Geüpdatet: 20 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe gebruik je een heggenschaar?

04 December 2018

Als bezitter van een tuin, weet je natuurlijk als géén ander dat je af en toe eens met een heggenschaar door je tuin moet om de overijverige beplanting weg te knippen. Het is wel belangrijk dat je beschikt over een goede heggenschaar en dat je weet hoe je deze gebruikt. Hierover lees je in deze blog meer.

Een goede snoeibeurt is niet alleen bevorderlijk voor de beplanting zelf, maar ook voor het overige leven in je tuin. Daarnaast zorg je ervoor dat je tuin een mooie verzorgde uitstraling krijgt. Voldoende reden dus om de heggenschaar in het voor- en najaar ter hand te nemen en de beplanting in de tuin een flinke knipbeurt te geven. Het is hierbij wel belangrijk dat je de heggenschaar goed gebruikt om te voorkomen dat je het tegenovergestelde effect bereikt.

Welk tuingereedschap voor welke beplanting?

Het is belangrijk om van te voren even goed te bepalen welk tuingereedschap je gaat gebruiken. Een snoeischaar is immers het uitstekende gereedschap voor de klussen die je vrij precies moet aanpakken. Vooral bij grootbladige hagen zoals de laurierkers of de hulst is dit belangrijk om het risico te verkleinen dat je de plant beschadigt.

Een heggenschaar gebruik je juist voor kleinbladige hagen. Denk hierbij aan een liguster of buxus. Een heggenschaar heeft een langer snijblad dan een snoeischaar. Je kunt hier iets rigoureuzer mee te werk gaan.

Voor grote hagen met een fijn tot zeer fijn blad kun je ook elektrische heggenscharen gebruiken. Hiermee kun je in een relatief korte tijd een mooi strak resultaat realiseren. Daarnaast lopen fijnbladige hagen zoals de zoals de taxus of conifeer snel weer uit met groen loof. Je zult deze beplanting niet kunnen beschadigen met deze snoeiwijze.

Tips om een heggenschaar goed te gebruiken

Een heggenschaar is door de lange vorm van het snijblad een prima gereedschap om je heg weer netjes te maken. Om de heg recht te snoeien is het belangrijk om de schaar evenwijdig te houden aan het te snoeien oppervlak. Het is belangrijk om niet te veel tegen de schaar te duwen. Hiermee voorkom je scheef gaat en dat je de heg niet recht knipt. Het is natuurlijk wél verstandig om af en toe van een afstand te kijken om je nog recht aan het knippen bent. Je kunt hiervoor eventueel ook een touw of ander materiaal te gebruiken als leidraad.

Daarnaast moet je niet te angstig zijn als je de heg aan het snoeien bent. Het kan géén kwaad om een haag flink terug te snoeien. Hier wordt een heg zelfs voller van. De heg groeit binnen een korte tijd weer aan tot een mooie erfafscheiding met een frisse en volle uitstraling. Je kunt je heg eigenlijk niet onherstelbaar toetakelen door deze diep te snoeien.

Het is wel verstandig om deze klus niet uit te voeren als het extreem heet weer is. Een sterke zonkracht kan juist wel schade aan de heg veroorzaken. Tot slot een meevaller. Heb je géén zin om ook nog eens na je klus alle takken en blaadjes helemaal keurig netjes op te moeten ruimen en in de groenbak te stoppen? Geen probleem. Haal het ergste weg en laat de rest gerust onder je heg liggen. Dit vergaat vanzelf en kan dienen als een natuurlijke bemesting voor je heg. Hierdoor wordt je heg alleen maar gezonder De natuur helpt je dus een handje.

Bekijk hier hoe je een heggenschaar moet gebruiken


Top Heggenschaar aanbiedingen


Gerelateerde pagina's