgen dat je valt. Om na te gaan of je een braam op je ijzer hebt zitten kun je ook in dit geval je nagel weer gebruiken. Ga met de punt van je nagel van boven naar beneden langs het ijzer. Blijft je nagel ergens achter hangen dan kun je er vanuit gaan dat het een braam is.

Als laatste is de ronding van de ijzers erg belangrijk om goed te kunnen schaatsen. De ronding is met het blote oog te zien door de glijvlakken van beide schaatsen tegen elkaar aan te plaatsen en in de lengterichting langs en over de schaats te kijken. Is er een ronding in je schaats geslepen dan zou je aan zowel de voorkant als de achterkant tussen de ijzers door kunnen kijken. Deze ronding zorgt voor een optimale glijdruk en zorgt ervoor dat de schaats kan sturen op het ijs. Als schaatsen helemaal recht worden geslepen, raakt de schaats van voor tot achter het ijs tijdens het schaatsen en heb je een enorme glijweerstand en kost het veel meer energie.

Schaatsen invetten

Als de winter voorbij is en de schaatsen voor een langere periode niet gebruikt worden, is het belangrijk dat je de schaatsen “invet” zoals dat heet. De metalen gedeelten van de schaatsen worden dan met vet of vaseline ingesmeerd. Doe dit wel met zuurvrije vaseline. Naaimachine- of smeerolie is ook goed, want dit is makkelijker in te smeren en voorkomt klonten op het ijzer. Daarna kun je de schaatsen – zonder beschermers- in kranten of in een oude handdoek wikkelen en opbergen. Leg de schaatsen op een plaats met weinig temperatuurschommelingen, schaatsen roesten namelijk snel en makkelijk. De garage of de zolder zijn vanwege temperatuurschommelingen misschien minder geschikt. Het is dus misschien geen goede keus om je schaatsen de zomer daar door te laten brengen! Als je overigens over schaatsen met leren schoenen beschikt moeten ook de schoenen ingevet en onderhouden worden. Deze kan je insmeren met daarvoor bestemde schoenpoets. Hiermee wordt uitdroging voorkomen en blijft het leer lekker soepel.

Overige tips

Hieronder vind je nog een aantal andere tips om je schaatsen in optimale conditie te houden zodat je lekker kunt blijven rijden:

 • Zorg dat je altijd een (hand)doek bij je hebt om de schaatsen meteen na gebruik te drogen. Zo voorkom je dat er oxidatie (roest) op je ijzers ontstaat.
 • Eenmaal thuis moeten de schaatsen goed gedroogd worden op een 'natuurlijke' manier, dus niet op de verwarming leggen!
 • Controleer regelmatig of de schroeven en klinknagels goed vastzitten.
 • Check regelmatig of de veters/snel sluitingen nog in orde zijn.
 • Vervoer je schaatsen in badstofhoezen en niet in je schaatsbeschermers! Deze kunnen van binnen namelijk vochtig zijn.
 • Doe schaatsbeschermers pas op je schaatsen als je over een harde ondergrond moet lopen, of bij het verlaten van het ijs.
 • De achterkant van elk ijzer moet afgerond zijn. Dit om gevaar voor anderen te beperken als je ten val komt tijdens het schaatsen
 • Gebruik soakers in je tas - Vervoer je schaatsen met soakers (ook zachte beschermers genoemd) om te voorkomen dat de ijzers tegen elkaar aan komen of dat je tas scheurt.
 • Het enige wat je nu nog hoeft te doen is wachten op de woorden “It giet oan”

  Hoe onderhoudt je schaatsen? Zie het hier:


  Top Schaatsen aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's