Geüpdatet: 23 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hifi: Wat is het?

03 April 2019

In het dagelijks leven raken we vrij snel gewend aan nieuwe woorden en afkortingen en gaan we termen waar we een aantal jaar geleden nog nooit van gehoord hadden ineens heel normaal vinden. Hifi is er zo eentje. Zo’n term die we eigenlijk te pas en te onpas gebruiken. Maar wat is het nou eigenlijk, en waar staat hifi voor? Is hifi zoiets als wifi of moeten we het in een andere richting zoeken? Wij gaan het je vertellen.

Stukje geschiedenis

Hifi is de afkorting van high fidelity. Een Engelse term die je in het Nederlands kunt vertalen als "hoge betrouwbaarheid" of "werkelijkheidsweergave". Er wordt mee bedoeld dat de geluids- of beeldkwaliteit van de apparatuur een grote natuurgetrouwheid vertoont met het origineel en (zeer) lage toegevoegde ruis en vervorming heeft.

Hifi is een term die in de jaren vijftig populair werd. De term werd bedacht door marketeers en reclame makers die zich wilde onderscheiden van de Duitse term DIN (Deutsche Industrie Norm) die op dat moment het meest gebruikt. De DIN was en is nog steeds een standaard waaraan apparaten moet voldoen. Het garandeert een bepaald kwaliteitsniveau. Zo is in de DIN vastgelegd hoeveel een apparaat mag vervormen, hoe het vermogen moet worden gemeten, het minimale frequentiebereik en nog een hoop andere zaken.

Veel apparatuur overtrof die norm echter ruim en dus werd er een nieuwe norm bedacht, High Fidelity. Op die manier trachtte men zich te onderscheiden van de DIN gekwalificeerde apparatuur. High Fidelity (Hifi) werd echter nooit vastgelegd als norm dus wie “vals” wilde spelen en zijn apparaten onder deze noemer wilde verkopen, was daar vrij in.

Het gevolg was dat Hifi al snel een kult status kreeg met de daarbij behorende prijs. Omdat men wilde verkopen en al snel duidelijk werd dat je bakken met geld kon vragen voor apparatuur waar hifi op stond heette op den duur alles High Fidelity. Of dat wel klopte en of je niet gewoon een kat in de zak kocht was van ondergeschikt belang. De prijzen voor een item met hifi erop rezen de pan uit.

Wat is hifi nou precies

Uiteindelijk bleek dat er bij de echte hifi apparaten wel degelijk sprake was van een hogere kwaliteit bij het produceren van audio- en visuele bronnen. Tegenwoordig wordt de term hifi gebruikt om een goed systeem van bovengemiddelde kwaliteit te beschrijven. Hifi staat zoals aangegeven dus voor High Fidelity. Dit betekent een hoge werkelijkheidsweergave. Dat wil zeggen dat Hifi apparatuur het geluid met zeer weinig vervorming afspeelt, waardoor het flink in de buurt komt van de kwaliteit toen het opgenomen werd. Deze technieken zijn zeer geavanceerd en de materialen zijn kostbaar, waardoor dit soort apparatuur vaak duurder wat duurder is dan niet hifi-apparatuur.

Echte muziekliefhebbers en mensen die veel muziek bezig zijn kiezen om deze reden voor Hifi. Zij willen graag luisteren naar geluid zoals het bedoeld is, zonder vervormingen. Hifi is een redelijk breed begrip. Vaak worden ook termen als Hi-res en HD audio gebruikt. Exacte eisen zijn hiervoor niet heel duidelijk vastgesteld. De historie herhaalt zich….

Bekijk hier een korte video uitleg


Top Home Cinema Set aanbiedingen


Top Soundbar aanbiedingen


Top Blu-ra speler aanbiedingen


Top Versterker aanbiedingen


Gerelateerde pagina's