Geüpdatet: 1 Augustus 2021

Dagaanbiedingen blog

De voor- en nadelen van een flexibele tuinslang

17 December 2018

Als je een tuinslang gaat kopen, zul je merken dat je best wel veel keuzemogelijkheden hebt. Een van de keuzes die je moet maken is of je kiest voor een flexibele of juist een stugge tuinslang. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van een flexibele tuinslang. Op basis hiervan zul je zeker een goede keuze kunnen maken.

Een tuinslang is zeer handig om te gebruiken voor het beregenen van de tuin, het wassen van de auto, het gebruik van een hogedrukreiniger en het vinden van verkoeling op een warme zomerse dag. Een tuinslang is zo’n gewoon gebruiksvoorwerp geworden, waar we eigenlijk niet meer zonder kunnen.

Als je een tuinslang gaat kopen zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst zal de lengte en diameter van de slang een belangrijke rol spelen. De slang moet natuurlijk lang genoeg zijn zodat je vanaf je waterpunt je hele tuin kan besproeien of de auto met behulp van de slang een goede wasbeurt kan geven. De diameter van een tuinslang wordt in inch uitgedrukt (1 inch = 2,54 cm). Deze moet vanzelfsprekend overeenkomen met de hulp- en koppelstukken stukken die aan de slang worden bevestigd. Daarnaast speelt de maximale druk die een tuinslang kan verdragen een rol in het maken van de keuze, zeker als je deze op een hogedrukreiniger wilt aansluiten. Tot slot is de flexibiliteit van de tuinslang iets om rekening mee te houden. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen van een flexibele tuinslang.

Hoe wordt de flexibiliteit van tuinslangen bepaald?

Een tuinslang bestaat uit drie lagen: een buitenlaag, een geweven inzet en minimaal één binnenlaag. De geweven versterking van tuinslangen zorgen voor de mobiliteit en de flexibiliteit. Dit is dan ook de belangrijkste laag van een slang. Deze laag zorgt ervoor, dat de slang flexibel en knikvrij zal blijven. Dit is wel handig. Een slang waar een knik in zit en niet meer de juiste vorm heeft laat slecht water door en dat is niet de bedoeling.

De voordelen van het gebruik van een flexibele tuinslang

Veel moderne tuinslangen zijn gemaakt van een flexibel kunststof in plaats van het stugge PVC. Deze kunststof voelt stofachtig aan, maar maak je geen zorgen. De slang is waterdicht. Het lichte gewicht en de hoeveelheid ruimte die deze slang in beslag neemt zijn de belangrijkste voordelen van deze flexibele tuinslang. De slang is rekbaar en zal tot de gewenste maat uitrekken als er water doorheen stroomt. Als de watertoevoer stopt zal de slang weer inkrimpen tot een relatief compact formaat.

Flexibele tuinslangen zijn verkrijgbaar in een grote diversiteit aan kleurstellingen en diverse afmetingen. De kortste tuinslang is 7,5 meter maar er zijn ook tuinslangen verkrijgbaar van maar liefst 30 meter. Zelfs een tuinslang van grote afmeting past makkelijk in een standaard formaat emmer. Dit om een beeld te geven van de compacte afmeting als de slang niet in gebruik is. De meeste flexibele tuinslangen zijn voorzien van een standaard aansluiting en eenvoudig op de kraan aan te sluiten.

De nadelen van het gebruik van een flexibele tuinslang

Er zijn wel wat nadelen verbonden aan het gebruik van een flexibele tuinslang. Er zit veel kwaliteitsverschil tussen deze flexibele oplossingen die op de markt aangeboden worden. De buigzame kunststof is vaak lang niet zo sterk als het stugge PVC van de stuggere tuinslang. Het materiaal is veel gevoeliger voor scheuren (en de bijbehorende wateroverlast).

Daarnaast zal de flexibele structuur van de slang kunnen veroorzaken dat de slang zich verplaatst of zelfs los kan raken van de kraan. Dit is zeker het geval als de kraan in één keer volledig open wordt gezet. De uitzettende- of inkrimpende tuinslang heeft in dit opzicht ook wat nadelen als je deze aansluit op een beregeningssysteem voor de tuin. Er is een gevaar dat deze zich verplaatst door een veranderende watertoevoer. Hier moet je zeker wel rekening mee houden om te voorkomen dat het verkeerde deel van je tuin wordt voorzien van water.

Bekijk hier een filmpje over flexibele tuinslangen


Top Tuinslang aanbiedingen


Gerelateerde pagina's