Geüpdatet: 22 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een broodmes slijpen?

20 Maart 2019

Een veel gestelde vraag wat betreft keukengereedschap is of je een broodmes kunt slijpen en zo ja hoe moet je dat dan doen? De meeste mensen weten dat messen met enige regelmaat geslepen moeten worden om te voorkomen dat ze bot worden. Maar een broodmes heeft natuurlijk kartels en dat maakt het zelf slijpen lastiger. Heb je namelijk een messenslijper, dan kan het zo maar zijn dat deze niet geschikt is om ook gekartelde messen te slijpen. Vaak vereist dit een andere aanpak. Hoe je wel een broodmes kunt slijpen gaan wij je in deze blog vertellen.

Waarvoor gebruik je een broodmes?

De meeste messen hebben een gladde snede zoals dat heet. Dat betekent dat het snijdende gedeelte van het mes glad en scherp is. Deze messen zijn uitermate geschikt om vlees, groente en andere zaken te snijden en kun je in een handomdraai slijpen en scherp houden. Een broodmes heeft echter een gekartelde snede en gebruik je om bijvoorbeeld gemakkelijk door stokbrood, een heel brood, een pizza of een meloen heen te snijden.

Een broodkorst heeft namelijk vaak een glad en hard oppervlakte. Met een “gewoon” mes heb je dan al gauw weinig grip en zal het mes van je brood afglijden. Een kartel in de snede van je mes is dan erg handig. Met een klein beetje druk op het mes prikken de kartels als het ware door de harde korst heen. De zogenaamde kommetjes tussen de kartels zorgen daarna voor het snijwerk. Om goed samen te kunnen werken, moeten zowel de tanden (de kartels) als de kommetjes goed scherp gehouden worden.

Hoe moet je een broodmes slijpen

Niet alleen gewone gladde messen kunnen op den duur bot worden, broodmessen en andere gekartelde messen kunnen dit ook, al zal dit in de praktijk vaak wel wat langer duren. Hoe dan ook, uiteindelijk zal je dus ook een broodmes moeten slijpen.

Om dit goed te kunnen doen, kun je het beste gebruik maken van een kegelvormige of conische slijpstaaf. Een platte slijpstaal of slijpsteen zal de kartels van het mes afhalen en dat is nou juist niet de bedoeling. Hou er rekening mee dat je met dit klusje wel even bezig bent aangezien iedere kartel van je mes individueel geslepen zal moeten worden.

De kartels van een broodmes zijn slechts aan één kant schuin, dat wil zeggen, dat het mes (gelukkig) maar aan één kant geslepen hoeft te worden. Houd de slijpstaaf in dezelfde hoek als dat de rand van het mes geslepen is. Vervolgens houd je de rand van het mes van je af met de kartels naar boven gericht. Leg de kegelvormige slijpstaaf in een kartel zodat deze net in de inkeping past. Trek de punt van de slijpstaaf richting de rand van het mes.

Hulp van een viltstift

Mocht je het idee hebben dat bovenstaande niet lukt of dat je de juiste hoek niet kunt vinden, probeer dan de zogenaamde viltstift truc eens uit. Kleur de kartel van je mes zwart met een viltstift. De zwarte markering op je mes zal je tijdens het slijpen moeten verdwijnen. Kijk dus goed of je al het zwart van de kartel afslijpt. Het zou niet meer dan vijf tot acht halen moeten duren om de juiste rand te creëren als je slijphoek goed was. Draai de slijpstaaf een beetje tijdens het slijpen om de meest consistente scherpe, ronde kartels te creëren. Als je viltstift markering weg is, is je broodmes weer vlijmscherp.

Bekijk hier hoe je een broodmes slijpt.


Top Broodmes aanbiedingenGerelateerde pagina's