Geüpdatet: 19 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een vaatwasser ontkalken?

03 Januari 2019

Een vaatwasser maakt vanzelfsprekend gebruik van water om je vaat schoon te maken. In water zit echter kalk. Juist dit kalk is in staat om je elementen aan te tasten. Het is daarom dan ook verstandig om je vaatwasser regelmatig te ontkalken. Hoe je dit doet, lees je in deze blog.

Als je regelmatig de vaatwasser gebruikt, zul je deze ook regelmatig moeten ontkalken. De hardheid van het water en de reinigingsmiddelen die er gebruikt worden kunnen effect hebben op de kalkaanslag op de elementen. Bij een gemiddeld gebruik van de vaatwasser, is het verstandig om de machine twee keer per jaar te ontkalken. Hiermee voorkom je dat je vaatwasmachine verstopt raakt en dat het apparaat de vaat goed blijft reinigen. Als je in een zeer kalkrijk gebied woont, kun je ook overwegen om vaker je vaatwasmachine te ontkalken.

Welke middelen je het beste kunt gebruiken voor het ontkalken van vaatwassers

Er zijn diverse middelen die je kunt gebruiken voor het ontkalken van vaatwassers. Je kunt vanzelfsprekend kiezen voor professionele middelen, maar hier hangt natuurlijk wel een hoger prijskaartje aan. Je kunt ook kiezen voor de meer traditionele middelen als een kopje soda of azijn. Het is hierbij wél belangrijk dat je voor de juiste verhouding kiest en niet te veel van deze middelen gebruikt om te voorkomen dat je vaatwasmachine beschadigd. Deze besparing op kosten zou dan natuurlijk een tegenovergestelde werking hebben en dat is zonde.

Hoe je een afwasmachine het beste kunt ontkalken

Je kunt je afwasmachine op een eenvoudige manier ontkalken. Hiervoor laat je de lege afwasmachine eerst een volledig programma op minimaal 60 graden draaien. Je hoeft hierbij géén afwasmiddel toe te voegen. Deze eerste ronde is om de ergste viezigheden te verwijderen. Na zo’n dertig minuten open je de klep en strooi je het ontkalkingsmiddel over de bodem. Daarna draai je hetzelfde programma nogmaals. Deze tweede draaibeurt is om de kalk op een grondige wijze te verwijderen. Dit doe je door je machine het (hete) programma nogmaals te laten draaien, in dit geval volledig. Je vaatwasmachine kan er voorlopig weer tegenaan.

Bekijk hier hoe je een vaatwasser reinigt


Top Vaatwasser aanbiedingen


Top Vaatwastablet aanbiedingen


Gerelateerde pagina's