Geüpdatet: 29 Mei 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe gebruik je een bandschuurmachine ?

21 Februari 2019

Dat er veel verschillende soorten schuurmachines op de markt zijn, weten de meeste mensen wel. Dat één van die schuurmachines een bandschuurmachine is ook. Maar hoe gebruik je een bandschuurmachine en waar dient deze eigenlijk voor? Wij gaan je de antwoorden op deze vragen geven. Je kunt een bandschuurmachine namelijk voor meerdere werkzaamheden gebruiken maar er zijn ook genoeg taken waar je deze juist niet voor kunt gebruiken. Wij gaan je wat op weg helpen door middel van deze blog.

Wat is een bandschuurmachine?

De bandschuurmachine maakt gebruik van een doorlopende schuurband die over twee rollen loopt. Van alle schuurmachines is de bandschuurmachine verreweg de meest krachtige. Met deze schuurmachine kun je heel snel veel materiaal weghalen. Vaak is dit niet alleen een voordeel maar als je even niet goed oplet kan dit ook meteen het grootste nadeel van deze machine zijn.

Bij een bandschuurmachine moet je namelijk heel goed oppassen dat je niet teveel materiaal weg schuurt. Als je deze machine om wat voor reden dan ook even te lang op dezelfde plek of net even wat scheef houdt, zul je heel snel deuken of geulen in je planken, vloeren, schuttingen of andere werkstukken krijgen. Heel vervelend natuurlijk als je ineens een flinke deuk of geul in je tafel of vloer hebt zitten of een open gat naar de buren toe in je schutting.

Let er bij aanschaf dus op dat je een bandschuurmachine koopt waar je een schuurraam op kunt monteren. Dit zorgt er onder andere voor dat de bandschuurmachine makkelijk over het te schuren oppervlakte glijdt, zonder dat je de machine per ongeluk scheef kunt houden. Op deze manier kun je heel snel grote platte oppervlakten schuren, zonder deuken en andere problemen.

Het gebruik van handschuurmachines

Als je bijvoorbeeld je houten vloer, je schutting of je grote houten eettafel eens flink wilt schuren, is deze oppervlakte veel te groot om met de hand aan de slag te gaan. In dat geval zijn bandschuurmachines de ideale oplossing. Er zijn echter wel een paar zaken waar je goed op moet letten als je dit apparaat gaat gebruiken. Wij hebben ze hieronder even op een rijtje gezet:

 • Als je nooit eerder met een bandschuurmachine gewerkt hebt, is het héél verstandig om eerst eens op een vlak stuk hout dat je nergens anders voor gaat gebruiken te oefenen. Werken met een bandschuurmachine vraagt namelijk om nogal wat oefening en vakmanschap. Aangezien een bandschuurmachine over nogal wat kracht beschikt, kan de machine zich (als je even niet oplet of te hard drukt) letterlijk in het hout ‘invreten’. Voor je het weet heb je een werkstuk vol putten, geulen, gaten en andere oneffenheden.
 • Als je na wat geoefend te hebben denkt dat je er klaar voor bent, zorg dan dat je stevig staat en hou de machine met twee handen vast.
 • Laat je niet afleiden bij het werken met dit apparaat. Mocht er toch iemand om wat voor reden dan ook een praatje met je aanknopen, zet dan meteen de machine uit of haal deze van je werkstuk af. Zo voorkom je een hoop narigheid.
 • Schuur altijd met de nerfrichting van het hout mee, zo voorkom je onnodige schade.
 • Draag bij het schuren met een bandschuurmachine altijd een fijnstofmasker. Bij het schuren komt heel veel fijnstof vrij en dat wil je zeker niet allemaal inademen.
 • Sommige bandschuurmachines maken vreselijk veel lawaai. Beschik jij over zo’n exemplaar? Draag dan zeker een goede gehoorbescherming.
 • Ook een veiligheidsbril is vaak geen overbodige luxe. Veiligheid gaat voor alles.
 • Last but not least, als je binnen aan het schuren bent, zet dan altijd een raam of deur open zodat je de ruimte meteen kunt ventileren. Dit zal een hoop overlast door fijnstof schelen.
 • Bekijk hier hoe je een bandschuurmachine veilig gebruikt


  Top Bandschuurmachine aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's