Geüpdatet: 18 Juni 2024

Dagaanbiedingen blog

Wat doet een luchtreiniger nu eigenlijk?

07 November 2019

Hoewel het met een menselijk oog niet zichtbaar is, zit de lucht die we inademen vol met vuildeeltjes. Dit ademen we dagelijks in en uit. Veel mensen hebben hier weinig tot géén last van maar mensen die gevoelig zijn voor vervuilde lucht hebben dit zeker wel. Zij hebben dan ook veel baat bij een luchtreiniger. De naam geeft een duidelijke indicatie wat dit apparaat doet: het zorgt ervoor dat binnen een kort tijdsbestek de hoeveelheid vuildeeltjes aan de lucht wordt onttrokken.

Frisse lucht of juist géén frisse lucht? Het is vaak niet wat het lijkt!

We associëren frisse lucht vaak met schone lucht maar wat dat precies is, weten we in meestal niet. Veel mensen hebben géén idee wat ze inademen en zijn in de veronderstelling dat de lucht binnenshuis altijd lekker fris is, zeker als we de beschikking hebben over een airconditioning op een zomerse dag. Soms worden zelfs ramen gesloten als het druk is op straat om de vieze buitenlucht tegen te houden. Wat veel mensen dus niet weten is dat de lucht binnenshuis soms wel 2 tot 10 keer zo vervuild is als buiten! Om een echte frisse neus te halen zijn we echt afhankelijk van de buitenlucht. Zelfs op die hete zomerse dagen.

Het belang van schone lucht in huis

Als je weet dat we vaak meer dan de helft (soms wel 75% of meer) van de 24 uur die een dag heeft, binnen verblijven en zo’n 22.000 keer per dag ademen, besef je het belang van schone lucht in huis. Dit is lang niet altijd het geval. Zeker als er niet goed geventileerd wordt, zit onze lucht vol met allergenen. Dit is een verzamelterm voor (micro) fijnstof, pollen, vluchtige organisch stoffen, geuren, virussen en bacteriën.

Op sommige plekken of omstandigheden is een goede dagelijkse ventilatie niet altijd mogelijk. Een luchtreiniger neemt in dat geval een belangrijk deel van de taak over door een grote hoeveelheid vuildeeltjes uit de aanwezige lucht te onttrekken.

Wat doet een luchtreiniger nu eigenlijk?

Een luchtreiniger levert een belangrijke bijdrage bij het onttrekken van onder andere pollen, sigarettenrook en stof uit de lucht. Daarnaast kun je met behulp van luchtreinigers ook bacteriën en virussen onschadelijk maken, zorgt het apparaat voor de neutralisatie van schadelijke stoffen, de verwijdering van nare geuren en zwevende deeltjes en vangt het haar op van huisdieren.

De belangrijkste voordelen van luchtreinigers

Een luchtreiniger is voor iedereen een erg prettig apparaat omdat het zorgt voor een duidelijke verbetering van de luchtkwaliteit. Je vermindert het percentage fijnstof in de lucht. Hiermee voorkom je gezondheidsklachten. Bij te weinig beschikbaarheid van schone lucht is er een verhoogde kans op hoofdpijn, benauwdheid, droge ogen en een droge keel. Dit is uiteraard vooral merkbaar bij mensen die last hebben van allergie en astma.

Verschillende soorten luchtreinigers

Er zijn verschillende soorten luchtreinigers waarvoor gekozen kan worden. Het grootste verschil zit in de reinigingstechniek. Er kan gekozen worden voor een luchtfilter die gebruik maakt van filters of ionisatie. Bij de eerste optie wordt de lucht door de luchtreiniger aangezogen en zal door het filter worden geperst om vervolgens als schone lucht weer te worden uitgeblazen. Er kan gekozen worden voor luchtreinigers met een permanent filter die met regelmaat schoongemaakt moeten worden of vervangbare filters.

Ionisatie is de meest voorkomende vorm. Hierbij vindt er een verandering plaats van de statische lading van de verontreinigingen in de lucht. De luchtreiniger produceert positief en negatief geladen ionen en verspreidt die in de ruimte. Deze ionen hechten zich aan de schadelijke delen waardoor een chemische reactie ontstaat. Hierdoor worden de schadelijke deeltjes onschadelijk gemaakt. Ook dit proces is met het menselijk niet zichtbaar maar het effect hiervan is wél merkbaar. Frisse lucht is dan echt fris en vooral schoon.

Zie mooie luchtreinigers staan op: Daily Air

Top luchtreiniger aanbiedingen


Gerelateerde pagina's