Geüpdatet: 22 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Waarom kiezen voor een warmtepompdroger

01 Maart 2018

Als je een nieuwe droger wilt aanschaffen en je gaat de opties vergelijken, is de kans groot dat je ook een warmtepompdroger tegen komt. De term warmtepompdroger is wellicht nieuw voor je. In dit artikel leggen we je uit wat een warmtepompdroger is en waarom het een uitstekende optie is om te kiezen voor een warmtepompdroger.

Bekijk de warmtepompdroger tips:

Wat is een warmtepompdroger?

Het goedkoopste en milieubewuste is je was aan de lijn laten drogen. Maar veel mensen zijn inmiddels zo aan een droger gewend, dat ze niet meer zonder willen of kunnen. Een wasdroger is echter het meest energie slurpende elektrische apparaat in huis, waarmee het in een tijd waarin alles “groen” en milieubewust moet zijn eigenlijk helemaal niet past. Vooral als je weet dat een gemiddeld gezin ongeveer 400 kWh elektriciteit per jaar aan het drogen van hun wasgoed kwijt is. Het is daarom erg interessant om je voor de aanschaf van een nieuwe droger eens goed te verdiepen in de verschillende typen wasdrogers. Milieubewuste en energiezuinige wasdrogers komen namelijk steeds meer op de markt.

Een warmtepompdroger is zo’n droger. Deze verbruikt maar liefst 50% minder energie dan een normale traditionele wasdroger. Geen wonder dat deze wasdroger aan een opmars bezig is. Dit type droger komt in vergelijkende tests dan ook steeds beter voor de dag.

Hoe werkt een warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger krijgt de warme lucht om de was te drogen niet uit een elektrisch verwarmingselement zoals de traditionele drogers, maar via een compressor met een koelmiddel. In de compressor wordt koelmiddel onder flinke druk omgezet van gas naar vloeibare vorm. Hier komt warmte bij vrij die weer gebruikt wordt om de was mee te drogen. De vochtige lucht van het wasgoed wordt vervolgens weer langs het koelmiddel geleidt, waardoor de lucht condenseert. Het condenswater wordt afgevoerd via waterafvoer van bijvoorbeeld de wasmachine of opgevangen in een condensreservoir. De afgekoelde droge lucht wordt vervolgens weer naar de trommel geleid, waardoor het proces weer van voor af aan begint. Hierdoor wordt de energie hergebruikt en dat is goed voor het milieu én je portemonnee.

Warmtepompdroger hebben dus géén verwarmingselement en hebben daardoor een veel lager vermogen van zo’n 1200 W. Een traditionele condensdroger heeft een vermogen van 2700 W. Doordat een warmtepompdroger werkt met een lagere temperatuur, is de droogtijd wel wat langer maar het voordeel daarvan is dat deze lagere temperaturen er voor zorgen dat je kleding minder snel slijt en krimpt. Daardoor kan ook de fijne was gewoon in de droger.

Voordelen van warmtepompdrogers

 

  • Warmtepompdrogers zijn goed voor de portemonnee;
  • Ook delicate was kan in deze droger gedroogd worden;
  • Warmtepompdrogers zijn door het lage energie gebruik goed voor het milieu;
  • Vooral geschikt als je vaak je wasgoed wilt drogen.

 

Aanschaf en terugverdienen

Een warmtepompdroger is qua aanschaf wel iets duurder dan een traditionele droger. Maar doordat dit apparaat tot zo’n 60% minder energie verbruikt dan gewone traditionele drogers, heb je de hogere kosten er binnen 5 á 6 jaar uit. Het terugverdienen van het verschil in aanschafprijs is afhankelijk van de mate waarin je de droger gebruikt. Hoe vaker je de droger gebruikt, hoe verstandiger het is om te kiezen voor een warmtepompdroger.

Wanneer koop ik een warmtepompdroger?

De vuistregel is eigenlijk hoe vaker je de droger gebruikt, hoe interessanter het is om een warmtepompdroger aan te schaffen. Als je voldoet aan één of meer onderstaande vragen, is het zeker de moeite waard om een warmtepompdroger te overwegen.

 

  • Gebruik je de droger 1 á 2 keer per week of vaker?
  • Heb je een wasmachine die op een laag toerental centrifugeert, waardoor de was relatief nat uit het apparaat komt?
  • Heb je 6 KG was of meer per wasbeurt?

 

Een warmtepompdroger is tevens makkelijker te plaatsen in kleinere ruimtes, omdat de droger minder gevoelig is voor beïnvloeding door een externe factor als temperatuur. Momenteel gaat de ontwikkeling van deze warmtepompdrogers erg hard. De verwachting is dan ook dat dit type droger de andere type wasdrogers gaat vervangen en dat de terugverdientijd verder zal afnemen.

Top Warmtepomp droger aanbiedingen


Gerelateerde pagina's