Geüpdatet: 12 Juli 2024

Dagaanbiedingen blog

Waar moet je op letten bij het kopen van een ventilator?

10 Januari 2018

Een ventilator is zo’n aankoop die je eigenlijk pas doet als je het écht nodig hebt. Dat is eigenlijk niet verstandig. Als je je er even goed in verdiept, kun je een ventilator kopen die echt past bij het doel waarvoor je het nodig hebt en niet een ventilator die nog beschikbaar is en in de buurt komt van jouw doelstelling. Het is altijd handig om een ventilator te hebben staan. In dit artikel vind je alle informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een ventilator.

De werking van een ventilator is tamelijk eenvoudig. Via de achterkant van de ventilator wordt lucht aangezogen die aan de voorkant van de ventilator versneld wordt uitgeblazen. Deze versnelling maakt de lucht koeler dan de omgevingslucht. Ventilatoren zijn in veel modellen en maatvoeringen verkrijgbaar.

Ventilator VS airco

Welke ventilator is geschikt voor mij?

De plafondventilator is een populaire ventilator die vaak gebruikt wordt in slaapkamers en in woonkamers. Deze verkoeler leent zich hier uitstekend voor want het apparaat kan op een geluidsarme manier een groot oppervlak verkoelen. Deze plafondventilator kun je vaak met een schakelaar aan de muur aanzetten of met een koord aan de ventilator zelf. Deze ventilatoren zijn ook populair in openbare gelegenheden zoals bijvoorbeeld in cafés. In sommige modellen is ook verlichting verwerkt. De tafelventilator is, zoals de naam al verklapt, een prima ventilator voor op een tafel of bureau en is in vele maten verkrijgbaar. Veel tafelventilatoren zijn klein en compact. Een staande ventilator wordt ook wel een statief model genoemd. Dit model is wat maatvoering betreft, het model tussen een tafelventilator en een vloerventilator in. Een staande ventilator is eigenlijk het beste te omschrijven als een ventilator op een statief. Let op, deze blaast vrij gemakkelijk het papier van je bureau af. De vloerventilator wordt ook wel een grondventilator genoemd en doet dat niet. Met een vloerventilator kan je wel wat gerichter koelen. Dit is de meest krachtige van alle ventilatoren en hiermee prima geschikt voor grotere ruimtes. Het nadeel is wel dat kracht bij de ventilatoren in verhouding staat met geluid. De vloerventilator is ook de luidruchtigste ventilator. Als je op zoek bent naar een vloerventilator met uitgebreidere mogelijkheden is een zuilventilator een prima optie. De zuilventilator wordt ook wel een kolomventilator of towerventilator genoemd. Deze ventilator ziet er ook uit als een koeltoren. Een zuilventilator is compact van omvang en komt vrij hoog. Deze ventilator blaast alle kanten op en zijn ook in luxe modellen (met een timerfunctie, gebruikersprofielen en een display) verkrijgbaar.

Oscilleren en neigen

De blaasrichting van een ventilator is wel bepalend voor een juiste keuze. We noemen dit oscilleren en neigen. Met oscilleren wordt bedoeld dat de lucht van links naar rechts geblazen wordt, een “nee knikker” dus. Deze functie zit op vrijwel alle ventilatoren maar kan ook worden vastgezet zodat de ventilator één kant op blaast. Neigen is eigenlijk “ja-knikken”. De lucht wordt van boven naar beneden geblazen. Deze mogelijkheid is alleen bij de luxere- en zuilventilatoren. Het is goed om hier even op te letten. Een staande ventilator kan alleen horizontaal draaien en is goed om een kamer te koelen en met een vloerventilator kun je beter een specifiek punt koelen.

Op welke punten bepaal je nog meer je keuze?

Een ventilator selecteer je eigenlijk vooral op de prestaties. Het vermogen, de snelheid en de maat van de waaier zijn hier bepalend in. Het vermogen (het wattage) van de ventilator is van belang hoe hard een ventilator kan blazen. Het geluid dat de ventilator hierbij produceert is overigens onlosmakelijk verbonden met het vermogen. Zoals aangegeven is het vloermodel het sterkst, zowel met het vermogen als het geluid. Dat is ook logisch, voor een tafelmodel is minder kracht nodig, je zit er immers vlakbij en teveel vermogen voor een tafelmodel wordt erg onplezierig. Veel ventilatoren hebben meerdere standen om de snelheid in te stellen. Je hoeft dus niet altijd het volle vermogen te benutten. De maat van de bladen (de waaier) is bepalend hoeveel lucht er wordt verplaatst. Luxe ventilatoren hebben een timer functie zodat de ventilator stopt op het moment dat jij heerlijk koel in slaap bent gevallen…..

Top Ventilator aanbiedingen


Top Vloer ventilator aanbiedingen


Top Toren ventilator aanbiedingen


Top Tafel ventilator aanbiedingen


Top Plafond ventilator aanbiedingen


Gerelateerde pagina's