Geüpdatet: 13 April 2024

Dagaanbiedingen blog

Hoe moet je een USB-stick formatteren?

17 December 2018

Een USB stick is een klein apparaatje waar je bestanden op kunt opslaan. Soms hoor je wel eens een kreet als, “USB-stick formatteren” voorbij komen, waarna er bij jou een vraagteken boven je hoofd verschijnt. Hoe moet je een USB-stick formatteren dan? En waarvoor is dat precies? We kunnen ons voorstellen dat er mensen zijn die werkelijk geen idee hebben hoe dit in zijn werk gaat. Zeker als je niet dagelijks hiermee te maken hebt, is dat ook vrij logisch. Om je op weg te helpen hebben wij deze blog geschreven. Wij gaan je dus precies uitleggen hoe een USB-stick formatteren in zijn werk gaat. Lees dus gauw verder dan is het straks geen abracadabra meer voor je.

Wat is een USB-stick

Een USB-stick is een extern opslag medium. Dit betekent dat je hier verschillende bestanden op kunt opslaan. Denk daarbij aan een PowerPoint presentatie voor je werk, belangrijke documenten of foto’s waar je zuinig op bent. Door zijn kleine formaat is een USB-stick gemakkelijk mee te nemen. Er zijn verschillende soorten USB-sticks, maar in principe werken ze allemaal hetzelfde. Een USB-stick wordt ook wel een geheugenstick, data-stick, flash-drive of een memorystick genoemd.

Een USB-stick kan worden aangesloten in een USB-poort, of USB-aansluiting genoemd, die zich bijvoorbeeld in een computer of laptop bevindt. Op deze manier kunnen bestanden van en naar de computer worden gekopieerd of verplaatst. De eerste USB-sticks hadden een capaciteit van 8, 16 of 32 MB. Tegenwoordig zijn er USB-sticks met een geheugen van 512 GB en zelfs van 1 TB.

Wat is een “USB-stick formatteren”

Formatteren betekent eigenlijk niets meer en niets minder dan dat je alle data die je op je USB-stick hebt staan wist. Om het nog iets duidelijker te maken: door te formatteren verwijder je werkelijk alle bestanden die je op dat moment op je USB-stick hebt staan, definitief. Als je die bestanden van tevoren dus nergens anders hebt opgeslagen, heb je (als ze heel belangrijk waren) een groot probleem. Je zult niet de eerste zijn die dit overkomt. Er is na het formatteren dus geen mogelijkheid meer om deze terug te halen. Formatteer een USB-schijf of USB-stick dan ook alleen als je zeker weet dat de gegevens die erop staan niet meer belangrijk zijn. Nadat het formatteren klaar is, heb je weer een schone stick hebt om gegevens op te slaan. Formatteren is dus het opschonen van je USB-stick.

Hoe moet je een usb-stick formatteren

Tijdens het formatteren wordt je USB-stick in één keer leeg gemaakt. Maak dus van te voren ene back up van bestanden die je eventueel later nog eens nodig hebt.

Een USB-stick formatteren doe je als volgt:

 • Steek de USB-stick in een vrije USB-aansluiting van je computer.
 • Wacht tot je computer de USB-stick heeft gevonden. Als het goed is, verschijnt er een pop-up in het scherm. Dit is de mededeling dat de USB-stick succesvol is aangesloten en klaar is voor gebruik.
 • Je kunt nu op open folders to view files klikken
 • Mocht de pop up niet verschijnen, kun je op het startscherm klikken.
 • Daarna klik je op deze computer/ deze PC of op instellingen. In dit venster zie je alle aangesloten schijven en sticks.
 • Klik met je rechtermuisknop op de USB-stick die je hebt aangesloten op je computer. Deze zou tevoorschijn moeten komen in de lijst "Apparaten met verwisselbare opslag"
 • Klik op "Formatteren" in het menu.
 • Klik op ok en het formatteren zal beginnen.
 • Voordat er daadwerkelijk gestart wordt met het formatteren van de USB-stick verschijnt er eerst nog een waarschuwingsvenster met de mededeling dat alle gegevens op de USB-stick verloren zullen gaan.
 • Klik op de knop OK en het formatteren zal nu echt beginnen
 • Je ziet het, het formatteren van je USB-stick is minder moeilijk dan het in eerste instantie lijkt.

  Bekijk hier hoe je documenten moet opslaan op een USB-stick


  Top USB Stick aanbiedingen


  Gerelateerde pagina's