Geüpdatet: 1 December 2023

Dagaanbiedingen blog

Wat is een goede braadpan?

29 Juli 2019

Als je regelmatig vlees, wild of gevogelte klaar maakt, kun je eigenlijk niet zonder braadpan. Uiteraard moet deze pan wel van goede kwaliteit zijn om er lekker mee te kunnen werken. Veel mensen vragen zich dat ook af wat een goede braadpan is. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag. We geven je hier alle informatie die je moet weten als je een braadpan wilt kopen en adviseren je ook welke braadpannen écht goed zijn.

Een braadpan wordt al een lange tijd gebruikt. Al sinds de zeventiende eeuw wordt de pan in deze vorm gebruikt. De gietijzeren pan werd direct op het vuur gezet, soms met kolen op de deksel om de werking van een oven te creëren. Dit laatste schijnt zelfs een Nederlands idee te zijn en staat in vele landen bekend als “Dutch oven”.

Waarvoor worden braadpannen gebruikt?

Zoals de naam al aangeeft kun je braadpannen gebruiken om een gerecht als vlees, wild of gevogelte dicht te schroeien voordat het op lagere temperatuur door kan sudderen of de oven in kan. Hierdoor voorkom je dat je gerecht erg droog wordt en de smaak blijft behouden. Daarnaast is deze pan uitstekend geschikt voor het bereiden van soepen, stoofschotels en groeten.

Dit dichtschroeien doe je dus op hoge temperatuur. Door een beetje olie of boter in de pan toe te voegen, voorkom je dat je vlees, wild of gevogelte zal aanbakken. Een braadpan heeft een wijde en diepe afmeting en heeft een dikke bodem. Het belangrijkste aan een braadpan is dat de warmte op een gelijkmatige manier over de pan verdeeld wordt voor een optimaal resultaat.

Daarnaast is het van belang dat de pan goed kan worden afgesloten met een deksel, zodat er géén lucht bij kan komen. Vervolgens zorgt het deksel ervoor dat er géén vocht verloren gaat gedurende het kookproces. De waterdamp die ontstaat door het koken, belandt terug in het gerecht wat de smaak ten goede komt.

Waarom een braadpan ook wel een stoofpan of een sudderpan wordt genoemd

Als je een braadpan gaat kopen, moet je niet verbaast zijn dat deze ook staat omschreven als een stoofpan of een sudderpan. Dat komt omdat het braden een vorm is van “slow cooking”. Het is een pan die de niet mag ontbreken in het keukenkastje van mensen die net even wat meer moeite willen doen om een heerlijke hap te bereiden. Uiteraard kost dit wel wat meer tijd, maar dan heb je wel wat!

Verschillende soorten braadpannen

Als we kijken naar de verschillende soorten braadpannen, moeten we zeker even verder kijken dan de afmeting. Vooral het materiaal van de pan vormt een belangrijk keuzecriterium. Let hierbij op dat niet iedere pan geschikt is voor alle warmtebronnen. Dit is vooral van belang om rekening mee te houden als je kookt op inductie. Hieronder nemen we de diverse materialen met je door en geven we je inzicht in de voor- en nadelen van iedere optie.

Gietijzeren braadpan

Een gietijzeren braadpan is zoals aangegeven een vertrouwde keuze. Als sinds jaar en dag wordt er gebruik gemaakt van dit materiaal. Gietijzer is uitstekend geschikt voor het koken op hoge temperaturen. Het materiaal en de dikte van de pan zorgt immers voor een goede warmtegeleiding en warmtevastheid. Een gietijzeren braadpan is geschikt voor iedere warmtebron en kan ook in de oven worden geplaatst. Het is een vrij dure optie, maar wel een investering waar je echt lang plezier van hebt.

Braadpan van geëmailleerd gietijzer

De meeste moderne pannen zijn gemaakt van geëmailleerd gietijzer. Emaille is een laag van gesmolten glas dat een beschermende laag vormt in de pan. De glazuurlaag biedt een uitstekende beschermende waarde tegen bijvoorbeeld het roesten en de opname van geuren en smaken. Daarnaast is deze laag goed schoon te houden en uiteraard onbrandbaar. Het grote voordeel van een pan van geëmailleerd gietijzer is het gewicht. Deze pannen zijn immers een stuk lichter dan de authentieke gietijzeren braadpan.

Plaatstalen stoofpan

Het voordeel van een plaatstalen stoofpan is de duurzaamheid. Staal is immers een natuurlijk materiaal. Plaatstalen stoofpannen worden vooral gebruikt voor horeca doelstellingen. Het grote voordeel van deze pan is dat er géén chemische stoffen vrijkomen tijdens het gebruik. Daarnaast is de pan licht van gewicht en hiermee makkelijker hanteerbaar dan andere opties. Nadeel van deze lichte constructie is wel de warmtegeleiding. Deze is wat minder dan bij de dikkere pannen. Het grappige is dat je met deze pan steeds prettiger zult werken naarmate je de pan gebruikt. Door dit gebruik ontstaat er immers een natuurlijke antiaanbaklaag. Je kunt dit proces wat bevorderen door de pan “in te branden”. Dit doe je door de pan flink te verhitten met een dun laagje olie erin. Een plaatstalen stoofpan gaat een levenslang mee. Je kan deze zelfs schoonmaken met schuurpapier als je dit zou willen!

RVS sudderpit

Ook RVS is een uitstekende optie als je een sudderpit gaat aanschaffen. Vooral de onderhoudsvriendelijkheid is een groot voordeel van dit materiaal. Een RVS pan kun je immers zonder problemen in de vaatwasmachine stoppen. Daarnaast hoef je uiteraard niet bang te zijn dat de pan gaat roesten en zijn dit soort pannen ook met betrekking tot het gewicht erg handzaam. Het is wel even opletten dat de pan steeds ontvet wordt om temperatuurverschillen te voorkomen. RVS pannen zijn ook verkrijgbaar als snel braadpannen.

Wat is een goede braadpan?

Als je gaat rondkijken naar een braadpan, kom je ongetwijfeld veel verschillende opties tegen. Er zijn veel braadpannen die tegen een scherpe prijsstelling worden aangeboden, aan andere stoofpannen hangt juist een vrij hoog prijskaartje. Wat is nu een goede braadpan? Wij gaan je het antwoord geven met een aantal voorbeelden. In het onderstaande rijtje vind je een aantal uitstekende merken op dit gebied. Als je kiest voor een pan van een merk uit dit rijtje, ben je eigenlijk wel verzekerd dat de jarenlang plezier zult hebben van de pan.

We hebben het rijtje in een willekeurige volgorde aangegeven om je keuze niet te beïnvloeden. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om diverse soorten pannen (met betrekking tot de materialen en de prijsklassen) in het lijstje op te nemen om je een volledig beeld te geven.

Bekijk hier: aanschaf tips!


Top Braadpan aanbiedingen


Top Pannenset aanbiedingen


Top Grillpan aanbiedingen


Gerelateerde pagina's