Geüpdatet: 4 Oktober 2023

Dagaanbiedingen blog

Welke voetbalschoenen zijn geschikt voor kunstgras?

02 Oktober 2018

Tegenwoordig wordt er steeds vaker gevoetbald op kunstgras. Het voordeel hiervan is dat de grasmat er altijd goed en strak bij ligt en dat je veel minder last hebt van weersinvloeden. Uiteraard moet je wel je schoeisel aanpassen op deze ondergrond. Welke voetbalschoenen zijn geschikt voor kunstgras? In dit artikel lees je er alles over.

Als je gaat voetballen op kunstgras kun je het beste voor andere schoenen kiezen dan de “pantoffels” die je op gewoon gras gebruikt. Hiermee zul je veel lekkerder voetballen doordat je meer grip en stabiliteit hebt. Uiteindelijk komt dit dus je eigen veiligheid én de veiligheid van een ander ten goede. Het is dus belangrijk om af te stemmen welke schoenen je het beste kunt kiezen voor deze ondergrond.

Welke voetbalschoenen zijn geschikt voor kunstgras?

Als je voetbalschoenen gaat kopen zul je merken dat er onderscheid wordt gemaakt in diverse soorten. Het verschil heeft te maken met de ondergrond waarop je speelt en dan voornamelijk op het grip niveau en de veiligheid. Hierbij zullen voornamelijk de samenstelling van de zool met betrekking tot de noppen van belang zijn.

Als je op normaal gras gaat voetballen, kun je het beste kiezen voor een zool dat bestaat uit plastic noppen of juist ijzeren noppen als het veld wat drassig en zacht is. Deze noppen heb je juist niet nodig als je gaat zaalvoetballen. Een indoor voetbalschoen heeft juist géén noppen zodat je grip en stabiliteit hebt op een gladde en harde vloer van een sportzaal.

De schoenen die juist geschikt zijn voor kunstgras hebben een grote hoeveelheid kleine noppen. Hierdoor zal je op deze kunstmatige outdoor ondergrond juist de grip en stabiliteit hebben.

De structuur van kunstgras voetbalschoenen

Kunstgras schoenen worden ook wel artificial ground schoenen genoemd. Deze AG voetbalschoenen hebben een aangepaste zool om jou zoveel mogelijk comfort en grip te bieden als je aan het voetballen bent. De zool bestaat uit zeer veel kleine en holle nopjes. Dit zorgt voor een betere drukverdeling van je voet.

Je kunt met deze structuur niet op andere soorten velden voetballen. Als je met een kunstgrasschoen op een gewoon veld gaat sporten, zul je merken dat je géén grip hebt, zeker niet als je snelle bewegingen moet maken. Daarnaast zijn de zachte samenstelling zolen van deze schoenen erg slijtage gevoelig op andere ondergronden.

De beste voetbalschoen voor hard kunstgras

Tot slot is het goed om te bekijken op welk soort kunstgras je gaat spelen. Kunstgrasvelden kunnen een verschillende structuur hebben. Het belangrijkste onderscheid dat hierbij gemaakt kan worden is het verschil tussen kunstgrasvelden op waterbasis en kunstgrasvelden waarin zand als vulstof is gebruikt. Water kunstgras heeft een veel zachtere structuur dan de velden met zand. Je kunt hierop je keuze voor je voetbalschoen aanpassen. De eerder genoemde artificial ground schoenen zijn het meest geschikt voor zachtere ondergronden.

Als je op een hardere ondergrond speelt zoals op droog kunstgras of een ondergrond dat een beetje bevroren is kun je ook kiezen voor een turfschoen. De nopjes van deze schoen heeft een hardere samenstelling en zijn uitstekend geschikt om op diverse ondergronden te voetballen.

Als je de juiste noppen samenstelling van je schoen hebt uitgekozen is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor een juiste pasvorm die goed aansluit op je voet en voor de juiste maat. Een schoen die niet te smal of te breed is zorgt voor een goed balgevoel. De beste voetbalschoen voor kunstgras is dus een schoen dat niet te breed of te smal is en de juiste noppenstructuur heeft voor de ondergrond waarop je gaat spelen.

Bekijk hier een filmpje over de 10 beste voetbalschoenen


Top Voetbalschoenen aanbiedingen


Gerelateerde pagina's