Geüpdatet: 2 Maart 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten bij het kopen van een melkopschuimer?

17 Januari 2019

De dag beginnen met een lekker kopje koffie, wie wil dat nou niet. Maar je dag beginnen met een cappuccino is eigenlijk nog lekkerder. Je heb dan wel een goede schuimlaag nodig. Veel mensen gebruiken een melkopschuimer om deze te maken. Wij gaan je in deze blog vertellen waar je op moet letten bij het kopen van een melkopschuimer zodat jij nog beter (en lekkerder) aan je dag kunt beginnen. Want zeg nou zelf er gaat toch niets boven een heerlijke vers gemaakte cappuccino?!

Wat doet een melkopschuimer

Een goede melkopschuimer moet zowel opschuimen als lucht in de melk brengen. Hierdoor ontstaat een heerlijke dikke luchtige schuimlaag. Het uiteindelijke resultaat bestaat uit een licht en luchtig schuim met een licht gezoete smaak. De melk wordt tussen 65 en 71 graden verhit, perfect voor het maken van een kop cappuccino of latte. De verhouding van schuim tot gestoomde melk is verschillend voor verschillende dranken.

Electrische of handmatige melkopschuimer of toch een garde

De eerste keuze die je moet maken bij het kopen van een melkopschuimer is of je een elektrische of een handmatige opschuimer wilt. Het handige van een kan (elektrisch) is dat deze de melk ook meteen verwarmt en dat je sneller een flinke laag schuim hebt. De elektrische variant is daarentegen ook prijziger. De staafvorm (handmatig) vergt wat meer geduld en kracht. Deze is echter wel voordeliger in de aanschaf en neemt minder ruimte in.

Daarbij kunnen we je ook meteen afraden om met een ouderwetse garde aan de slag te gaan. Hier ben je namelijk veel langer mee bezig dan je lief is. Je zult eerst de melk moeten verwarmen in de magnetron of op het fornuis. Daarna zul je flink moeten kloppen met je garde om een beetje resultaat te kunnen produceren. Daarbij komt dat de luchtbellen die je met een garde produceert nooit zo klein en compact zullen worden als bij een melkopschuimer waardoor je schuim dan ook niet echt stevig wordt. Eigenlijk wordt je cappuccino niet meer dan een bij elkaar gegoten zooitje, wat natuurlijk zonde is van al je werk.

Let op de antikleeflaag

Als je een melkopschuimer gaat aanschaffen, is het verstandig om erop te letten dat deze een antikleeflaag heeft. Deze laag voorkomt dat de melk uiteindelijk gaat aankoeken in je melkopschuimer. Je kunt het zien als een anti aanbaklaag in je koekenpan. De opschuimers die voorzien zijn van deze laag zijn na gebruik dan veel makkelijk schoon te maken, dit scheelt een hoop schrob en boenwerk.

Opwarmfunctie en automatische afslag

Het volgende handige punt is een melkopschuimer die voorzien is van een functie om de melk op te warmen. Dit scheelt je namelijk een hoop tijd. Je hoeft dan niet eerst aan de slag met een magnetron of fornuis. Daarnaast is het fijn als de opschuimer zelf afslaat als de juiste temperatuur bereikt is. Dit voorkomt droog koken en zo een heleboel schoonmaak werk. Gemak dient de mens.

Capaciteit van de melkopschuimer

Bedenk van te voren hoeveel kopjes je in één keer wilt maken. Je kunt daar het beste je melkopschuimer op af stellen. De inhoud kan variëren tussen de 200 en 1500 ml. Kies voor een melkopschuimer die qua inhoud past bij je gebruik, want het is niet goed om te veel of te weinig melk in de kan te doen. Te weinig melk kan gaan aanbranden en te veel melk kan gaan overkoken. Voor 1 persoon is een inhoud van 150 milliliter voldoende. Wil je graag meerdere cappuccino's tegelijk zetten? Kies dan voor een ruimere inhoud. Hou er rekening mee dat zodra je de melk gaat opschuimen deze in volume toe neemt. Wat je natuurlijk wilt voorkomen is dat de beker of kan gaat overstromen. De meeste melkopschuimers hebben aan de binnenkant een streepje die de maximale hoeveelheid aangeeft. Als je dit aanhoudt zit je eigenlijk altijd goed.

Nog een aantal tips van ons

Het is het beste om de melkopschuimer na ieder gebruik schoon te maken, want zo voorkom je aangekoekte melkresten. Het makkelijkst is om het kloppertje meteen even af te spoelen onder de kraan. Wacht hier niet te lang mee, anders krijg je de kleine openingen tussen de spiraal lastiger schoon. Spoel daarna het kannetje uit en neem de binnenkant van de melkopschuimer af met een theedoek. Dankzij de gladde coating gaat dit heel gemakkelijk. Schoonmaakmiddelen zijn eigenlijk niet nodig.

Het allerbeste resultaat krijg je met volle lang houdbare melk. De eiwitten in de melk zorgen ervoor dat de melk verandert van vloeibaar in schuim. Het vet in de melk maakt dat je schuim weer lang stevig blijft doordat het een laagje vormt om de belletjes heen. Bovendien zorgt het ervoor dat de melk mooi gaat glanzen. Het lukt overigens ook wel met halfvolle of magere melk, maar het resultaat is minder goed en minder mooi. Of je gaat voor verse of houdbare melk is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Want ook al schuimen ze bijna net zo goed, de smaak is nét anders en smaken verschillen.

Bekijk hier hoe je een melkopschuimer gebruikt


Top Melkopschuimer aanbiedingen


Gerelateerde pagina's