Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Op welke temperatuur moet ik mijn kleren wassen?

09 Juli 2021

Een hoge temperatuur zorgt voor een langere levensduur van je wasgoed

Uiteraard wil je er zeker van zijn dat je al je kleding op de juiste temperatuur wast. Op deze manier ondersteun je de levensduur van je kleding en andere wasgoed betreffende de stoffen en kleuren. Je kent vast wel de keren waarbij je per ongeluk een mooie wollen trui te warm waste, waarna hij vele maten te klein uit de wasmachine kwam. Daarnaast is het goed voor je portemonnee om te weten op hoeveel graden je je wasgoed dient te wassen, gezien dat veelal helemaal niet op zo een hoge temperatuur hoeft als veel mensen denken. En dat niet alleen: ook het milieu is er blij mee als je je was niet steevast op een te hoge temperatuur wast. Maar welke temperatuur heb je eigenlijk nodig voor welk soort wasgoed?

Koud wassen van je wasgoed

Koud wassen is naast dat het goed is voor het milieu de beste manier om geld te besparen. Echter werkt koud wassen voor veel kleding en ander wasgoed niet, wanneer deze echt vies zijn. Maar voor was gemaakt van heel fijne, delicate stoffen is koud wassen een goede manier om niet de stoffen te beschadigen en toch een goed wasbeurt te krijgen.

Wassen op 30 graden

Wassen op 30 graden is voor de meeste kleding geschikt die gewoonweg overdag of ’s avonds gedragen is zonder dat er vlekken op zijn gekomen. Ruikt jouw kleding of andere wasgoed bijvoorbeeld wat naar zweet, dan kom je hier met het wassen op 30 graden gemakkelijk vanaf. Ook zijde en wol kunnen op 30 graden worden gewassen.

Wassen op 40 graden

Heb je bepaalde kleding lekker lang aan gehad waardoor het flink naar zweet is gaan ruiken of heb je er bijvoorbeeld in gesport, dan is wassen op 40 graden de beste optie. Ook vlekken gaan er over het algemeen bij het wassen op 40 graden goed uit. Kleding en ander wasgoed van katoen en synthetische stoffen gedijen over het algemeen goed op het wassen bij een temperatuur van 40 graden.

Wassen op 60 graden

Wassen op 60 graden is flink. Wat betreft kleding kun je het wassen op 60 graden het best alleen gebruiken voor ondergoed en sokken. Daarnaast is het wassen op 60 graden geschikt voor kussenslopen, dekbedovertrekken, hoeslakens en handdoeken. Wanneer je namelijk op 60 graden wast, verdwijnen de schimmels en bacteriën pas. Die gaan pas dood bij het wassen op deze temperatuur.

Wassen op 90 graden

90 graden is de beste temperatuur voor vaatdoekjes en theedoeken. Op deze temperatuur verdwijnt alle zichtbare en onzichtbare viezigheid hieruit. Daarnaast is het ook van belang voor je wasmachine om hem zo af en toe op 90 graden te laten draaien om bacteriën, schimmels en zeepresten te laten verdwijnen.

Uiteraard is het altijd belangrijk om het etiket in kleding of ander wasgoed te lezen voor je het wast, gezien de informatie op het etiket soms afwijkt van de standaard.

25 wasfouten die u maakt, zie ze hier:

Top 15 Wasmiddel aanbiedingen


Gerelateerde pagina's