Geüpdatet: 20 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Welke soorten vitaminen zijn er en wat doen ze voor je lichaam?

20 November 2018

Van vitamine C heeft iedereen wel eens gehoord en dat je veel groente en fruit moet eten om de nodige vitaminen binnen te krijgen weten de meeste mensen ook wel. Maar welke soorten vitaminen zijn er en wat doen ze voor je lichaam is een vraag waar niet iedereen een antwoord op heeft.

Vitamines zijn onmisbaar voor je lichaam. Zonder vitamines kun je eenvoudigweg niet functioneren. Je lichaam maakt de meeste vitamines echter niet zelf aan en zul je dus via je voeding of voedingssupplementen binnen moeten krijgen. Wij gaan je in deze blog niet alleen vertellen welke vitaminen er zijn en wat ze voor je lichaam doen, maar ook in welke voeding je ze terug vindt. Lees dus gauw verder.

Welke vitamines zijn er

In het totaal zijn er 13 verschillende vitamines. Daarvan zijn er 9 in water oplosbaar. Dit wil zeggen dat deze vitamines in het vocht van voedingsmiddelen zitten en niet door het lichaam kunnen worden opgeslagen. Een teveel aan deze stoffen plas je dan ook gewoon weer uit. Een uitzondering is vitamine B12, deze kan wel in het lichaam worden opgeslagen. De vitamines B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur), B12 en vitamine C zijn in water oplosbaar.

De overige 4 vitaminen zijn in vet oplosbaar. Dit wil zeggen dat deze vitamines voornamelijk in het vet van voedingsmiddelen zitten en worden in beperkte mate opgeslagen in de weefsels van het lichaam. Deze vitamines worden uitgescheiden via de urine of de gal. Dit zijn vitaminen A, D, E en K.

Wat doen deze vitamines voor je lichaam

Vitamines zijn stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende vitamines en wat ze voor je lichaam doen.

Vitamine A

Vitamine A zorgt ervoor dat je weerstand en je immuunsysteem goed functioneert. Daarnaast is vitamine A ook belangrijk voor een gezonde huid. Het voorkomt nachtblindheid en speelt een rol bij de vorming van bloedvaten en slijmvliezen.

Vitamine B1

Vitamine B wordt opgedeeld in 8 verschillende vitaminen. Deze groep vormt de basis van onze gezondheid en is dus extreem belangrijk.

Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten. Hier krijgt je lichaam dus energie van. Mensen die dus erg actief zijn en veel energie verbruiken, hebben vaak een verhoogde behoefte aan vitamine B1. Daarnaast draagt het ook bij aan een goede werking van je zenuwstelsel. Het speelt namelijk een grote rol bij de geleiding van zenuwprikkels. Heb je een tekort aan vitamine B1 dan kun je last krijgen van een gebrek aan eetlust, vermoeidheid en zelfs depressiviteit.

Vitamine B2

Vitamine B2 zorgt voor een goede spijsvertering en houdt je zenuwstelsel in top conditie. Daarnaast beschermt vitamine B2 je ogen tegen zonlicht en is het belangrijk voor het gezond houden van je huid en je haar.

Vitamine B3

Vitamine B3 helpt je lichaam energie te halen uit eiwit, suiker en vet. Het speelt ook een grote rol bij de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B3 is ook belangrijk voor de ontwikkeling van je huid en je haar.

Aangezien vitamine B5 in zo goed als alle voedingsmiddelen zit, zul je altijd we voldoende van binnenkrijgen. Dit is dan ook wel belangrijk. Vitamine B5 zorgt ervoor dat je lichaam koolhydraten vetten en eiwitten kan afbreken. Het stimuleert de aanmaak van afweerstoffen en stresshormonen. Daarnaast is het belangrijk voor het herstel van de weefsels.

Vitamine B6

Vitamine B6 helpt bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes en de opbouw van DNA. Het zorgt samen met B2 en B3 voor een goede werking van het zenuwstelsel. Daarnaast is vitamine B6 belangrijk voor je spijsvertering en, niet onbelangrijk, voor je weerstand.

Vitamine B8

B8 is belangrijk voor de goede ontwikkeling van huid en haar, de vorming van vetzuren en de energieproductie in ons lichaam.

Vitamine B11

Vitamine B11 is vooral bekend bij zwangere vrouwen en staat ook bekend als foliumzuur. Dit is een stof die heel belangrijk is bij de aanmaak van rode bloedcellen en DNA-materiaal. Vitamine B11 beschermt bovendien tegen hart- en vaatziekten. Als je zwanger wilt worden, wordt er aangeraden om extra foliumzuur te slikken. Daarmee vermindert de kans op een miskraam en op een kind met een open ruggetje.

Vitamine B12

Deze vitamine speelt een rol bij een gezonde opbouw van DNA, een goede werking van het zenuwstelsel de aanmaak van rode bloedcellen en de opbouw en afbraak van eiwitten.

Vitamine C

Waar vitamine C goed voor is weet eigenlijk iedereen wel. Het helpt bij het opbouwen en in stand houden van je weerstand. Daarnaast helpt het je lichaam bij de vorming van collageen en is het verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Vitamine C gaat het verouderingsproces tegen en zorgt voor gezonde botten, tanden en bloedvaten.

Vitamine D

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd. Het wordt namelijk in het lichaam aangemaakt onder invloed van de zon. Daarnaast vind je vitamine D in diverse voedingsstoffen en wordt het in de darmen opgenomen door het lichaam.

Vitamine D is belangrijk voor onder andere een goede weerstand en voor een goede werking van spieren. Vitamine D maakt het voor het lichaam mogelijk om calcium en fosfaat op te nemen. Deze mineralen zijn op hun beurt weer erg belangrijk voor de botten en het gebit.

Vitamine E

Vitamine E versterkt het afweersysteem. Het is een belangrijke antioxidant die de kans op hart en vaatziekten, alzheimer en prostaatkanker lijkt te verminderen. Daarnaast houdt vitamine E de zenuwen, de spieren en het hart gezond.

Vitamine K

Vitamine K is één van de vier vitaminen die het lichaam zelf aanmaakt. Vitamine K wordt voor een groot deel in ons lichaam aangemaakt door bacteriën in de dikke darm. Vitamine K heb je vooral nodig voor bloedstolling en de aanmaak van botweefsel.

Welke vitaminen zitten waar in?

Hieronder vind je een overzicht in welke levensmiddelen je de verschillende vitaminen kunt terug vinden. Zo kun je mede aan de hand van het overzicht een gezond voedingspatroon opzetten.

 • Vitamine A:
 • Vis, melk(producten) lever en boter

 • Vitamine B1:
 • Graanproducten en varkensvlees

 • Vitamine B2:
 • Melk(producten), vlees(waren), groenten, fruit en graanproducten

 • Vitamine B3:
 • Vlees, vis, graanproducten, groenten en fruit

 • Vitamine B5:
 • Melkproducten, vlees, vis, eieren, aardappelen, groenten en fruit

 • Vitamine B6:
 • Eieren, graanproducten, vlees en vis, aardappelen en peulvruchten. Daarnaast ook in groenten, melk en kaas als is dat wel in mindere mate

 • Vitamine B8:
 • Eieren, noten, pinda's, melk en sojaproducten

 • Vitamine B11:
 • Groene groenten, fruit, volkoren producten en (melk)producten

 • Vitamine B12:
 • Voeding van dierlijke afkomst zoals vlees en zuivel

 • Vitamine C:
 • Rode paprika, sinaasappel, citroen, groene en gele kiwi, appels, broccoli en aardappelen

 • Vitamine D:
 • Zonlicht en vette vis zoals paling, zalm en makreel. Vitamine D wordt in Nederland ook aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

 • Vitamine E:
 • Plantaardige oliën, groenten en fruit granen, zaden, noten

 • Vitamine K:
 • Plantaardige oliën, Spinazie en broccoli

  Bekijk hier een filmpje over multivitaminen


  Top Vitamine aanbiedingen


  Top vitamine C aanbiedingen


  Top Vitamine D aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's